Skip to main content

Ὁ Ἀκάθιστος Ὕμνος στὸ Ἀγρίνιο (video)

Με λαμπρότητα τελέσθηκε σήμερα, Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου Αγρινίου.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος, ο οποίος έψαλλε τους οίκους ενώπιον της εικόνας της Θεοτόκου και κήρυξε τον θείο λόγο στους πιστούς.

Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε τον χαιρετισμό «χαῖρε στοργή, πάντα πόθον νικῶσα». Στην αρχή ερμήνευσε τις λέξεις στοργή και πόθο λέγοντας ότι στοργή σημαίνει την ισχυρή αγάπη, την αφοσίωση και πόθος σημαίνει την ισχυρή επιθυμία. Έτσι εδώ σημαίνει ότι η Παναγία έφθασε στην μεγάλη αγάπη που νικά κάθε άλλον πόθο ή σημαίνει ότι ποθούμε την στοργή της Παναγίας περισσότερο από τον πόθο κάθε άλλου πράγματος.

Η Παναγία με το ότι έγινε Θεοτόκος, γέννησε τον Χριστό, έφθασε στην εκπλήρωση κάθε άλλου πόθου δηλαδή έφθασε στο ύψος της ορθοδόξου ανθρωπολογίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ότι ο άνθρωπος από την δημιουργία του είχε υψηλές προδιαγραφές. Είχε ορμή για να φθάσει στον Θεό. Μετά δεν την πτώση εισήλθε μέσα στην ύπαρξή του ο φαύλος κύκλος μεταξύ ηδονής και οδύνης. Έχει άλλους πόθους που δεν τον ικανοποιούν. Είναι ένα «θεοδιψασμένον ὄν» που έχει πολλούς άλλους πόθους, οι οποίοι δεν τον γεμίζουν, για αυτό και τελικά γίνεται ένα «ἀνικανοποίητον ὄν» και για αυτό είναι ένα «ἀνυπόφορον ὄν», αφού όλα τον ενοχλούν, όλα τον πειράζουν.

Δεν ικανοποιούν τον άνθρωπο η ανθρώπινη γνώση και τα ανθρώπινα επιτεύγματα, αφού αναζητά την αγάπη και την στοργή του Θεού, όχι του Θεού της φιλοσοφίας και της θρησκείας που είναι νεκρός, αλλά του Θεού των πατέρων της Εκκλησίας, τον ζώντα Θεό, ο Οποίος αγαπά τον άνθρωπο και του δίνει νόημα ζωής και ύπαρξης.

Ολοκληρώνοντας δε την ομιλία του ευχήθηκε δια πρεσβειών της Θεοτόκου να βρούμε την στοργή, την αγάπη του Θεού που νικά κάθε άλλον ανθρώπινο πόθο.

Μεταξύ των πιστών χριστιανών που εκκλησιάστηκαν ήταν και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου.

Δεῖτε τὴν ὁμιλία στὸν Ἀκάθιστο Ὕμνο ΕΔΩ

Δεῖτε φωτογραφίες ἀπὸ τὴν ἀκολουθία τοῦ Ἀκαθίστου  ΕΔΩ

  • Προβολές: 1604