• Αρχική
  • Τεῦχος 28 - Μάϊος 1998
  • Ποιμαντορικὴ Ἐγκύκλιος γιὰ τὸ Τριετὲς Μνημόσυνο τοῦ Μακαριστοῦ Μητροπολίτου κυροῦ Νικοδήμου

Ποιμαντορικὴ Ἐγκύκλιος γιὰ τὸ Τριετὲς Μνημόσυνο τοῦ Μακαριστοῦ Μητροπολίτου κυροῦ Νικοδήμου

Πρός

τον Ιερόν Κλήρον και τον ευσεβή λαόν

της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί μου

Τριετὲς Μνημόσυνο τοῦ Μακαριστοῦ Μητροπολίτου κυροῦ ΝικοδήμουΣε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εκδημία του αειμνήστου Ποιμενάρχου της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως και αγαπητού αδελφού και Προκατόχου μου μακαριστού Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κυρού Νικοδήμου.

Είναι χρέος ιερό όλων μας να ενθυμούμαστε τους κεκοιμημένους πατέρας και αδελφούς, γι’ αυτό και η αγία μας Εκκλησία επιτελεί ιερά μνημόσυνα δια των οποίων προσεύχεται στον Θεό, τον Κύριο των ψυχών και των σωμάτων και τον Άρχοντα της ζωής και του θανάτου να αναπαύση τις ψυχές των κεκοιμημένων αδελφών μας, γιατί “ουκ έστιν άνθρωπος ός ζήσεται και ουχ αμαρτήσει”, όπως λέγεται στην σχετική ευχή.

Μέσα στην Αγία Γραφή και την πατερική διδασκαλία μπορεί κανείς να βρη πολύ υλικό στο οποίο γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα και την ωφέλεια των ιερών μνημοσύνων. Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός διδάσκει ότι με τις προσευχές μας υπέρ των κεκοιμημένων αδελφών μας προσφέρεται σε όλους κάποια “όνησις”, κάποια ωφέλεια. Και αυτό συνδέεται με την ορθόδοξη διδασκαλία ότι μετά την έξοδο του ανθρώπου από την ζωή αυτή, αλλά και μετά την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, υπάρχει διαρκής εξέλιξη του ανθρώπου στην αγιότητα, γιατί μια στάσιμη κατάσταση, η λεγομένη από τους αρχαίους ευδαιμονία, δημιουργεί ανία. Γι’ αυτό και εμείς κάνουμε μνημόσυνα για τους κεκοιμημένους ώστε η αγάπη και η φιλανθρωπία του Θεού να τους προσφέρη βοήθεια, ανάλογα με την πνευματική κατάσταση στην οποία ευρίσκονται.

Αυτό ισχύει και για τους Κληρικούς. Η Εκκλησία προσεύχεται για να τους αναπαύση ο Θεός και να τους αξιώση και του ουρανίου θυσιαστηρίου. Στην ευχή που λέγεται για τους κεκοιμημένους Κληρικούς μεταξύ άλλων υπάρχει και η φράση: “καί ώσπερ επί της γης εν τη Εκκλησία σου λειτουργόν αυτόν κατέστησας, ούτω και εν τω ουρανίω σου θυσιαστηρίω ανάδειξον, Κύριε”.

Η τοπική Εκλησία της Ναυπάκτου, την 24η του μηνός Μαΐου, θα τελέση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου τριετές μνημόσυνο για την ψυχή του αοιδίμου Ποιμενάρχου αυτής κυρού Νικοδήμου εν μέσω πληθούσης Εκκλησίας Κληρικών και λαϊκών, αρχόντων και αρχομένων ως έκφραση ευγνωμοσύνης, αγάπης και σεβασμού προς τον απελθόντα Μητροπολίτη.

Ο αείμνηστος Ιεράρχης έφυγε πρόωρα από την ζωή αυτή, σε νεαρά ηλικία, με τρόπο τραγικό που δημιούργησε πόνο σε όλους μας, πριν προφθάση να ασκήση την ουσιαστική ποιμαντική του διακονία στην Ιερά αυτή Μητρόπολη. Για σάς ήταν, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, Πνευματικός Πατέρας, για μένα υπήρξε φίλος από πολλά έτη, αγαπητός αδελφός και προκάτοχός μου στην Ιερά αυτή Μητρόπολη. Γι’ αυτό και είναι χρέος μας να προσευχηθούμε και να κρατήσουμε την μνήμη του.

Προς τον σκοπό αυτόν προσεκάλεσα να έλθουν Επίσκοποι που συνδέονταν μαζί του, όπως τον Σεβ. Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμο, που ήταν και πνευματικός του Πατέρας, τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, που ήταν γνωστός από πολλά χρόνια και προκάτοχος του Μητροπολίτη, και τον Σεβ. Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο, προσωπικό του φίλο και Μητροπολίτη της γενετείρας του.

Παρακαλώ λοιπόν θερμά και όλους τους Χριστιανούς της Πόλεως αυτής αλλά και όλης της επαρχίας να προσέλθουν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου την Κυριακή 24 Μαΐου για να προσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής του αειμνήστου Μητροπολίτου κυρού Νικοδήμου και να τιμήσουμε την μνήμη του.

Με πατρικές ευχές και ευλογίες

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

Ετικέτες: ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ

  • Προβολές: 2372

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance