Κύριο θέμα: Κυριακή της Τυρινής - Γιορτάσθηκε ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου Πολυκάρπου

Κυριακή της Τυρινής - Γιορτάσθηκε ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου ΠολυκάρπουΌπως κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή μετά την 23η Φεβρουαρίου, πανηγύρισε και φέτος η Ναύπακτος την μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης του Προστάτου της Μητροπόλεώς μας. Στο κέντρο του εορτασμού ήταν το ιερό Λείψανο του Αγίου που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης και μια φορά το χρόνο μεταφέρεται στην Ναύπακτο για ευλογία και ψυχική βοήθεια των Ναυπακτίων.

Έτσι, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου έγινε η υποδοχή του τιμίου λειψάνου της δεξιάς χειρός του αγίου Πολυκάρπου στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Το ιερό λείψανο προσεκόμισε στον Ιερό Ναό ο Σεβ. Μητροπολίτης μας και το παρέλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Χριστόδουλος, ο οποίος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό που ακολούθησε. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Χριστόδουλος, όπως είναι γνωστό, λόγω των ειδικών περιστάσεων που επικρατούν στην Αλβανία, δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα στην επαρχία του. Εργάζεται δε ως Εκπαιδευτικός-Καθηγητής σε Γυμνάσιο των Τρικάλων. Λόγω επίσης των “ειδικών περιστάσεων” που επικρατούσαν τις ημέρες εκείνες στην Εκκλησία της Ελλάδος, ήταν ο μόνος Μητροπολίτης που μπόρεσε να συμμετάσχη μαζί με τον επιχώριο Μητροπολίτη στην πανήγυρη του αγίου Πολυκάρπου.

Ο Σεβ. κ. Χριστόδουλος κατά τον Εσπερινό απηύθυνε λόγους οικοδομής και παρακλήσεως στον λαό της Ναυπάκτου.

Την Κυριακή της Τυρινής στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε πάλι ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορυτσάς. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, ο οποίος, ενώπιον πυκνού εκκλησιάσματος αναφέρθηκε στον άγιο Πολύκαρπο, την μεγάλη αυτή προσωπικότητα των μεταποστολικών χρόνων, του οποίου η ακτινοβολία και η ευλογία φθάνει μέχρι τις ημέρες μας, μέσα από την ανάγνωση του μαρτυρίου του, την προσκύνηση των ιερών λειψάνων του και τα πολλά θαύματα που επιτέλεσε και επιτελεί, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ναυπακτίας. Η πλούσια ευλογία του έμεινε διαμέσου της τιμίας χειρός του σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο, και μάλιστα στην Ιερά Μονή της Αμπελακιώτισσας.

Κυριακή της Τυρινής - Γιορτάσθηκε ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου ΠολυκάρπουΟ άγιος Πολύκαρπος, Κληρικός-Αρχιερεύς, υπηρέτησε μέχρι θυσίας το μυστήριο του σταυρού, το μυστήριο που φανερώνει την αγάπη της Αγίας Τριάδος. Ο άγιος Πολύκαρπος αγίαζε τον λαό με τον τίμιο σταυρό, και τελούσε την αναίμακτη μυσταγωγία φορώντας το ιερό επιτραχήλιο, που τόση παρηγοριά έχει προσφέρει στις βασανισμένες ψυχές που έτρεξαν υπό την σκέπη του.

Και όμως, την προηγούμενη ημέρα λίγα λεπτά μετά τον Εσπερινό και στον ίδιο χώρο που θα περνούσε η λιτανεία με το τίμιο λείψανο του αγίου Πολυκάρπου, έγινε προσπάθεια διακωμώδησης και διασυρμού των ιερών, τιμίων και σεμνών αυτών συμβόλων, εν μέσω “πολιτιστικών” καρναβαλικών εκδηλώσεων. Την ασέβεια αυτή καυτηρίασε ο Σεβασμιώτατος στην συνέχεια του κηρύγματός του, καθώς και στο τέλος της λιτανείας.

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 2600

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance