Skip to main content

Προκήρυξη Μαθητικοῦ Λογοτεχνικοῦ Διαγωνισμοῦ Τριῶν Ιεραρχῶν 2023

 

 

Προκήρυξη Μαθητικοῦ Λογοτεχνικοῦ Διαγωνισμοῦ Τριῶν Ιεραρχῶν 2023

Πηγὲς καὶ βοηθήματα

Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με την ευκαιρία της ετήσιας εορτής των Τριών Ιεραρχών, των προστατών της παιδείας μας, προκηρύσσει και εφέτος Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό (Διηγήματος και Ποιήματος), για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της περιφερείας της, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.

Θέμα του εφετινού διαγωνισμού

Το Γενικό θέμα του εφετινού διαγωνισμού είναι η λειτουργική φράση: «Ειρήνη πάσι», δηλαδή Ειρήνη σε όλους.

Η παραπάνω φράση είναι γνωστή σε όλους μας από τη Θεία Λειτουργία. Αποτελεί ευχή του Ιερέα που μεταδίδει στόν λαό την Ειρήνη. Στην Θεία Λειτουργία υπάρχουν πολλές εκφωνήσεις με δεήσεις που αναφέρονται στην ειρήνη. Οι δεήσεις αυτές είναι κοινό σημείο στις Θείες Λειτουργίες δύο εκ των Τριών Ιεραρχών. Του Μ. Βασιλείου (που τελείται 10 φορές το χρόνο) και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που τελείται κάθε Κυριακή αλλά και κάθε μέρα, κατά το μεγαλύτερο διάστημα του Εκκλησιαστικού έτους.

Από το σύνολο των δεήσεων για την Ειρήνη (τα Ειρηνικά), που παρατίθενται στη Βιβλιογραφία (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι) η Εκκλησία παρακαλεί το Θεό, τον άρχοντα της ειρήνης, για όλες τις πτυχές της ειρήνης στη ζωή μας. Για την εσωτερική ειρήνη, την ειρήνη με το Θεό, την ειρήνη στις σχέσεις των ανθρώπων και την ειρήνη μεταξύ των λαών και των κρατών.

Αφορμή για την επιλογή του θέματος, το οποίο είναι πάντα επίκαιρο, αποτελούν: Ο διαταραγμένος από τα πάθη εσωτερικός κόσμος πολλών ανθρώπων της εποχής μας. Τα εγκλήματα που ακούμε καθημερινά από τα Μ.Μ.Ε., (φόνους, ληστείες, βιασμούς, παιδεραστίες, κ.λ.π). Οι άγριες σχέσεις μεταξύ των λαών ή ομάδων πληθυσμών, που καταλήγουν συχνά σε εμφύλιες και πολεμικές συρράξεις, λόγω «αναθεωρητισμών» και μη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, με μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, καταστροφές οικιών και υποδομών, με επακόλουθα την πείνα, τις ασθένειες, την προσφυγιά, την απόγνωση.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου ζούμε τον πόλεμο και στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη (Ουκρανία). Θλιβόμαστε για τις καταστροφικές συνέπειές του, αλλά και για τις αρνητικές επιπτώσεις (ενεργειακές, οικονομικές) στη ζωή και της χώρας μας. Ζούμε επίσης και την καθημερινή φραστική απειλή πολέμου εναντίον της πατρίδας μας από τους «εξ Ανατολών» γείτονές μας.

Στόχος του εφετινού διαγωνισμού είναι η Μητρόπολή μας στα πλαίσια της ποιμαντικής φροντίδος και προς τους μαθητές των σχολείων της περιφέρειάς μας:

1)Να καταδείξει ότι άρχοντας της ειρήνης είναι ο Θεός της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας πίστης, καθώς και τη μεγάλη αξία της ειρήνης, σε όλες τις μορφές της, η οποία αποτελεί τη βασική προϋπόθεση δημιουργικής ανθρώπινης ζωής.

2) Να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές ότι η Εκκλησία και όλη η Χριστιανική μας Παράδοση αγωνίζεται για την επικράτηση της θεόσδοτης ειρήνης πρωταρχικά μέσα στον άνθρωπο και κατόπιν στην κοινωνία του, αλλά και μεταξύ των κρατών.  
Ειδικότερα η Τοπική μας Εκκλησία με κείμενα και υποδείγματα ζωής από την Κ.Δ. τη λατρευτική μας ζωή, τη ζωή και το έργο των Αγίων διαχρονικά, προσπαθεί μέσω του διαγωνισμού:

Α) Να μυήσει, όσους περισσότερους μαθητές μπορεί, στη λειτουργική και λατρευτική μας ζωή προτάσσοντας τις περί «ειρήνης» δεήσεις των Θείων Λειτουργιών (Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου και Μ. Βασιλείου)

Β) Να επισημάνει ότι άρχοντας της ειρήνης είναι ο Χριστός, με την παράθεση αντιπροσωπευτικών χωρίων από τη Καινή Διαθήκη.

Γ) Να παρουσιάσει στους μαθητές σταχυολογημένα κείμενα για την ειρήνη και από τον τρίτο «μέγιστο φωστήρα της τρισηλίου Θεότητος», δηλαδή τον Άγιο Γρηγόριο.

Δ) Να παρουσιάσει ένα απόσπασμα από το Διάλογο «περί βίου και Πολιτείας του Μακαρίου Ιωάννου» (Χρυσοστόμου), που συντάχτηκε από τον μαθητή του τον Παλλάδιο, επίσκοπο Ελενοπόλεως. Στο απόσπασμα αυτό (στο Η’ Κεφάλαιο), αναφέρει ο Παλλάδιος ορισμένα γεγονότα που σχετίζονται με τον «ειρηνοποιό» χαρακτήρα του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Ε) Να κάνει ειδική αναφορά στο «Θεό της ειρήνης» μέσα από τον λατρευτικό πλούτο της Εκκλησίας και συγκεκριμένα από τον ειρμό της 5ης ωδής του κανόνα των Χριστουγέννων (ποίημα του Αγίου Κοσμά του Μελωδού), με την αναλυτική ερμηνεία του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

ΣΤ) Να παραθέσει ένα λόγο περί ειρήνης ενός σύγχρονου αγίου, του αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου.

3) Με το θέμα του εφετινού διαγωνισμού η Ιερά Μητρόπολη επιδιώκει, τέλος, οι μαθητές μελετώντας τις παραπάνω πηγές για την «ειρήνη», να εμπνευστούν και ο καθένας και η καθεμία με το χάρισμά του να δημιουργήσει ένα λογοτεχνικό έργο, διήγημα ἠ ποίημα.

Στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεώς μας (www.parembasis.gr),στην ενότητα με θέμα «ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2023», θα είναι αναρτημένες οι παραπάνω αναφερόμενες πηγές.

Οι διαγωνιζόμενοι είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν και οποιαδήποτε άλλη πηγή, την οποία θα βρουν είτε σε βιβλιοθήκες είτε στο διαδίκτυο.

Όροι συμμετοχής στον Διαγωνισμό

Στον Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) που βρίσκονται εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, αλλά και των μαθητών και μαθητριών που κατοικούν εντός των ορίων της Μητροπόλεώς μας, αλλά το σχολείο στο οποίο φοιτούν βρίσκεται έξω από αυτά.

Το θέμα του Διαγωνισμού είναι κοινό, αλλά οι μαθητές του Γυμνασίου θα αξιολογηθούν ξεχωριστά από τους μαθητές του Λυκείου και βεβαίως θα υπάρχουν ξεχωριστά βραβεία για κάθε βαθμίδα (Γυμνάσιο-Λύκειο).

Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό

  • –με ένα ΔΙΗΓΗΜΑ ή
  • –με ένα ΠΟΙΗΜΑ (σε παραδοσιακό ή ελεύθερο στίχο) ή
  • –με ένα ΔΙΗΓΗΜΑ και ένα ΠΟΙΗΜΑ (σε παραδοσιακό ή ελεύθερο στίχο).

Τα έργα πρέπει να είναι αδημοσίευτα, δακτυλογραφημένα ή χειρόγραφα. Τα χειρόγραφα θα πρέπει να είναι καθαρογραμμένα και ευανάγνωστα.

Τα έργα θα παραδοθούν στην Ιερά Μητρόπολη δια μέσου της Διεύθυνσης του κάθε Σχολείου ή απευθείας στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023.

Οι διαγωνιζόμενοι θα αναγράφουν ευκρινώς τα εξής απαραίτητα στοιχεία τους: Ονοματεπώνυμο, Όνομα Πατέρα, Σχολείο, τάξη και τηλέφωνο επικοινωνίας. Προαιρετικά ταχυδρομική Διεύθυνση και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail).  Τα γραπτά έργα των διαγωνιζομένων θα τα αξιολογήσει ειδική επταμελής Επιτροπή, που έχει ορίσει η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, αποτελούμενη από φιλόλογους και θεολόγους και έναν εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Οι αξιολογητές, κατά την αξιολόγηση, δεν θα γνωρίζουν τα στοιχεία των διαγωνιζομένων.

Συνολικά θα δοθούν τα εξής βραβεία:

Για το διαγωνισμό Διηγήματος:

  • 1 βραβείο, για μαθητή ή μαθήτρια του Γυμνασίου και
  • 1 βραβείο, για μαθητή ή μαθήτρια του Λυκείου.

Για το διαγωνισμό ποιήματος:

  • 1 βραβείο, για μαθητή ή μαθήτρια του Γυμνασίου και
  • 1 βραβείο, για μαθητή ή μαθήτρια του Λυκείου

Τα βραβεία θα συνοδεύονται από ένα βιβλίο και χρηματικό ποσό.

Κατά την κρίση της Επιτροπής, θα δοθούν έπαινοι και σε άλλα έργα που θα διακριθούν, ενώ και σε κάθε διαγωνιζόμενο, ανεξάρτητα από την επίδοσή του, θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

Η βράβευση θα γίνει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, κατά την Εορτή των Τριών Ιεραρχών (Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023) μετά τη Θεία Λειτουργία στο Πνευματικό κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δημητρίου.

Τα έργα των μαθητών που θα βραβευθούν θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου (http://parembasis.gr).

Στοιχεία επικοινωνίας: Για κάθε πρόσθετη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως: Γ.Αθανασιάδη-Νόβα 1, πλατεία Λιμένος, Ναύπακτος (τηλ: 2634027207, υπόψη π. Θωμά Βαμβίνη, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

 

Από την Ιερά Μητρόπολη

  • Προβολές: 2225