Skip to main content

Ἡ ἑορτή τοῦ Ἁγίου Γεωργίου στό Ἀγρίνιο

Στην ακολουθία του Όρθρου και στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος κατά το κήρυγμά του ανέλυσε τον στίχο του Δοξαστικού των Αίνων της εορτής «Ἀνέτειλε τὸ ἔαρ, δεῦτε εὐωχηθῶμεν, ἐξέλαμψεν ἡ Ἀνάστασις Χριστοῦ, δεῦτε εὐφρανθῶμεν» τονίζοντας ότι η Ανάσταση του Χριστού είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός μέσα στην ιστορία, είναι η εορτή των εορτών και η πανήγυρη των πανηγύρεων.

Μέσα σε αυτό το πέλαγος της χαράς της Αναστάσεως γιορτάζουμε επίσης τον άγιο Γεώργιο που είναι ένας καρπός της Αναστάσεως του Χριστού.

Η Ανάσταση τού Χριστού είναι η άνοιξη της ζωής. Πέρασε η ανθρωπότητα τη βαρυχειμωνία του θανάτου και ο Χριστός με την Ανάστασή Του μας έδωσε την πίστη και την βεβαιότητα και της δικής μας αναστάσεως.

Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος συνδέει την Ανάσταση του Χριστού με την άνοιξη της φύσεως λέγοντας «ἡ βασίλισσα τῶν ὡρῶν τῇ βασιλίδι τῶν ἡμερῶν πομπεύει» και πιο κάτω συνεχίζει «ἔαρ κοσμικὸν, ἔαρ πνευματικὸν, ἔαρ ψυχαῖς, ἔαρ σώμασιν, ἔαρ ὁρώμενον, ἔαρ ἀόρατον».

Έπειτα ανέφερε τον λόγο του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον άγιο Μάμα που τότε εόρταζε ότι «τώρα οι μάρτυρες κάνουν να ανοίξει ο ουρανός και παρελαύνουν όλοι μαζί οι άγιοι και με λαμπρό βήμα συγκεντρώνουν τον λαό και παρουσιάζουν τα κατορθώματά τους». Αυτό έγινε σήμερα που ο άγιος Γεώργιος με τα κατορθώματά του συγκέντρωσε στον Ναό τον «φιλόχριστο» λαό του Αγρινίου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε επίσης στην ορθόδοξη χώρα της Γεωργίας την οποία πολλές φορές έχει επισκεφθεί και περιέγραψε στους πιστούς την ευλάβεια των Γεωργιανών στον άγιο Γεώργιο.

Η Γεωργία εκχριστιανίσθηκε από την αγία Ισαπόστολο Νίνα πού ήταν ξαδέρφη του αγίου Γεωργίου. Είναι τέτοια η ευλάβεια των Γεωργιανών στον άγιο Γεώργιο που σχεδόν καθημερινά πανηγυρίζουν θαύματα του αγίου και έχουν πολλούς Ναούς αφιερωμένους στον άγιο Γεώργιο και την αγία Νίνα. Ακόμα και στην σημαία τους έχουν τον Σταυρό και τον άγιο Γεώργιο.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχήθηκε, με τις πρεσβείες του αγίου Γεωργίου, να νοιώθουμε την Εκκλησία ως μια άνοιξη πνευματική, μια άνοιξη στο νου και την καρδιά. Ο χριστιανός δεν μπορεί να είναι στενοχωρημένος και θλιμμένος διότι βιώνει την Ανάσταση του Χριστού.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του χριστιανού είναι η χαρά. Ο χριστιανός είναι άνθρωπος ευχάριστος, χαρούμενος, κοινωνικός. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των αγίων ήταν η χαρά και το χαριτωμένο χιούμορ. Ο άγιος Γεώργιος να πρεσβεύει για όλους μας ώστε να είμαστε ορθόδοξοι και ευχάριστοι στη ζωή μας.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του γιατί ιερούργησε στον Ναό του αγίου Γεωργίου Αγρινίου τον οποίο επισκεπτόταν ως μαθητής του Γυμνασίου και μνημόνευσε τους τότε εφημερίους του Ναού, αλλά και τους μακαριστούς Μητροπολίτες Ιερόθεο Β’, Θεόκλητο και Κοσμά που ιερουργούσαν στην πανήγυρη του Αγίου και τώρα συμμετέχουν στην ουράνια Θεία Λειτουργία και ευχήθηκε χρόνια πολλά στον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου που συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως, ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του Σταθμού αρχιμ. Μακάριο Αντωνόπουλο και ενημερώθηκε για την λειτουργία του.

Επίσης προσκύνησε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αγρινίου που βρίσκεται δίπλα από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό. Εκείνη την ώρα τελούνταν το μυστήριο της βαπτίσεως και ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το νεοφώτιστο νήπιο που έλαβε το όνομα Λάμπρος προκαλώντας χαρά και έκπληξη στους γονείς και τους συμμετέχοντες στο μυστήριο.

Δεῖτε τό κήρυγμα τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου

Δεῖτε τόν λόγο τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου κατά τήν ἀπόλυση

Δεῖτε Φωτογραφίες ΕΔΩ

  • Προβολές: 1789