“Έχει μέλλον η ελληνική Θράκη;”

Το Σάββατο 14 Μαρτίου, στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, πραγματοποιήθηκε διάλεξη με ομιλητή τον γνωστό σκηνοθέτη Δημήτρη Κολλάτο, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “Έχει μέλλον η ελληνική Θράκη;”. Η διάλεξη αυτή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομάδος Εκπαιδευτικών για τα Εθνικά Θέματα, σε συνεργασία με την Ι. Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και τον Δήμο Ναυπάκτου.

Ο ομιλητής παρουσίασε ενώπιον του λαού της Ναυπάκτου την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει η ακριτική Θράκη, η οποία με μαθηματική ακρίβεια, κάτω από έξυπνες, πειθαρχημένες και συντονισμένες ενέργειες του Τουρκικού Προξενείου, και μέσα σε κλίμα εγκληματικής αδιαφορίας εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, οδηγείται στην ανατροπή της σημερινής, θρησκευτικής, εθνικής και πολιτειακής καταστάσεως.

Ο κ. Κολλάτος παρατήρησε ότι από ελληνικής πλευράς αυτός που φαίνεται να καταλαβαίνη την δεινή κατάσταση της περιοχής είναι ο Δεσπότης της Ξάνθης, αλλά και οι Μητροπολίτες των υπολοίπων Θρακικών Επαρχιών, ο οποίος δυστυχώς δέχεται επιθέσεις όχι μόνο από τους Μουσουλμάνους, αλλά και από τους Χριστιανούς Βουλευτές της περιοχής, καθώς και από τον αθηναϊκό τύπο, ο οποίος τον παρουσίαζει ως εθνικιστή και φανατισμένο.

Ο ομιλητής παρουσίασε με πόνο καρδίας όσα έζησε δέκα χρόνια που επισκέφτεται την Θράκη και τίποτε περισσότερο ή λιγότερο. Πρόβαλε μάλιστα και αποσπάσματα από ρεπορτάζ που έχει γυρίσει στην Θράκη, καθώς και αποσπάσματα από την νέα του ταινία, στην οποία παρουσιάζει το πραγματικό πρόσωπο των φανατισμένων Μουσουλμάνων, εν αντιθέσει με τον ειρηνικό Έλληνα, και σε μια προσπάθεια να δώση προς τα έξω την πραγματική αυτή εικόνα.

Χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης της Θράκης από την Ελλάδα και από την Τουρκία είναι και το εξής: Η Θράκη ως τόπος εργασίας για τους Τούρκους Διπλωμάτες θεωρείται προνομιακή θέση. Αντιθέτως, για τους Έλληνες –φοιτητές, φαντάρους, αξιωματικούς, εκπαιδευτικούς– θεωρείται τόπος εξορίας.

Η εικόνα της σημερινής Θράκης που έδωσε ο κ. Κολλάτος ήταν πράγματι ζοφερή, το δε μέλλον της το παρουσίασε ζοφερότατο. Γι’ αυτό άλλωστε και η ερώτηση που απέμεινε για να κάνουν οι ακροατές ήταν: “Και πώς μπορεί να αντιστραφεί αυτή η πορεία προς την καταστροφή;”. Η απάντηση δοσμένη με γλαφυρότατο τρόπο, όπως και όλη η ομιλία: “Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δείξουμε ότι θέλουμε την Θράκη”. Να φτιάξουμε στην Θράκη την Σχολή Ευελπίδων, την πιο σύγχρονη στα Βαλκάνια, να μεταφέρουμε τις Σχολές του Ναυτικού στην Αλεξανδρούπολη, όπως έχουμε κάνει και με τις Σχολές της Αστυνομίας, να γεμίση η Θράκη νειάτα και στολή. Να φτιάξουμε ανώτατη Θεολογική Σχολή, που να έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου να σπουδάζουν θεολογία, να κάνουν τα μεταπτυχιακά τους. “Να γεμίση ο τόπος ράσο, να φοβηθή το μάτι τους”.

Ο Σεβασμιώτατος, κλείνοντας την εκδήλωση, ευχαρίστησε την Ομάδα Πρωτοβουλίας για τα Εθνικά Θέματα και τον κ. Κολλάτο για την προσπάθεια αφύπνισης του λαού, και εν συνεχεία και των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων του. Επίσης, επεσήμανε και την αιτία της δημιουργίας των εθνικών προβλημάτων, τα οποία μπορούν να αποδοθούν και με τον όρο “συρρίκνωση του ελληνισμού”. Ως τέτοιες αιτίες μπορούν να αναφερθούν η “σχιζοφρενική” αντίληψη ως προς την ταυτότητα του Νεοελληνικού κράτους, γεγονός για το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα η έξωθεν προσπάθεια καθορισμού της διαμέσου του διαφωτισμού, καθώς και η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες δεν είχαν εθνικό όραμα ούτε σχεδιασμό και προγραμματισμό κινήσεων. Και ως παράδειγμα ανέφερε την στάση της πολιτικής εξουσίας έναντι των Πομάκων.

Ν.Γ.

  • Προβολές: 1785

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance