Skip to main content

Ἡ Δ Στάση τῶν Χαιρετισμῶν στὸν Ἀστακό

Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε η ακολουθία της Δ’ Στάσης των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο, την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αστακού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιεροθέου.

Ο Σεβασμιώτατος έψαλλε τους οίκους ενώπιον της εικόνας της Θεοτόκου και κήρυξε τον θείο λόγο στους πιστούς αναλύοντας τον στίχο: «Χαίρε ὁ πόκος, ὁ ἔνδροσος ὅν Γεδεών Παρθένε προεθεάσατο».

Ανέφερε ότι η Παλαιά Διαθήκη εκπληρώθηκε στην Καινή και ότι η Παλαιά Διαθήκη πρέπει να ερμηνεύεται χριστολογικά.

Όταν ο Γεδεών ζήτησε από τον Θεό σημείο επιβεβαίωσης για την αποστολή που αναλάμβανε, ο Θεός του έδειξε, μέσα στην ξηρασία που επικρατούσε, τον ένδροσο πόκο.

Η Παναγία είναι το ευλογημένο μαλλί, μέσα σε μια εποχή ξηρότητας, και μέσα της είχε τον Χριστό πού είναι η δρόσος, από την οποία απέσταξε η δρόσος που έλυσε την φλόγα της πολυθεΐας.

Στα διάφορα φιλοσοφικά ρεύματα από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία μέχρι σήμερα βλέπουμε την φλόγα της πολυθεΐας και της αθεΐας. Η φιλοσοφία δεν πίστευε ότι υπάρχει ανάσταση των νεκρών και ζωή μετά τον θάνατο. Ήρθε ο Χριστός, δια μέσου της Παναγίας μας, και μας αποκάλυψε την αλήθεια.  Και σήμερα υπάρχει πολυθεΐα και αθεΐα, θεωρητική και πρακτική. Υπάρχουν χριστιανοί που πιστεύουν στον Θεό, αλλά ζουν σαν να μην υπάρχει Θεός.

Επίσης στην εποχή μας υπάρχει έντονη και η φλόγα της αυτοθεΐας. Ο άνθρωπος λατρεύει τον εαυτό του και τον κάνει κέντρο των πάντων. Είναι αυτό που αναφέρει ο άγιος Ανδρέας Κρήτης στον Μεγάλο Κανόνα «αὐτοείδωλον ἐγενόμην».

Η Εκκλησία είναι ο πόκος ο ένδροσος πού έχει μέσα της τον Χριστό. Πρέπει να ζούμε μέσα στην Εκκλησία ως βαπτισμένοι χριστιανοί και ως βεβαιόπιστοι, όπως λέγει ο άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, έχοντας βεβαία και ζωντανή πίστη και να παρακαλούμε την Παναγία μας να μας ανοίγει τα μάτια της ψυχής.

Μεταξύ των πιστών που εκκλησιάστηκαν ήταν ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης και η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αστακού κα Αρετή Γριτσύπη.

Κατά την απόλυση της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του γιατί επισκέφθηκε σήμερα τον Αστακό με την μεγάλη παράδοση και ευλάβεια που καλλιέργησε και στερέωσε ο μακαριστός άγιος γέροντας Ιερόθεος Τριφύλλης. Αναφέρθηκε στον μακαριστό ευλογημένο κληρικό τον οποίο γνώρισε προσωπικά και για τον οποίο μιλούσε και ο άγιος Καλλίνικος, επίσκοπος Εδέσσης. Επίσης αναφέρθηκε και στον μακαριστό αρχιμ. Θεόδωρο Ευαγγελάτο, πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, που διακόνησε στον Αστακό και άφησε μνήμη καλού και εναρέτου κληρικού, καθώς επίσης και στους Μητροπολίτες Θεόκλητο και Κοσμά που αγαπούσαν τον Θεό, την Εκκλησία και τους χριστιανούς.

Δεῖτε φωτογραφίες ἀπὸ τὴν Δ Στάση τῶν Χαιρετισμῶν ΕΔΩ

Δεῖτε τὴν ὁμιλία στὴν Δ Στάση τῶν Χαιρετισμῶν τῆς Θεοτόκου ΕΔΩ

  • Προβολές: 1605