Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Οἱ Κατασκηνώσεις τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού θα λειτουργήσουν και φέτος οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως για τους νέους και τις νέες της περιφερείας μας.

Συγκεκριμένα, εφέτος προγραμματίσθηκαν οι εξής κατασκηνωτικές περίοδοι:

1) Μια περίοδος ένδεκα ημερών, από 5 έως 15 Ιουλίου, στα Κωστέϊκα της Κάτω Βασιλικής για αγόρια που κατά την νέα σχολική χρονιά θα φοιτούν στην πέμπτη Δημοτικού έως και την πρώτη Γυμνασίου.

2) Μια περίοδος δεκαέξι ημερών, από 16 έως 31 Ιουλίου, στα Κωστέϊκα της Κάτω Βασιλικής για αγόρια που κατά την νέα σχολική χρονιά θα φοιτούν στην δευτέρα Γυμνασίου έως και την τρίτη Λυκείου.

3) Μια περίοδος δεκαπέντε ημερών, από 7 έως 21 Ιουλίου, στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, για κορίτσια που κατά την νέα σχολική χρονιά θα φοιτούν στην έκτη τάξη του Δημοτικού σχολείου έως και την τρίτη τάξη του Λυκείου.

4) Ένα πενθήμερο, από 21 έως 25 Ιουλίου, στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, για φοιτήτριες και απόφοιτες Λυκείου.

Τέλος την Πέμπτη 23 Ιουλίου θα πραγματοποιηθή στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου η καθιερωμένη φοιτητική ημερίδα.

* * *

Σχολικές εκδηλώσεις: περιβαλλοντικές, θεατρικές, αποχαιρετιστήριες

Σχολικές εκδηλώσεις: περιβαλλοντικές, θεατρικές, αποχαιρετιστήριες

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου διοργάνωσε στις 10 Ιουνίου αποχαιρετιστήρια εκδήλωση - παρουσίαση της εργασίας της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Σχολείου, την οποία απετέλεσαν μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Σχολείου, και για την οποία εργάσθηκαν όλοι οι δάσκαλοι. Η ομάδα ασχολήθηκε καθ’ όλη την διάρκεια του έτους με το ενδιαφέρον θέμα: “Σεργιάνι στις παραδόσεις της Ναυπάκτου”. Η εκδήλωση περιελάμβανε ακόμα έκθεση φωτογραφίας, διαγωνισμό ζωγραφικής, αναβίωση παλαιών παραδοσιακών παιχνιδιών, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από το χορευτικό και την χορωδία του Σχολείου.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου, που ασχολήθηκε όλη την χρονιά με την μελέτη των αρχαίων θεάτρων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, οργάνωσε εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του Σχολείου, την Πέμπτη 11 Ιουνίου 1998, όπου, μέσα σε χαρούμενη ατμόσφαιρα, παρουσίασε την δουλειά της, με γραπτά κείμενα που διάβασαν τα παιδιά, αλλά και με εικόνες (έαάάά) .

Επίσης, τα παιδιά της ομάδος αυτής παρουσίασαν, με άψογο τρόπο, θεατρικό –τήν “Ειρήνη του Αριστοφάνη”– δια του οποίου τονίστηκε η αξία της ειρήνης για τον άνθρωπο και την κτίση ολόκληρη, καθώς και η καταστροφική μανία του πολέμου.

Στο τέλος παιδιά της Στ’ Τάξης πρόσφεραν λουλούδια αγάπης και ευγνωμοσύνης στους Δασκάλους τους.

Την Δευτέρα 15 Ιουνίου, η Συντονιστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων Ναυπάκτου, διοργάνωσε αποχαιρετηστήρια εκδήλωση για τους μαθητές της Έκτης Δημοτικού των Δημοτικών Σχολείων της Πόλης.

Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση του θεατρικού έργου που μνημονεύσαμε παραπάνω, από την θεατρική ομάδα του 4ου Δημοτικού. Την παράσταση παρακολούθησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Περικλής Θεοφάνης, οι κ. Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, Δάσκαλοι και οι μαθητές της Έκτης Τάξης του Δημοτικού απ’ όλα τα Σχολεία της πόλης. Οι μικροί μαθητές ενθουσίασαν το κοινό με την άνεση με την οποία απέδωσαν την “Ειρήνη”.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε αποχαιρετιστήριο γλέντι στους χώρους του ξενοδοχείου Ξενία. Την συνεστίαση χαιρέτησαν ο κ. Γιάννης Αλεξίου εκ μέρους των γονέων, ο κ. Νικόλαος Ρέππας, Δήμαρχος Ναυπάκτου, ο κ. Καραγεώργος Αθανάσιος, Προϊστάμενος Α’/θμιας Εκπαίδευσης Ναυπάκτου και ο κ. Παναγιώτης Βλαχογιάννης, Διευθυντής του Α’ Γυμνασίου Ναυπάκτου.

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων απένειμαν σ’ όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες αναμνηστικά προόδου, με την ευχή να έχουν καλή πρόοδο και στις υψηλότερες βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Η εκδήλωση έκλεισε με χορό και τραγούδι.

Ήταν μια πολύ καλή προσπάθεια των γονέων, των δασκάλων και των μαθητών, με την οποία γιορτάσθηκε το γεγονός της εισόδου των παιδιών σε μια ψηλότερη βαθμίδα της Εκπαίδευσης, η οποία προϋποθέτει και την είσοδό τους σε μια άλλη φάση της ζωής τους, την εφηβεία. Και όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, τα μεγάλα καράβια έχουν και μεγάλες φουρτούνες. Πλήν όμως, τους ευχήθηκε να έχουν πλούσια την ευλογία του Θεού και στην νέα περίοδο της ζωής τους.

Και η εφημερίδα μας εύχεται στους αποφοίτους, πιά, του Δημοτικού να περάσουν με επιτυχία το νέο στάδιο που ανοίγεται μπροστά τους, χωρίς ποτέ να χάσουν την ευλογία του Θεού, και την απλότητά τους –πού τώρα τα κάνει να είναι πάντα χαρούμενα, και να μεταφέρουν και στην κοινωνία μας αυτήν την άνεση και την δημιουργικότητα που τα χαρακτηρίζει.

Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στους συντελεστές της εκδήλωσης. Ήταν μια επισφράγιση της όλης πολιτιστικής παρουσίας των Σχολείων της Ναυπάκτου κατά την σχολική χρονιά που πέρασε. Και όταν τα Σχολεία ανταποκρίνονται στον ρόλο τους και ανοίγουν στους μαθητές την προοπτική της δημιουργίας, της κριτικής σκέψης και της παράδοσης, τότε δυναμώνουν τις εσωτερικές τους αντιστάσεις, και δεν αφήνουν περιθώρια για χρησιμοθηρική και ιδιοτελή δράση άλλων παραγόντων που δρουν κυρίως στον χώρο της νεολαίας.

π.Γ.Δ.Π. - Ν.Γ.

* * *

“Αγωγή Υγείας” και “Περιβαλλοντική Εκπαίδευση”

στο 1ο Λύκειο Ναυπάκτου

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 1998, στις 11 π.μ. ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος παρακολούθησε, μετά από πρόσκληση του διευθυντή του 1ου Λυκείου Ναυπάκτου κ. Απ. Ζορμπά, την παρουσίαση των εργασιών που πραγματοποίησαν κατά το σχολικό έτος που λήγει οι ομάδες του σχολείου που ασχολήθηκαν με τα προγράμματα “περιβαλλοντικής εκπαίδευσης” και “αγωγής υγείας”.

Η “περιβαλλοντική ομάδα”, κάτω από την καθοδήγηση των καθηγητών Κ. Σταυρόπουλου, Μ. Μπόθου και Αν. Γιαννούλου, ασχολήθηκε με την κατάρτιση ενός ιστορικού και τουριστικού οδηγού της Ναυπακτίας, με σκοπό να προβληθούν τόποι, μνημεία, αλλά και προσωπικότητες που προέρχονται από την περιοχή. Μέλη της ομάδας παρουσίασαν το σκεπτικό της καταρτίσεως του “οδηγού” τους, προέβαλαν σε διαφάνειες χάρτες της περιοχής, στους οποίους είχαν επισημανθή οι ιστορικοί χώροι, επίσης διαφάνειες με μνημεία και ταμπλώ με φωτογραφίες από την παλιά και τη νέα Ναύπακτο. Επίσης, αναφέρθηκαν στις προσωπικότητες που κατάγονται από τη Ναυπακτία και έπεξαν σημαντικό ρόλο στην πνευματική και πολιτική ζωή του τόπου.

Η ομάδα που ασχολήθηκε με το πρόγραμμα “αγωγής υγείας”, κάτω από την καθοδήγηση των καθηγητών π. Θ. Βαμβίνη και Σ. Μπλάνη, επέλεξε και ερεύνησε το θέμα ψυχικής υγιεινής “ο ρόλος της Ορθόδοξης πίστης στην ψυχική στήριξη”. Εκτός από τις συζητήσεις και την ενημέρωση πάνω στο θέμα των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, καταρτίσθηκε από την ομάδα ερωτηματολόγιο, με το οποίο καταγράφηκαν οι απόψεις των μαθητών του 1ου Λυκείου για την Ορθόδοξη πίστη, διερευνήθηκαν οι σχέσεις τους με την Εκκλησια, το πώς θέλουν να την αισθάνονται κ.ά. Στοιχεία από τις συζητήσεις της ομάδας και διαφάνειες με τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου παρουσιάσθηκαν στην εκδήλωση.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας στο τέλος της παρουσίασης συνεχάρη τον Διευθυντή, τους Καθηγητές και τους μαθητές του 1ου Λυκείου γιατί, όπως είπε, η παιδεία δεν περιορίζεται μόνο στα μαθήματα που γίνονται στις αίθουσες, αλλά είναι κάτι ευρύτερο. Αυτό που γίνεται με τις περιβαλλοντικές και τις άλλες ομάδες είναι προσφορά παιδείας. Επεσήμανε μάλιστα ότι τα προγράμματα “περιβαλλοντικής εκπαίδευσης” και “ψυχικής υγιεινής” συνδέονται μεταξύ τους, γιατί τα λεγόμενα οικολογικά προβλήματα δημιουργούνται από άρρωστους ψυχικά ανθρώπους.

* * *

Επαναδιορισμός μελών Οικονομικής Υπηρεσίας

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος επαναδιορίστηκε μέλος της Διοικούσης Επιτροπής της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με απόφαση - πράξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, την 11η Μαΐου ε.έ. –δύο μέρες μετά την ενθρόνισή του.

Ο Σεβασμιώτατος, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, καθώς επίσης και ο Γενικός Διευθυντής Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων, είχαν διορισθή μέλη της Επιτροπής αυτής από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Σεραφείμ. Μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, τα άλλα μέλη της Επιτροπής, μεταξύ των οποίων και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, και ο Γενικός Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας έθεσαν τον εαυτό τους, γραπτώς ή προφορικώς, στην διάθεση του Αρχιεπισκόπου. Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στα μέλη της Επιτροπής, και επαναδιόρισε τα ίδια πρόσωπα. Έτσι, Πρόεδρος της Επιτροπής επαναδιορίστηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, μέλη οι Σεβ. Μητροπολίτες: Κερκύρας και Παξών κ. Τιμόθεος, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Άρτης κ. Ιγνάτιος και Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Γενικός Διευθυντής επαναδιορίστηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος.

Το έργο της Επιτροπής είναι σημαντικό γιατί καλείται να συντονίση όλες τις προσπάθειες για την καλύτερη αξιοποίηση των οικονομικών της Εκκλησίας, προς όφελος της Διοίκησης της Εκκλησίας και της ποιμαντικής της δραστηριότητος.

* * *

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα του Ερυθρού Σταυρού

Την Κυριακή 10 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - ομιλία επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Παγκοσμίου Ημέρας του Ερυθρού Σταυρού. Το θέμα της ομιλίας ήταν: “Η επίδραση των ψυχοκοινωνικών παραγόντων στην πορεία της αρρώστιας”. Ομιλητής ήταν ο κ. Βασίλειος Κέκης, Χειρουργός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και επί δεκαετία διατελέσας Πρόεδρος του Συλλόγου “Φίλοι του Αγίου Όρους”.

Ανάμεσα στους ακροατές που κατέκλυσαν το Πνευματικό Κέντρο ήταν ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Νικόλαος Ρέππας, τα μέλη του τοπικού Παραρτήματος του Ε.Ε.Σ., οι οποίοι ήσαν και οι διοργανωτές της εκδήλωσης, και οι μαθήτριες της Σχολής Εθελοντριών Νοσοκόμων.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, που είναι Πρόεδρος του Παραρτήματος του Ε.Ε.Σ. Ναυπάκτου, έκανε μια μικρή εισαγωγή - παρουσίαση του ομιλητή. Εν συνεχεία ο κ. Βασίλειος Κέκης ανέπτυξε το θέμα του αποφεύγοντας την ιατρική γλώσσα και χρησιμοποιώντας με γλαφυρό τρόπο κατανοητούς από όλους όρους, τεκμηριώνοντας τις απόψεις του με παραδείγματα από την πολύχρονη χειρουργική πείρα του.

Η ομιλία αυτή ήταν μια θετική προσφορά προς τον λαό της Ναυπάκτου, γιατί άγγιξε σημαντικά θέματα, με σαφή τρόπο και με ορθόδοξες προϋποθέσεις.

Ν.Γ.

* * *

Θ. Λειτουργία για τους υποψηφίους των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Η Ιερά Μητρόπολη, συμμετέχοντας στην αγωνία των μαθητών και μαθητριών που δοκιμάστηκαν στις Γενικές και Εισητήριες Εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, τέλεσε θ. Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Διονυσίου την Τετάρτη 17 Ιουνίου, για να ενισχυθούν οι υποψήφιοι στον αγώνα τους. Εμείς τους ευχόμαστε να έχουν πλούσια την ευλογία του Θεού και να πετύχουν σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους.

* * *

Ημέρα Ναυτικών πορθμείου Ρίου - Αντιρρίου

Την Κυριακή 14 Ιουνίου η Αρχιερατική θ. Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου Αντιρρίου ήταν αφιερωμένη στους πλοιοκτήτες και τους εργαζομένους στην πορθμιακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του μίλησε για την άρση του προσωπικού μας σταυρού, στην προοπτική της εφαρμογής των εντολών του Χριστού. Ακολούθως αναφέρθηκε στους ανθρώπους αυτούς που σηκώνουν την πίεση και το άγχος των χιλιάδων επιβατών και υπομένουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες της θαλάσσης και της υπαίθρου, ενώ συγχρόνως δεν γεύονται την ανάπαυση του νυκτερινού ύπνου και την ξεκούραση των αργιών.

Το πορθμείο αυτό είναι το πλέον ξακουστό στην Ελλάδα, και διακινεί κάθε χρόνο σχεδόν αριθμό επιβατών ίσο με ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό, ενώ σε καθημερινή βάση μεταφέρει από την μια ακτή του Κορινθιακού στην άλλη τον πληθυσμό μιας ολόκληρης ελληνικής επαρχιακής πόλης! Ωστόσο, σύμφωνα με τους εργαζομένους, τίποτε δεν έχει αλλάξει όσον αφορά στις συνθήκες εργασίας εδώ και είκοσι χρόνια.

Η Ι. Μητρόπολη, σε συνεργασία με τον Δήμο Αντιρρίου, θέλησε να θεσπίση μια ημέρα αφιερωμένη στους ναυτικούς του πορθμείου και τους πλοιοκτήτες, αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες τους. Φέτος έγινε η πρώτη προσπάθεια προσέγγισης, και ο Σεβασμιώτατος υποσχέθηκε κάθε χρόνο η προσπάθεια αυτή να αναβαθμίζεται.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1683

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance