Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Ομιλία στην Διακίδειο Σχολή των Πατρών

Το Σάββατο 7 Μαρτίου στην Διακίδειο Σχολή των Πατρών η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων –Παράρτημα Πατρών– διοργάνωσε εκδήλωση εορταστική επ’ ευκαιρία της εορτής της Ορθοδοξίας. Η εκδήλωση περιελάμβανε διάλεξη με ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη μας με θέμα: “Δυτικός Διαφωτισμός και Ορθόδοξος Φωτισμός” και εορταστικούς ύμνους από βυζαντινή χορωδία με χοράρχη τον κ. Δημ. Γαλάνη.

Την επομένη, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας λειτούργησε στον Ι. Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα. Ως γνωστόν ο οικείος Ποιμενάρχης λάμβανε μέρος στην Συνοδική Αρχιερατική θ. Λειτουργία που ετελείτο την ίδια ημέρα στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Σεμινάριο για την Εκπαίδευση των γονέων

Από τις 14 έως τις 18 Φεβρουαρίου 1998 πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο πενθήμερο σεμινάριο με θέμα: “Εκπαίδευση Γονέων στην Ευρώπη του 2000". Το σεμινάριο που οργανώθηκε από το Κ.Ε.Μ.Ο.Π (Κέντρο Εκπαίδευσης και Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού) της Ναυπάκτου, ήταν ενταγμένο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος “Διάλογος του Σωκράτη”, που αποβλέπει στην προετοιμασία ενός κοινού μοντέλου μαθημάτων για την εκπαίδευση των γονέων στις χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν οκτώ ευρωπαϊκοί εταίροι από έξι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το Κ.Ε.Μ.Ο.Π. της Ναυπάκτου.

Οι συναντήσεις του σεμιναρίου ήταν κλειστές για το ευρύ κοινό, εκτός από την εναρκτήρια συνάντηση που έγινε στο ξενοδοχείο “Ναύπακτος” το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου και την ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σκάλας. Στην εναρκτήρια συνάντηση καλωσόρισαν τους Ευρωπαίους Εταίρους εκπρόσωπος του Κ.Ε.Μ.Ο.Π., εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου και ο Δήμαρχος Ναυπάκτου.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέπτυξε το θέμα: “Προγενετική Εκπαίδευση των γονέων”. Παρουσίασε μερικές σκέψεις γύρω από την εκπαίδευση των γονέων για την γέννηση και ανατροφή των παιδιών, κυρίως από ορθοδόξου προοπτικής. Μίλησε για τα αρχέτυπα που έχει κάθε άνθρωπος που πρόκεται να δημιουργήση οικογένεια, παρουσίασε την διδασκαλία και την στάση της Εκκλησίας έναντι του γάμου, τόνισε την αλήθεια ότι τα παιδιά είναι δώρα του Θεού, αποτέλεσμα της Προνοίας του, υπογράμμισε την σημασία της προγενετικής αγωγής, μίλησε για την ατμόσφαιρα της οικογενείας μέσα στην οποία μεγαλώνει ένα παιδί, καθώς και για την συγκρότηση των γονέων. Τέλος, ανέφερε παραδείγματα από την ζωή των αγίων, και ανέλυσε την συμβολική της τελετής του μυστηρίου του γάμου.

Αγιασμός Σχολής Εθελοντριών Νοσοκόμων

Αγιασμός Σχολής Εθελοντριών ΝοσοκόμωνΤην Πέμπτη 5 Μαρτίου τελέσθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως ο αγιασμός της Σχολής Εθελοντριών Νοσοκόμων του τοπικού Παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Τον αγιασμό ετέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ο οποίος είναι και πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Ε.Ε.Σ., το οποίο επανιδρύθηκε επί των ημερών του. Παρόντες στον αγιασμό ήταν ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Νικόλαος Ρέππας, ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Παϊσίου, τα μέλη του Δ.Σ. κ. Μαρία Ρέππα, κ. Ιωάννης Ράπτης, κ. Ζωή Βούλγαρη, η Καθηγήτρια και διευθύντρια της Σχολής κ. Μαρίνα Γεωργακοπούλου, η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου κ. Μαριάτου και φυσικά οι πρώτες μαθήτριες-εθελόντριες.

Ο Σεβασμιώτατος στον σύντομο λόγο του έδωσε το στίγμα και την σημασία της εθελοντικής προσφοράς, της συνδυασμένης με την γνώση, και ο κ. Δήμαρχος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αξιόλογη αυτή προσπάθεια. Το λόγο πήρε επίσης η κ. Μαρίνα Γεωργακοπούλου, η οποία καλωσόρισε τις νέες εθελόντριες και μετέφερε τον χαιρετισμό των διευθυντών του Ε.Ε.Σ.

Ακολούθησε νηστήσιμο κέρασμα για την καλή αρχή.

Τα οικονομικά της “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ”

Όπως είναι γνωστόν η εφημερίδα της Ι. Μητροπόλεώς μας, “ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ”, αποστέλλεται δωρεάν σε τρεις χιλιάδες (3.000) συνδρομητές. Πολλοί όμως από τους αναγνώστες της αποστέλλουν προαιρετικά εισφορές, με τις οποίες καλύπτονται τα έξοδα εκδόσεως και αποστολής.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμότατα όσους βοηθούν στην έκδοση της εφημερίδος. Δεν είναι εύκολο να γραφούν τα ονόματα των πεντακοσίων περίπου αναγνωστών που ενίσχυσαν την έκδοση της εφημερίδος (από 1-1-’97 μέχρι 31-12-97). Θεωρώντας σημαντικές όλες τις εισφορές, θα περιοριστούμε ενδεικτικά, λόγω ελλείψεως χώρου, στην καταγραφή μερικών ονομάτων αναγνωστών που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ι. Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος 80.000, Ι. Μ. Γενεθλίου Θεοτόκου 40.000, Βασίλειος Πέτλης 30.000, Μανώλης Σκαρσούλης 30.000, Γεώργιος Φραγκιαδάκης 30.000, Πέτρος Χάλης 25.000, Αναστάσιος Βενετσιανόπουλος 23.000. Από 20.000δρχ.: Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου, Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Ναυπάκτου, Ιωάννης Αλαγιάννης, Ευθυμία Δανέζη, Κωνσταντίνος Κουζινάκης, Λευκή Λιακάκου, Θεόδωρος Νάτσκος, Νικόλαος Παραλίκας, Λένα Πραματάρη, Ιωάννης Σπελέτας, Ιωάννης Σπυριδωνίδης, Τρύφων Σπυριδωνίδης, Βασίλειος Τσαμπάζης, Νίκη Χατζάρα, Λουκία Χατζηπαναγιώτου, Σύλλογος των εν Αθήναις Ναυπακτίων, Σύλλογος Ελατιωτών, π.Χριστοφόρος Ρακιντζάκης 18.542, Ευάγγελος Γεωργάτος 15.000, Λάμπρος Τσιβελίκας 15.000.

Από 10.000δρχ.: Ι.Μ. Αγίου Συμεών Νέου Θεολόγου, Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Καστρακίου, Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Κάτω Χώρας, Ι.Ν. Νικολάου Λυγιά, Ι.Ν. Αγ. Τριάδος Κλεπά, Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς, 2ον Γυμνάσιον Ναυπάκτου, Κωνσταντίνα Αργυρού, Ελισάβετ Αρουτζίδου, Κ. Αρτόπουλος, Χρυσαυγή Βούρη, Γεώργιος Πολ. Βήττας, Ευτυχία Γιαννουλάκη, Ευθυμία Γκέκα, Σωτήριος Δεσπότης, Ελένη Δημακοπούλου, Θεοδώρα Δημπράντση, Γεώργιος Δημπράντσης, Φανή Δίτσου, Μαίρη Ηλιοπούλου, Γεώργιος Καραγιάννης, Παναγιώτης Καραγιώργος, Χριστίνα Καρανικόλα, Μαρία Κατσιναβάκη, Σταυρούλα Κεφάλα-Παπασταύρου, Ερασμία Κοντούλη, Κωνσταντίνος Κοτζιάς, Νικόλαος Λάππας, Κωνσταντίνος Λόης, Γεωργία Μάνεση, Χρήστος Μαργαρίτης, Σοφία Μαργέτη, Κωνσταντίνος Μάρκου, Κυριακή Μαυρομάτη, Νικόλαος Μαυρόματος, Αλεξία Γ. Νάκου, Σύλλογος Νεοχωριτών, Αριστείδης Πάνος, Νικόλαος Πανουργιάς, Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Πρόδρομος Παπαδόπουλος, Πορφύριος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Παπαϊωάννου, Δημήτριος Πεπονάκης, Ευάγγελος Πέτλης, Μαρία Ρέκκα, Δημήτριος Ρέκκας, Μυρσίνη Ρίζου, Χρήστος Ροδίφτσης, Ευανθία Σακελλαρίου, π.Ανάργυρος Σιγάλας, Σισμάνης Αριστείδης, Σοφία Σίτα, Νώντας Σκλαβενίτης, π.Δημήτριος Σπυρόπουλος, Σταύρος Σταυρόπουλος, Ελληνοαμερικανικός Σύλλογος, Σύλλογος Αιμοδοτών Ναυπάκτου, Θεοφάνης Τσιλιγιάννης, Θωμάς Φιλιππίδης, Δημήτριος Φούρλας, Μιχαήλ Χατζηκοκολάκης, Νικόλαος Χριστογιάννης, Σπυρίδων Χρυσούλης, Νικόλαος Χωραφάς, Κωνσταντίνος Ψιλός, Μαρία Ψυχογιού.

Ερώτηση Βουλευτή για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Στην Εφημερίδα “Ναυπακτιακά Νέα” του Φεβρουαρίου 1998 διαβάσαμε ερώτηση του βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Μετά από έκθεση της ιστορικής επιχειρηματολογίας του ο κ. Κουρουμπλής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: “Σε τί ενέργειες θα προβεί προκειμένου να καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η 7η Οκτωβρίου 1571 μ.Χ. επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, ως Ευρωπαϊκή γιορτή, τιμώντας έτσι το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις βρέθηκαν ενωμένες για έναν σκοπό και ως προάγγελος της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης;”

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2064

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance