Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Διάλεξη για “Μερακλήδες”

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος έδωσε διάλεξη στο Αγρίνιο προσκαλεσμένος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “οι Μερακλήδες”. Οι “Μερακλήδες” κινούμενοι “από αγνή αγάπη για την πατρίδα, την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά”, εκτός από τις χορευτικές και άλλες λαογραφικές εκδηλώσεις, αποφάσισαν να διοργανώσουν και μια σειρά διαλέξεων με θέματα σχετικά με την “πολύτιμη” πολιτιστική μας κληρονομιά. Η πρώτη από τις διαλέξεις αυτές ήταν αυτή του Σεβασμιωτάτου που είχε θέμα: “Η Ελληνική Παράδοση και η Ευρωπαϊκή Ένωση”. Την διάλεξη παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων και ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Θεόκλητος και ο Αντινομάρχης σε θέματα παιδείας κ. Νικόλαος Τέλωνας.

Μέλος της μικτής Επιτροπής Εκκλησίας - Πολιτείας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας

Σε υλοποίηση αποφάσεως που είχε ληφθεί τον περασμένο Μάιο, μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τριμελή αντιπροσωπεία της Ι. Συνόδου, συνήλθε την 12η Δεκεμβρίου για πρώτη φορά η μικτή Επιτροπή Εκκλησίας - Πολιτείας για να συζητήση οικονομικά θέματα, που αφορούν την σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας. Στην πρώτη αυτή συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της δυσβάστακτης και άδικης φορολογίας των Ι. Ναών και των δωρεών, που δίνονται σ’ αυτούς, αλλά και προς τα Ιδρύματα της Εκκλησίας. Η φορολογία αυτή, επισημάνθηκε, ότι είναι τελικά επιζήμια όχι μόνο για την Εκκλησία, αλλά και για το Κράτος, το οποίο θα κληθή να επωμισθή σημαντικό μέρος από τα έξοδα λειτουργίας των πολυάριθμων Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων Προνοίας, τα οποία στηρίζονται κυρίως σε δωρεές, οι οποίες με τον τρόπο αυτό περιορίζονται. Επίσης συζητήθηκε το θέμα του μισθολογίου των Αρχιερέων και των Ιερέων, με σημείο αιχμής το κίνητρο απόδοσης, το οποίο μόνο στους Κληρικούς δεν δόθηκε.

Από την πλευρά της Εκκλησίας συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος και Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεος. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Παραμυθίας, που είναι μέλος της επιτροπής, δεν μπόρεσε για ποιμαντικούς λόγους να παρευρεθή. Η Πολιτεία εκπροσωπήθηκε από ανώτατα διευθυντικά στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η πρώτη συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ήδη, ενώ η “Παρέμβαση” βρίσκεται στο τυπογραφείο, πραγματοποιούνται οι υπόλοιπες προγραμματισμένες συναντήσεις.

Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου

Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Παρασκευής Ρίζας χειροθετήθηκε Πρωτοπρεσβύτερος ο εφημέριος της Ενορίας Αιδεσ. π. Κωνσταντίνος Σιάσος. Ο π. Κωνσταντίνος υπηρετεί πολλά χρόνια στο θυσιαστήριο, είναι καθηγητής Θεολογίας στην Μέση Εκπαίδευση και πολύ αγαπητός στην ζωντανή και νοικοκυρεμένη Ενορία του, γι’ αυτό και η απονομή του οφφικίου από τον Σεβασμιώτατο χαροποίησε όλους τους ενορίτες, οι οποίοι δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την Εκκλησία και την Παράδοση.

Εορτή του Αγίου Νικολάου στο Αντίρριο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύρισε το Αντίρριο την εορτή του πολιούχου του Αγίου Νικολάου. Σύσσωμος ο λαός του δεύτερου αυτού δήμου της επαρχίας μας προσήλθε στον Ι. Ναό του Αγίου για να συμμετάσχη στον μέγα αρχιερατικό εσπερινό και στην αρχιερατική θ. Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος στο εσπερινό θ. κήρυγμα παρουσίασε ποια είναι τα αγαθά, τα οποία δεν θα ελαττωθούν οι “εκζητούντες τον Κύριον”. Την κυριώνυμο ημέρα, παίρνοντας αφορμή από το απολυτίκιο του Αγίου, μίλησε για τις τρεις αρετές που κοσμούσαν πράγματι τον άγιο Νικόλαο, την πίστη, την πραότητα και την εγκράτεια, οι οποίες αντιστοιχούν στο τριμερές της ψυχής. Αυτές οι αρετές είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν στους Χριστιανούς, ώστε αυτοί να αποφεύγουν τον φανατισμό, την στωϊκή απάθεια και τον φαρισαϊσμό στην ζωή τους.

Μετά την θ. Λειτουργία επακολούθησε πάνδημη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στην προβλήτα του λιμανιού του Αντιρρίου, ώστε να αγιασθή και το λιμάνι στο οποίο διακινούνται χιλιάδες οχήματα κάθε ημέρα. Προπορευόταν η Παπαχαραλάμπειος Φιλαρμονική, ενώ τα παιδιά των κατηχητικών της ενορίας, αγόρια και κορίτσια, πλαισίωναν την εικόνα. Οι καμπάνες της Εκκλησίας και οι σειρήνες των πλοίων ηχούσαν συνέχεια δίνοντας ιδιαίτερο τόνο στην λιτανεία.

Οπωσδήποτε με την προβλεπόμενη ανάπτυξη του δήμου και ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου θα γίνεται κάθε χρόνο και πιο λαμπρός.

Εκδρομή των Κατηχητικών του Αντιρρίου

Με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου τα Κατηχητικά της Ενορίας Αγίου Νικολάου Αντιρρίου πραγματοποίησαν μια ωραιότατη και επιτυχημένη προσκυνηματική εκδρομή στις Ιερές Μονές Παναγίας Βαρνακόβης και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου στις 22 Νοεμβρίου 1997. Περισσότεροι από 80 παιδιά και νέοι και νέες και 35 Γονείς και Συνοδοί, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και στα δύο Μοναστήρια, ευχάριστες και ωφέλιμες πνευματικές στιγμές. Και οι δύο Μοναστικές Αδελφότητες τους υποδέχτηκαν, τους φιλοξένησαν και τους ξενάγησαν με πολλή αγάπη. Είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν πνευματικά με την Ηγουμένη της Μονής Βαρνακόβης Μοναχή Θεοδοσία, στο “Κρυφό Σχολειό” της Μονής, καθώς και με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως π. Σπυρίδωνα. Το μεσημέρι παρεκάθησαν όλοι σε γεύμα αγάπης, που παρέθεσαν οι Μοναχοί στην μεγάλη Τραπεζαρία της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως. Και στα δύο Μοναστήρια τα μέλη των Κατηχητικών ωφελήθηκαν πνευματικά, έχοντας γνωρίσει λίγο, από κοντά, τον Ορθόδοξο Μοναχισμό. Η εκδρομή περιλάμβανε και ωφέλιμο ψυχαγωγικό πρόγραμμα, που κορυφώθηκε στο κλειστό Γυμναστήριο της Ναυπάκτου. Εκεί τα παιδιά έπαιξαν μπάσκετ και άλλα κοινά παιχνίδια, τραγούδησαν, έψαλλαν καί, τέλος, τα χορευτικά τμήματα των Κατηχητικών χόρεψαν ωραιότατους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Η εκδρομή τελείωσε με τις καλύτερες εντυπώσεις αλλά και με μεγάλη πνευματική ωφέλεια.

Ε.Κ., Α.Κ., Α.Χ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2086