Ένα βιβλίο για το Άγιον Όρος

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

 

Εκδόθηκε σε τρίτη βελτιωμένη έκδοση το βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Ανδρέου Θεοφιλοπούλου “Το Άγιον Όρος προπύργιον Ορθοδοξίας και Έθνους”. Ο συγγραφέας του βιβλίου, γνωστός και από άλλα έργα του που αφορούν την ορθόδοξη ζωή και την εκκλησιαστική μουσική, είναι αγιορείτης και χρημάτισε γραμματέας της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, οπότε οι γνώσεις του για το Περιβόλι της Παναγίας είναι άμεσες και προσωπικές. Γνωρίζει πολύ καλά –και αυτό φαίνεται καθαρά μέσα στο βιβλίο του– τις Μονές και τις Σκήτες, την ιστορία και την ζωή, τους θεσμούς και την διοικητική οργάνωση της Αγιορειτικής Πολιτείας.

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε το 1969 και δέχθηκε πολύ καλές κριτικές από ανθρώπους των γραμμάτων και της Εκκλησίας. Στην νέα έκδοσή του προτάσσονται μεταξύ άλλων κείμενα που έγραψαν για το βιβλίο αυτό ο γνωστός πεζογράφος Ηλίας Βενέζης και ο μοναχός π. Θεόκλητος Διονυσιάτης.

Το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία του αθωνιτικού μοναχισμού. Υπάρχουν συνοπτικές ιστορικές σημειώσεις για κάθε Ιερά Μονή και Σκήτη, που συμπληρώθηκαν στην νέα έκδοση με πληροφορίες για την σημερινή τους κατάσταση. Γίνεται αναφορά στις αρχές που διέπουν τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους και στην μορφή της διοίκησής του. Παρουσιάζεται η προσφορά του στο Έθνος και σε ολόκληρο τον κόσμο και περιγράφονται οι θαυματουργές εικόνες της Θεοτόκου, που βρίσκονται στις αγιορειτικές Μονές και Σκήτες.

Το τελευταίο μέρος του βιβλίου είναι το “Χρονικό της χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους”, που γιορτάστηκε το 1963, το οποίο ήταν ένα λαμπρό γεγονός, προάγγελος της σύγχρονης αναγέννησης του αγιορειτικού μοναχισμού.

Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να μελετηθή από τις γυναίκες που δεν μπορούν να επισκεφθούν το Άγιον Όρος, αλλά και από τους άνδρες που θέλουν να το γνωρίσουν καλύτερα.

π. Θ.Α.Β.

  • Προβολές: 1994

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance