Περιβάλλον καὶ Πολιτισμὸς

ΝΕΑΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ, ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΓΙ’ ΑΥΤΗ.

Περιβαλλοντικές Ομάδες 4ου & 5ου Δημοτικού Σχολείου ΝαυπάκτουΠεριβαλλοντικές Ομάδες 4ου & 5ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου

Την Τρίτη 19 Μαΐου έζησα μια ευχάριστη έκπληξη στο Γραφείο. Συνήθως όσοι έρχονται στο Γραφείο έχουν διάφορα προβλήματα –οικογενειακά, οικονομικά, επαγγελματικά– και ζητούν λύσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι δύσκολες. Όμως εκείνη την ημέρα μπήκε μια ομάδα παιδιών του 4ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου με τον δάσκαλό τους και μου είπαν τον σκοπό της επισκέψεως. Βέβαια, από το πρωί άκουγα παιδικές φωνές στο λιμάνι, αλλά δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω ακριβώς τί συμβαίνει.

Πρόκειται λοιπόν για τις “περιβαλλοντικές ομάδες του 4ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου” και η ημέρα αυτή ήταν “ημέρα τοπικού περιβάλλοντος”. Μου έδωσαν μια ωραία ζωγραφιά, την οποία βλέπετε στη διπλανή στήλη της εφημερίδος, πάνω στην οποία υπήρχαν οι εξής προτάσεις: “Η παλιά πόλη σηματοδοτεί το πολιτισμικό περιβάλλον. Τα πλατάνια, φάρος της φυσικής ομορφιάς. Πότε άραγε θα αποσυμφορηθεί η πόλη;” Επίσης, μου έδωσαν και ένα έντυπο πάνω στο οποίο ήταν γραμμένες δύο φράσεις: “αγαπώ την Πόλη μου, φροντίζω γι’ αυτή”.

Είναι πολύ εύστοχες οι φράσεις των ομάδων αυτών. Πράγματι, οι παλιές πόλεις σηματοδοτούσαν έναν άλλο πολιτισμικό τρόπο ζωής. Οι άνθρωποι ανάλογα με τον τρόπο σκέψης και ζωής, κατασκευάζουν και τον τόπο διαμονής τους. Άλλωστε, όταν κάνουμε λόγο για οικολογικά προβλήματα, εννοούμε την σχέση των ζωντανών οργανισμών με το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Επομένως, η αλλαγή τρόπου ζωής των συγχρόνων ανθρώπων διαμορφώνει και κατά διαφορετικό τρόπο τις πόλεις, και γενικά τους τόπους και χώρους ζωής. Οι απάνθρωποι τόποι διαμονής δείχνουν τον απάνθρωπο εσωτερικό κόσμο. Οι ακοινώνητες κοινωνίες υποδηλώνονται από τις ακοινώνητες πόλεις. Χάθηκαν σήμερα οι παλαιές ωραίες πλατείες, οι γειτονιές όπου έπαιζαν τα παιδιά, χάθηκαν τα παιχνίδια των παλαιοτέρων γενηών κλπ.

Πολλές φορές αναλογίζομαι ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια χάθηκε ένας τρόπος ζωής πολλών γενηών, θα έλεγα πολλών αιώνων. Στις ημέρες μας έγιναν πολλές και ποικίλες αλλαγές. Χάθηκαν επαγγέλματα, τρόποι ψυχαγωγίας, συνθήκες ζωής, χώροι κατοικίας κλπ. Αν ένας πατέρας διηγηθή την δική του παιδική ζωή στα παιδιά, θα παρουσιασθή σαν ένα παραμύθι.

Ειδικά δε αυτήν την αλλαγή των συνθηκών ζωής στις πόλεις τις καταλαβαίνουμε στην Ναύπακτο. Πρόκειται για μια ωραία, παραδοσιακή, όμορφη Πόλη, η οποία όμως έγινε χώρος διέλευσης όλων των τροχοφόρων “θηρίων”, που έρχονται από την Ευρώπη και οδεύουν προς την Ανατολή και αντιστρόφως. Ο κεντρικός δρόμος της πόλεως της Ναυπάκτου είναι τελικά εθνικός δρόμος! Έξω από το Μητροπολιτικό Οίκημα κάθε ημέρα περνούν τόσα τροχοφόρα, που αν κανείς καθίση για λίγη ώρα μπορεί να τρελαθή. Αυτό έχει τρομερές συνέπειες στην υγεία, την ακεραιότητα των κατοίκων, ιδιαιτέρως των παιδιών. Και δίκαια διαμαρτύρονται τα παιδιά. Ποιος θα τα ακούση; Βέβαια, η Ναύπακτος έχει θαυμάσιες παραλίες με καθαρά νερά, έχει χώρους για να τους χαρή κανείς, αλλά οι κεντρικοί της δρόμοι είναι ανυπόφοροι.

Μαζί με τις φωνές των παιδιών υψώνω και την δική μου φωνή, καλώ όλους τους αρμοδίους να βοηθήσουν για την αποσυμφόρηση της πόλεως για να μη συμβή ένα περιβαλλοντικό πνευμονικό οίδημα. Ήδη δεχόμαστε τα πρώτα συμπτώματα.

Συγχαίρω από την καρδιά μου τα παιδιά που έκαναν την διαμαρτυρία, καθώς επίσης και τους καλούς δασκάλους που τους δίδουν την καλή αυτή περιβαλλοντική αγωγή και τα παρακαλώ να έρχωνται συχνότερα στο Γραφείο, για να αποτελούν τις ευχάριστες νότες μέσα στην σκληρή πραγματικότητα της καθημερινής ποιμαντικής διακονίας.

Ν.Ι.

  • Προβολές: 1576

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance