Βιβλιοπαρουσίαση: Νέο Βιβλίο για την Παναγία την Αμπελακιώτισσα

Νέο Βιβλίο για την Παναγία την ΑμπελακιώτισσαΜε μεγάλη χαρά πήραμε στα χέρια μας το νεοεκδοθέν βιβλίο με τίτλο: “το Μοναστήρι Παναγία η Αμπελακιώτισσα - Άγιος Πολύκαρπος” και υπότιτλο: “Η Ιερή Κιβωτός της Ναυπακτίας”. Συγγραφέας του βιβλίου αυτού είναι ο κ. Κωνσταντίνος Δ. Παπαδημητρίου. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για την “Ιερή Κιβωτό της Ναυπακτίας”, η οποία φυλά στα σπλάχνα της τους δύο ιερούς θησαυρούς, το τίμιο λείψανο του αγίου Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, αλλά και αμέτρητες ιερές θύμησες των ευλαβών κατοίκων της ορεινής Ναυπακτίας. Το βιβλίο αυτό είναι μια έκδοση της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας, και τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την ανοικοδόμηση και συντήρηση του Μοναστηριού.

Η εφημερίδα μας παραθέτει, αντί άλλων σχολίων, τον πρόλογο του βιβλίου τον οποίο έγραψε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας.

* * *

“Έχουν γραφή και δημοσιευθή κατά καιρούς πολλά βιβλία, αλλά και άρθρα, για την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης, που είναι το καύχημα της περιοχής, ολοκλήρου της Ρούμελης και των Ρουμελιωτών που ζουν σε όλη την γή.

Η Ιερά Μονή της Αμπελακιώτισσας υπήρξε για αιώνες φάρος ζωής και ελπίδας για πολλούς πονεμένους ανθρώπους, αλλά υπήρξε και κέντρο εθνικού βίου, όπως όλα τα Μοναστήρια της Ρωμηοσύνης. Δύο είναι τα βασικά κειμήλια της Ιεράς Μονής. Πρώτον, η εικόνα της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας, η οποία με θαυματουργικό τρόπο έφθασε στην περιοχή αυτή από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, και δεύτερον, το αγιασμένο και άφθαρτο χέρι του ιερού Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης. Και τα δύο αυτά κειμήλια, μαζί με άλλα, και με τους Πατέρας που έζησαν σε αυτόν τον ένδοξο χώρο, έγιναν ισχυροί μαγνήτες, που ήλκυσαν χιλιάδες και εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στους αιώνες. Ακόμη και σήμερα όλη η ορεινή Ναυπακτία, καθώς επίσης και οι Ρουμελιώτες φωτίζονται από τον ένδοξο αυτόν φάρο της Ορθοδοξίας.

Πριν ακόμη ενθρονισθώ στην Ιερά και ιστορική Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, είχα ακούσει πάρα πολλά για την Ιερά αυτή Μονή, για την ιερά εικόνα και το ιερό λείψανο του αγίου Πολυκάρπου, από πολλούς, κυρίως από τον αείμνηστο Γέροντά μου Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρό Καλλίνικο (Πούλο), του οποίου ο πατέρας καταγόταν από τον Πλάτανο και γι’ αυτό όλοι οι συγγενείς του είχαν στενή σχέση και επαφή με το ένδοξο αυτό Μοναστήρι. Τα θαύματα που επιτέλεσε και επιτελεί ο Θεός δια των δύο αυτών ενδόξων θησαυρισμάτων προκαλούν τον θαυμασμό των ανθρώπων. Γι’ αυτό κάθε φορά που πλησιάζουμε στο Μοναστήρι, όπως και σε άλλα Μοναστήρια, αισθανόμαστε την ανάγκη να αναφωνήσουμε: “Θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις Αυτού” (Ψαλμ. ξζ’, 36), “ως αγαπητά τα σκηνώματά σου, Κύριε των δυνάμεων” (Ψαλμ. πγ’, 2).

Νέο Βιβλίο για την Παναγία την ΑμπελακιώτισσαΤο παρόν βιβλίο συνέγραψε με ιερό πόθο ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, πρώην Σχολικός Σύμβουλος, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Αμπελακιώτισσα καί, επομένως, είναι ζυμωμένος με το κερί και το λιβάνι που έφεγγε και μοσχοβολούσε στον ιερό αυτόν χώρο. Έτσι, και όσα γράφονται από την γραφίδα του ευλαβούς αυτού εκπαιδευτικού λειτουργού μοσχοβολούν από την ένδοξη και πονεμένη Ρωμηοσύνη. Ο αναγνώστης θα βρη στο βιβλίο αυτό πολλές πτυχές του θέματος, όπως την ιστορία της Μονής με βιωματική προσέγγιση, διάφορα έγγραφα συνδυασμένα με λογοτεχνική γλώσσα, την εθνική προσφορά της Μονής με την προσωπική βοήθεια που λαμβάνουν όσοι προσέρχονται με πίστη και αγάπη στον ιερό αυτό χώρο. Γι’ αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να τον ευχαριστήσω από την θέση αυτή.

Έχω ζωηρά την επιθυμία να δω το Μοναστήρι αυτό επανδρωμένο με καλούς μοναχούς, αξίους διαδόχους αγίων και ηρωϊκών μορφών, που θα λάβουν ζωή από τα αιδέσιμα κειμήλια της Μονής, αλλά και θα δώσουν ζωή στην Μονή και τον τόπο. Και αυτό είναι απαραίτητο, γιατί τέτοιοι ιεροί χώροι δεν πρέπει να μετατρέπωνται σε μουσεία, αλλά να είναι χώροι ζωής και ελπίδας. Επιθυμώ να δω μια συνοδεία να επανδρώση αυτή την ιστορική και ένδοξη Μονή, ώστε να συνεχίση την μοναχική ζωή, και, έτσι, ο εναπομείνας μοναχός π. Ραφαήλ να μένη ήσυχος ότι θα υπάρξη διαδοχή, θα υπάρξουν καρδιές που θα διατηρήσουν άσβεστη την φλόγα της πίστεως και της ελπίδος.

Υπεραγία Θεοτόκε και άγιε Πολύκαρπε κάνετε αυτό το θαύμα, γιατί είναι αίτημα του Επισκόπου αυτού του τόπου, της Διαχειριστικής Επιτροπής, που με πολλούς κόπους αναπληρώνει τα ελλείποντα, και όλων των κατοίκων της περιοχής.

Εύχομαι ο Θεός, δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου της Αμπελακιωτίσσης και του ιερού Πολυκάρπου, να προστατεύη όλους τους Χριστιανούς της περιοχής μας, αλλά και όλους τους αδελφούς μας που ζουν στα ξένα και έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στον ιερό αυτό χώρο.

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

Ετικέτες: Βιβλιοπαρουσίαση

  • Προβολές: 2067

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance