Skip to main content

Ἡ Μεγάλη Παρασκευὴ στὸ Ἀγρίνιο (Φωτογραφίες & video)

Ἡ Μεγάλη Παρασκευὴ στὸ Ἀγρίνιο (Φωτογραφίες & video)

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου χοροστάτησε σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022, στην ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος έψαλλε τα Εγκώμια ενώπιον του Ιερού Επιταφίου και ακολούθησε η έξοδος και η περιφορά του Ιερού Επιταφίου με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία της πόλεως, όπου μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, υπό τους πένθιμους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Επιταφίων των πέντε κεντρικών ενοριών της πόλεως.

Στη δέηση που τελέσθηκε προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, ο οποίος στο μήνυμα του προς τους πιστούς, που κατέκλυσαν την πλατεία και τους γύρω δρόμους συμμετέχοντας με κατάνυξη στη λιτάνευση των Επιταφίων ανέφερε ότι όλες οι γενιές των ανθρώπων δοξάζουν τον Χριστό ως νικητή του θανάτου.

Και σε αυτήν εδώ την πόλη, σε αυτή την πλατεία και παλαιότερα και σήμερα και το 1944 στο μαρτυρικό τότε Αγρίνιο, αλλά και τώρα μαζεμένες όλες οι γενιές, μικροί και μεγάλοι ψάλλουν τα εγκώμια και δοξάζουν τον Χριστό γιατί είναι ή ζωή των ανθρώπων.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε το ερώτημα «γιατί να υπάρχουν τα όντα και όχι το τίποτα;». Στην εποχή μας υπάρχει το ερώτημα «πώς θα ζήσω;» Οι απαντήσεις που δόθηκαν σε αυτό το ερώτημα είναι πολλές.

Ο διαφωτισμός απάντησε με τη φράση «σκέφτομαι, άρα υπάρχω», ταυτίζοντας την ύπαρξη με την σκέψη. Ο υλισμός έδωσε την απάντηση «καταναλώνω, άρα υπάρχω».

Ο Ντοστογιέφσκι ταύτισε την ύπαρξη με τον πόνο, λέγοντας «πάσχω άρα υπάρχω». Η ορθόδοξη Εκκλησία δίνει την απάντηση «αγαπώ άρα υπάρχω», ταυτίζοντας την ύπαρξη με την αγάπη. Ο Θεός μας έδειξε την αγάπη, μια αγάπη η οποία είναι θυσιαστική και μαρτυρική.

Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος την ομιλία του τόνισε ότι στην εποχή μας που κυριαρχεί το σύνθημα: «ο θάνατος σου η ζωή μου», ο Χριστός μας λέει «ο θάνατος μου η ζωή σου» και ευχήθηκε καλή Ανάσταση, με έξοδο από τα πάθη και την φιλαυτία.

Μεταξύ των πιστών που συμμετείχαν στην ιερά Λιτανεία του Επιταφίου ήταν ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, βουλευτές, Αντιδήμαρχοι, Πολιτευτές, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής

Δείτε τό μήνυμα του Μητροπολίτη Ναυπάκτου

Δείτε Φωτογραφίες ΕΔΩ

  • Προβολές: 1534