Οι Χιλιαστές πούλησαν τις εγκαταστάσεις τους

Οι μακροχρόνιοι και συστηματικοί αγώνες του Σεβ. Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερωνύμου, που είχαν σκοπό την απαλλαγή της Μητροπόλεώς του από τους Χιλιαστές και το υπερσύγχρονο κέντρο που εγκατέστησαν εκεί, απέδωσαν καρπούς. Οι Χιλιαστές διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν πλέον στην Βοιωτία. Ο λαός με την καθοδήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου και των Κληρικών ήταν παγερά αδιάφορος γι’ αυτούς. Επίσης, η ανέγερση Ιερού Ναού δίπλα ακριβώς στις εγκαταστάσεις τους, επ’ ονόματι όλων των Βοιωτών Αγίων και του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, με επιβλητικό σταυρό που δέσποζε στον χώρο, έκανε δύσκολη την παραμονή και την δράση τους εκεί. Έτσι, μετά από τον συνυπολογισμό των εσωτερικών προβλημάτων τους και των οικονομικών τους, αποφάσισαν να πουλήσουν τις εγκαταστάσεις τους και να εγκαταλήψουν τον χώρο. Τα χρήματα που απαιτούντο για την αγορά τους άνέρχονταν στο αστρονομικό ποσό των 5 δισ. δραχμών. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος απευθύνθηκε στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά δεν στάθηκε δυνατό να αγορασθούν οι χιλιαστικές εγκαταστάσεις από την Εκκλησία. Τελικά, αγοράστηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Έτσι έληξε η πνευματική αδικία που γινόταν στην ορθόδοξη γη της Βοιωτίας και ευρύτερα της Ελλάδος.

Για την ιστορία σημειώνουμε ότι οι Χιλιαστές με δόλιο τρόπο, με πολλές “παρακάμψεις” νόμων και με κρατική ανοχή, ίδρυσαν υπερσύγχρονο εκδοτικό κέντρο ανάμεσα στις κοινότητες Άρμα και Ελαιώνας Θηβών, δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. Επειδή δεν μπορούσαν να εμφανισθούν οι ίδιοι στους Βοιωτούς και να τους ζητήσουν να αγοράσουν την γη τους, εμφανίσθηκε το 1985 γνωστός πλοιοκτήτης, που αγόρασε επ’ ονόματί του μεγάλη έκταση, την οποία μεταβίβασε στην εταιρεία “Σκοπιά”. Αυτή με την σειρά της κατάτμησε την γη σε είκοση δύο οικόπεδα, τα οποία μεταβίβασε στους Χιλιαστές είκοσι δύο χωρών, ώστε όποιος τα βάζει μαζί τους να βρίσκη απέναντί του είκοσι δύο πρεσβείες “φίλων” χωρών, οι οποίες θα πιέζουν την Ελληνική Κυβέρνηση. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος παρακολουθούσε από κοντά το θέμα, έλεγχε δημοσίως τις παραβάσεις, οργάνωσε συλλαλητήρια στο χώρο των εγκαταστάσεων και στην Αθήνα, ενημέρωνε συνεχώς τον λαό και τέλος σε οικόπεδο δίπλα στις χιλιαστικές εγκαταστάσεις, που ήθελαν να αγοράσουν με πολλά χρήματα οι Χιλιαστές, αλλά οι ιδιοκτήτες του προτίμησαν να το δωρίσουν στην Ιερά Μητρόπολη, έκτισε Ιερό Ναό, για να δηλώνεται ποιά είναι η πραγματική πνευματική φυσιογνωμία του τόπου.

Όλες αυτές οι ενέργειες και προ παντός οι προσευχές Κλήρου και λαού έφεραν το αίσιο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό νομίζουμε ότι αξίζει ο δίκαιος έπαινος της Εκκλησίας στον δραστήριο Ποιμένα και το ευαισθητοποιημένο σε θέματα πίστεως ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.

π.Θ.Α.Β.

  • Προβολές: 2041