Ναύπακτος - Regensburg

 

Στα πλαίσια της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των πόλεων της Ναυπάκτου και του Regensburg, της πατρίδας του νικητή της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, Δόν Ζουάν, επισκέφθηκαν στις 24 και 25 Απριλίου το Regensburg της Γερμανίας ο Αρχιμ. π. Σπυρίδων Λογοθέτης με αδελφούς της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και η Μεικτή Χορωδία της Ναυπάκτου, προσκαλεσμένοι από τον Δήμαρχο της πόλεως. Εκεί η Χορωδία της πόλεώς μας, έδωσε δύο επιτυχημένες συναυλίες, μία στην πόλη του Regensburg και μία στη πόλη Μπουργκλενγκένφελντ. Επίσης, οι εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλεώς μας εντοίχισαν στο Δημαρχείο του Regensburg μαρμάρινη πλάκα αναμνηστική της Ναυμαχίας της Ναυπάκκτου.

Στην τελετή αυτή διαβάστηκαν χαιρετισμοί του Σεβ. Μητροπολίτου μας και του Δημάρχου κ. Νικόλαου Ρέππα, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να μεταβούν στην Γερμανία.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος στον χαιρετισμό του έλεγε τα εξής:

“Η ιστορική πόλη της Ναυπάκτου, με τις εκδηλώσεις που γίνονται στο Ρέγκενσμπουργκ (Regensburg), τιμά το ευγενές τέκνο του, τον Δόν Ζουάν, ο οποίος ως αρχηγός του συμμαχικού Χριστιανικού στόλου συνετέλεσε στην θριαμβευτική νίκη των Χριστιανών έναντι των Τουρκικών δυνάμεων.

Πρόκειται για μια ναυμαχία μεγάλη και νίκη θριαμβευτική, η οποία πανηγυρίστηκε σε όλη την Ευρώπη, αλλά και εξακολουθεί να παραμένη στην μνήμη όλων των Χριστιανικών λαών.

Ως Επίσκοπος της ιστορικής Πόλεως και Μητροπόλεως Ναυπάκτου, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά το Ρέγκενσμπουρκ που γέννησε τον Δον Ζουάν και να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους απογόνους του, που κατοικούν στην πόλη αυτή. Παρά την ζωηρά μου επιθυμία δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στις εκδηλώσεις αυτές, αλλά χαίρομαι για την παρουσία των εκπροσώπων του Δήμου Ναυπάκτου, καθώς και της εκλεκτής χορωδίας μας η οποία εκπροσωπεί την πόλη μας επάξια σε πολλές εκδηλώσεις εντός και εκτός της Ελλάδος.

Τελειώνοντας αυτόν τον σύντομο χαιρετισμό θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, που έγινε μεταξύ των ενωμένων Χριστιανικών δυνάμεων και της Τουρκικής Αυτοκρατορίας, έχει και σπουδαία επικαιρότητα, από την άποψη ότι στον Ευρωπαϊκό χώρο σήμερα γίνεται μια σύγκρουση μεταξύ δύο πολιτισμών, του Χριστιανικού και του Μουσουλμανικού πολιτισμού, σε πολλά επίπεδα. Άλλωστε υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του πνεύματος που διέπει αυτούς τους πολιτισμούς, αφού ο δικός μας πολιτισμός είναι θεοκεντρικός, ενώ ο Μουσουλμανικός πολιτισμός είναι ανθρωποκεντρικός. Δυστυχώς, η χώρα μας δέχεται πολλές πιέσεις από την Τουρκία, στην Θράκη, το Αιγαίο και την ελληνική Κύπρο. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε την συμπαράσταση όλων σας.

Και πάλι εκφράζω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου στους άρχοντας και τον λαό του Ρέγκενσμπουργκ και προσεύχομαι στον Θεό να αναπαύση την ψυχή του Δόν Ζουάν, αλλά και των άλλων αγωνιστών, κατά την ηρωϊκή εκείνη και σημαντική Ναυμαχία”.

  • Προβολές: 1753

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance