Ἐνημέρωση γιὰ τὰ Κληροδοτήματα τῆς Ναυπάκτου

Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα η πρώτη δημόσια ενημέρωση των πολιτών της Ναυπάκτου σχετικά με τα Ιδρύματα - Κληροδοτήματα τα οποία υπάρχουν σ’ αυτήν.

Το πρωί, μετά την Αρχιερατική θ. Λειτουργία στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων Ευεργετών της πόλεως Ναυπάκτου.

Ακολούθησε η ενημέρωση στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, στην οποία ήταν προσκεκλημένοι όλοι οι Ναυπάκτιοι, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία και το έργο των Ιδρυμάτων.

Την συνέλευση προλόγισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος με την ιδιότητά του αυτή είναι και Πρόεδρος των περισσοτέρων Ιδρυμάτων. Ως γνωστόν οι Ιδρυτές των Κοινωφελών αυτών Ιδρυμάτων έχουν ορίσει με την διαθήκη τους τον Μητροπολίτη της περιοχής, τον Δήμαρχο Ναυπάκτου, Εκπαιδευτικούς Διευθυντές των Σχολείων της πόλεως και άλλους εγκρίτους πολίτες ως υπευθύνους των Ιδρυμάτων αυτών.

Ο Σεβασμιώτατος στον πρόλογό του:

α) Παρουσίασε το θεολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να αξιολογηθή η προσφορά των Ευεργετών.

β) Κατέδειξε τον προσανατολισμό των Ευεργετών προς την παραδοσιακή κοινωνική δομή του τόπου μας, που εκφράζεται στο τρίπτυχο: Εκκλησία - εκλεγμένη εξουσία - παιδεία, όπως φαίνεται αυτός ο προσανατολισμός στην επιλογή των προσώπων για την εκτέλεση της διαθήκης τους.

γ) Μίλησε για τις προσπάθειες των προηγουμένων Συμβουλίων, ώστε να γίνουν αλλαγές στους σκοπούς διαφόρων Ιδρυμάτων, επειδή αυτοί οι σκοποί δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν.

δ) Υπογράμμισε ότι μερικά Ιδρύματα έδιναν υποτροφίες, αλλά αυτό δεν γινόταν δημόσια, και δεν λάμβανε γνώση ο πολύς κόσμος.

Τον λόγο πήρε εν συνεχεία ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Νικόλαος Ρέππας ο οποίος σημείωσε το ενδιαφέρον του για τα Κληροδοτήματα, υπογράμμισε την σημασία του Κληροδοτήματος Γ. Καπορδέλη και αναφέρθηκε δειγματοληπτικά στις νομικές και οικονομικές δυσκολίες που παρουσιάζονται για ορισμένα απ’ αυτά.

Ακολούθησε η επίδοση των υποτροφιών από τρία Ιδρύματα:

Από το Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Τσάρα (ήταν η πρώτη φορά που χορήγησε υποτροφίες): οι φοιτητές Δούνης Π. Κωνσταντίνος (Φυσικό Αθηνών) και Μπισμπίκης Ν. Αθανάσιος (ΤΕΙ Κοζάνης) έλαβαν από τρία εκατομμύρια (3.000.000) δρχ., για τα τέσσερα έτη των σπουδών τους, τμηματικά.

Από το Ίδρυμα Αθανασιάδη Νόβα βραβεύτηκαν δεκαπέντε μαθητές των Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ναυπάκτου, που πρώτευσαν στις τάξεις τους. Χορηγήθηκε το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) δρχ. στον καθένα. Στις περιπτώσεις ισοβαθμίας το ποσό δόθηκε με κοινωνικά κριτήρια. Τα ονόματα των μαθητών και μαθητριών που πρώτευσαν είναι: Κοσυφάκη Σ. Παναγιώτα, Παπανικόλα Γ. Ιωάννα, Κονιστή Σοφία, Λακουμέντας Χρήστος, Παΐσιος Οδυσσέας, Σταυροπούλου Χαριτίνη, Κορομπέλης Γ. Δημήτριος, Μπίτσιου Αν. Αντωνία, Κυριάκη Θ. Βασιλική, Κυριάκη Γ. Κωνσταντίνα, Δεματά Γεωργία, Πατούχας Δημήτριος και Λαλοπούλου Μαρία. Οι Λουκόπουλος Π. Ιωάννης, Πνευματικού Ν. Παναγιώτα και Υφαντή Ν. Κωνσταντίνα ισοβάθμισαν και το χρηματικό ποσό δόθηκε στην τρίτη. Επίσης ισοβάθμισαν οι: Γαλάνη Βασιλική και Κομπούγια Μαρία-Βιολέττα και το χρηματικό ποσό δόθηκε στην δεύτερη. Εντός των προσεχών εβδομάδων το Ίδρυμα αυτό θα χορηγήση υποτροφίες και στους φοιτητές.

Από το Ίδρυμα Ανδρέου Γ. Κοζώνη δόθηκε βοήθημα 15.000 δρχ. ανά μήνα σε δύο μαθήτριες: στην Μπισμπίκη Ανδριάνα και στην Σίνη Γεωργία.

Η παρουσίαση του σκοπού και της δραστηριότητος των παραπάνω Ιδρυμάτων έγινε από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μπρούμα Δημήτριο, τον διευθυντή της Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης κ. Ιωάννη Χαλάτση και τον διευθυντή του 1ου Λυκείου Ναυπάκτου κ. Απόστολο Ζορμπά, αντιστοίχως.

Ακολούθησε ο απολογισμός και η παρουσιάση της πορείας των υπολοίπων Ιδρυμάτων από τον Νομικό Σύμβουλο των περισσοτέρων Κληροδοτημάτων, κ. Τρακαζίκη. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα Ιδρύματα: Γεωργίου Καπορδέλλη, Αλτάνης Φλωροπούλου, Γαβριήλ Οικονόμου, Δημητρίου Ασημακοπούλου, Κωνσταντίνου Σακελλάρη, Καλαρύτη, Ανδρέα Ανδρεοπούλου, Λεωνίδα και Πολυξένης Τσιώνη, Παπαχαραλάμπειος Φιλαρμονική, ενώ αναφέρθηκαν και τα Ιδρύματα του Λεωνίδα Χαραλάμπους Κολοκύθα με πρόεδρο τον κ. Ιωάννη Ράπτη και με χορήγηση υποτροφιών σε ταλαντούχους νέους που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού, καθώς και Ίδρυμα που εδρεύει στην Αθήνα, έχει ιδρυθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό και χορηγεί υποτροφίες σε φοιτητές θεολογίας.

Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία διατυπώθησαν πολλές προτάσεις. Οι κυριότερες ήταν:

1) Να γίνη ενοποίηση των Ιδρυμάτων.

2) Να συγκροτηθή μια άτυπη Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα μελετήση τους φακέλλους και θα κάνει προτάσεις καλύτερης αξιοποίησης της περιουσίας των Ιδρυμάτων.

3) Να δημιουργηθή μια Επιτροπή η οποία θα φροντίζει, ώστε να μην συμπίπτουν τα πρόσωπα που θα λαμβάνουν υποτροφίες από όλα τα Ιδρύματα.

Ο Σεβασμιώτατος ως Πρόεδρος υποσχέθηκε να γίνεται κάθε χρόνο, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, θ. Λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση και δημόσια ενημέρωση και χορήγηση υποτροφιών. Επίσης, υποσχέθηκε να γνωστοποιήται ο απολογισμός κάθε Ιδρύματος, πράγμα που ζητήθηκε και από παρισταμένους πολίτες. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχη διαφάνεια στην διαχείριση. Επίσης, υποσχέθηκε να μελετήση το θέμα συγκρότησης Συμβουλευτικής Επιτροπής για την αξιοποίηση της περιουσίας των Κληροδοτημάτων και παρότρυνε τις Γραμματείς των Ιδρυμάτων, τον Νομικό Σύμβουλο και τα μέλη των Δ.Σ. να δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο, ώστε όλος ο λαός να γευθή τους καρπούς της αγάπης των Ευεργετών.

Ν.Γ.

  • Προβολές: 2260