Ημερολόγιο - Ατζέντα του 1999 της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Κυκλοφόρησε το εγκόλπιο ημερολόγιο του 1999 της Ι. Μητροπόλεώς μας, το οποίο είναι ένα μικρό προσευχητάρι, που θα συνοδεύη τους χριστιανούς της Μητροπόλεως κάθε στιγμή του νέου χρόνου.

Το νέο ημερολόγιο - ατζέντα είναι επίσης επενδυμένο, μικρό, πρακτικότατο, έχει χώρο για καθημερινές σημειώσεις και ευρύχωρο ευρετήριο τηλεφώνων και φυσικά, την διοικητική διάρθρωση της Μητροπόλεώς μας. Είναι τυπωμένο σε διχρωμία, με έγχρωμες φωτογραφίες. Πιστεύουμε ότι θα είναι το καλύτερο εγκόλπιο ημερολόγιο του 1999.

Λόγω του ευρύτερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν τα θέματά του, αλλά και της χρησιμότητάς του θα διατίθεται και στα θρησκευτικά βιβλιοπωλεία των Αθηνών.

Προτρέπονται οι Χριστιανοί της Μητροπόλεώς μας να το προμηθευτούν. Τα χρήματα από την διάθεσή του θα δοθούν για την ενίσχυση των ποιμαντικών δραστηριοτήτων και των Ιδρυμάτων της Μητροπόλεώς μας.

Παραθέτουμε εν συνεχεία την εισαγωγή που έγραψε για το ημερολόγιο ο Σεβ. Μητροπολίτης μας.

“Τα “εγκόλπια ημερολόγια” τα οποία εκδίδουν πολλές Ιερές Μητροπόλεις, αλλά και διάφορες άλλες θρησκευτικές οργανώσεις επιτελούν ένα σημαντικό έργο και υπηρετούν πολλές ανάγκες. Μερικές από αυτές είναι οι ακόλουθες:

Πρώτον, δίδουν την δυνατότητα στους Χριστιανούς να παρακολουθούν το αγιολόγιο, δηλαδή τις μνήμες των αγίων κάθε ημέρας, ακριβώς γιατί οι άγιοι είναι τα πρότυπά μας. Βέβαια ο Χριστός είναι το κέντρο όλης της κτίσεως, αφού ο Ίδιος ήνωσε στο Πρόσωπό Του την θεία και την ανθρώπινη φύση, αλλά οι άγιοι έγιναν μέλη του σώματος του Χριστού. Επομένως, οι άγιοι δεν είναι μερικοί καλοί άνθρωποι, αλλά τα ένδοξα μέλη του Σώματος του Χριστού, μέσα στους οποίους ενεργεί ο Χριστός εν Αγίω Πνεύματι και δι’ αυτών δοξάζεται ο Τριαδικός Θεός.

Δεύτερον, τα “εγκόλπια ημερολόγια” παρουσιάζουν και τον πίνακα των αποστολικών και ευαγγελικών αναγνωσμάτων των Κυριακών και των μεγάλων εορτών, ώστε ο Χριστιανός να μελετά την Αγία Γραφή. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί η Αγία Γραφή είναι η πιο αυθεντική μορφή της Αποκαλύψεως, αφού οι Προφήτες και οι Απόστολοι εξέφρασαν, όσο ήταν δυνατόν, την αποκαλυπτική αλήθεια την οποίαν έζησαν στα όρια της προσωπικής τους ζωής. Η Αγία Γραφή και τα συνοδικά και πατερικά κείμενα, παρουσιάζουν την πείρα των θεουμένων αγίων και γίνονται οδοδείκτες σωτηρίας. Δεν είναι μερικά κείμενα που μας διδάσκουν να είμαστε καλοί άνθρωποι, αλλά μας υποδεικνύουν τον δρόμο και τον τρόπο της σωτηρίας μας. Είναι οδοδείκτες ζωής. Γι’ αυτό και είναι επείγουσα ανάγκη να μελετούμε τα αγιογραφικά και πατερικά κείμενα για να προσανατολιζόμαστε σωστά σε εποχή αποπροσανατολισμού.

Τρίτον, με τα αφιερώματα που γίνονται στα “εγκόλπια ημερολόγια” και τα κείμενα τα οποία γράφονται σε αυτά προσφέρονται διάφορα μηνύματα στον σύγχρονο άνθρωπο. Η μελέτη όλων των “εγκολπίων ημερολογίων” που κυκλοφορούν εντυπωσιάζει, γιατί δείχνει την ποικιλία των θεμάτων που παρουσιάζουν. Και κάθε Ιερά Μητρόπολη ή θρησκευτική οργάνωση προσπαθεί κάθε χρόνο να μεταδώση ένα επίκαιρο μήνυμα και να βοηθήση τους Χριστιανούς σε φλέγοντα πνευματικά, κοινωνικά, οικογενειακά και εθνικά ζητήματα. Έτσι με αυτόν τον τρόπο εξασκείται και μια ποιμαντική του συγχρόνου ανθρώπου.

Τέταρτον, με την μορφή του “εγκολπίου ημερολογίου”, την οποία δώσαμε από πέρυσι και συνεχίζουμε και εφέτος, προσφέρουμε στους Χριστιανούς την δυνατότητα να χρησιμοποιούν μερικές σελίδες και για σημειώσεις κάθε ημέρα, λειτουργεί δηλαδή το ημερολόγιο και ως “ατζέντα”.

Πέμπτον, δίδονται χρήσιμες πληροφορίες για την διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως, με τα στοιχεία που συγκροτούν την όλη ποιμαντική και εκκλησιαστική διακονία.

Επομένως, η καθιέρωση αυτών των “εγκολπίων ημερολογίων” είναι παντοιοτρόπως χρήσιμη και απαραίτητη.

Εφέτος, αντί να παρουσιάσουμε διάφορα κείμενα για ένα θέμα, θελήσαμε να κάνουμε μια πρωτοτυπία. Δηλαδή, αποφασίσαμε το ημερολόγιο του 1999, εκτός των άλλων απαραιτήτων στοιχείων που οφείλει να διαθέτη, να χρησιμοποιήται και ως ένα μικρό προσευχητάριο. Έτσι παραθέτουμε μερικές προσευχές, τις οποίες πρέπει να λένε οι Χριστιανοί καθημερινώς. Πρόκειται για την εωθινή προσευχή αμέσως μετά την έγερση από τον ύπνο, το απόδειπνο που πρέπει να λέγεται πριν την κατάκλιση, και τις προσευχές προ και μετά του γεύματος και του δείπνου. Επίσης, παραθέτουμε και μια πολύ σημαντική προσευχή την οποία συνέγραψε ο αείμνηστος μεγάλος Γέροντας Σωφρόνιος Σαχάρωφ, την οποία ο Χριστιανός μπορεί να λέγη κάθε πρωΐ και θα αισθανθή μεγάλη ωφέλεια στην ζωή του.

Επιθυμούμε με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε τους Χριστιανούς να προσεύχωνται. Η προσευχή είναι απαραίτητο στοιχείο της πνευματικής μας ζωής. Όπως είπε κάποιος, η προσευχή είναι το πνευματικό θερμόμετρο της ψυχής, αφού δείχνει σε ποια πνευματική κατάσταση βρισκόμαστε. Δεν μπορεί να υπάρξη πνευματική και εκκλησιαστική ζωή, χωρίς την προσευχή.

Το δράμα των ανθρώπων της εποχής μας είναι ότι δεν προσεύχονται ούτε αισθάνονται την ανάγκη της προσευχής. Αυτό εκφράζει μια ανθρωποκεντρικότητα. Δυστυχώς ο άνθρωπος της εποχής μας από Θεοκεντρικός έγινε ανθρωποκεντρικός.

Με την προσευχή αποκτούμε την αίσθηση της πνευματικής μας καταστάσεως, δηλαδή έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων μας. Με την προσευχή βεβαιωνόμαστε για την ύπαρξη του Θεού, αφού δι’ αυτής επεμβαίνει δυναμικά ο Θεός στην ζωή μας. Με την προσευχή υπερβαίνουμε την καθημερινότητα, που μας τυραννά και μας βασανίζη. Δυστυχώς πολλές φορές κλεινόμαστε μέσα στην ατομικότητά μας και τα όρια της πεπτωκυίας καταστάσεώς μας και αυτό είναι πάρα πολύ κακό για την όλη μας πνευματική εξέλιξη. Πώς θα μπορέσουμε να βγούμε από την κτιστότητά μας και την μεταπτωτική κατάσταση; Μόνον ο Θεός μπορεί να μας βοηθήση και αυτό γίνεται με την δυνατή προσευχή, την γεμάτη πίστη και ελπίδα στον Θεό.

Ακριβώς για να βοηθήσουμε τους Χριστιανούς στο μεγάλο θέμα της προσευχής, παρουσιάζουμε στο εφετεινό ημερολόγιο φωτογραφίες και στοιχεία από τον άγιο Νικόλαο της Βαράσοβας, που ευρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολή μας. Πρόκειται για ένα σπήλαιο μέσα στο οποίο έζησαν για δέκα σχεδόν αιώνες διάφοροι ασκητές, που είχαν την αδιάλειπτη προσευχή και αγάπη στον Θεό. Αυτοί είναι οι πνευματικοί ολυμπιονίκες μας, οι οποίοι με την Χάρη του Θεού υπερέβησαν τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης και έγιναν άγιοι. Ο τόπος αυτός της ασκήσεως μας υποδεικνύει το καθήκον της προσευχής. Και εμείς που ζούμε μέσα στα σύγχρονα σπήλαια ληστών, μέσα σε μια κοινωνία της φιλαυτίας, της ευδαιμονίας και του ωφελιμισμού, όπου επικρατεί η ανταγωνιστικότητα στο έπακρο, οι μοναχοί της Βαράσοβας και ειδικά του σπηλαίου αυτού θα είναι οδοδείκτες ζωής. Με την ευκαιρία αυτή ευχαριστώ τον αγαπητό και ευλαβή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιο Παλιούρα, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του φέρουν στην επιφάνεια αυτόν τον σημαντικό εκκλησιαστικό χώρο, που δίδει την μαρτυρία της πίστεως, της αγάπης και της ζωής.

Εύχομαι η Μητρόπολή μας εφέτος, με το “εγκόλπιο ημερολόγιο” να γίνη στρατός προσευχής, να ανάψη από την πυρκαγιά της προσευχής, για να αισθανθούμε όλοι την γαλήνη, την ηρεμία και την αγάπη.

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

  • Προβολές: 2591