Διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά

 

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τον άγιο Γρηγόριο τον ΠαλαμάΈνα πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό διεθνές συνέδριο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο από 13 έως 15 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους και ο Πανελλήνιος Σύλλογος “οι Φίλοι του Αγίου Όρους” διοργάνωσαν διεθνές συνέδριο με θέμα: “Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς στην Ιστορία και το Παρόν”. Τόπος των συνεδριάσεων ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και τόπος θ. Λειτουργίας και προσευχής ο Ι. Ναός Αγ. Γεωργίου Παλαιάς Ριζαρείου Σχολής.

Πραγματοποιήθηκαν δεκαοκτώ εισηγήσεις, με τις οποίες επιχειρήθηκε μια όσον το δυνατόν πολύπλευρη προσέγγιση του σημαντικοτάτου αυτού θέματος, ή καλύτερα του σημαντικοτάτου αυτού αγίου Ιεράρχη της Ορθοδόξου Καθολικής μας Εκκλησίας, του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είχαν ορισθεί διακεκριμένοι εισηγητές, αντιπροσωπευτικοί όλων των ιεραρχικών - χαρισματικών τάξεων της Εκκλησίας μας: Κληρικοί και λαϊκοί, Ιεράρχες, Ιερείς και Καθηγητές Πανεπιστημίου, Ποιμένες και Ακαδημαϊκοί, Μοναχοί και κοσμικοί, από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες της Ευρώπης (Σερβία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία). Έτσι, εκφράστηκαν πολλές απόψεις για την διδασκαλία και το πρόσωπο του μεγάλου αυτού Πατρός. Άλλωστε, κάθε άγιος ανήκει σ’ όλην την Εκκλησία, και ακόμη σ’ όλο τον κόσμο, γιατί οι άγιοι είναι καθολικοί άνθρωποι.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη. Η αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου ήταν κατάμεστη. Ο κόσμος παρακολουθούσε με ησυχία και προσήλωση. Η ατμόσφαιρα ήταν μυσταγωγική, κατανυκτική.

Σημαντική ήταν η συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτου μας, ο οποίος, εκτός της εισηγήσεώς του –διαπραγματεύθηκε το θέμα: “Η περί προσώπου διδασκαλία κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά”– και των απαντήσεων που κλήθηκε να δώση, έκανε διασαφηνιστικές παρεμβάσεις και παρατηρήσεις σε καίρια σημεία των συζητήσεων. Επίσης, συλλειτούργησε με τους Σεβ. Μητροπολίτες Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, Μαυροβουνίου κ. Αμφιλοχίου και Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιο, ενώ προεξήρχε της κυριακάτικης θ. Λειτουργίας και κήρυξε τον θ. λόγο.

Το σημαντικό της διοργάνωσης –όπως τόνισε και ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του την ημέρα λήξεως των εργασιών– ήταν ότι μέσα στην πρωτεύουσα του Νεοελληνικού κράτους, το οποίο από την απελευθέρωση και μετά παραδόθηκε στην βαρλααμιτική - σχολαστική παράδοση (σέ εκκλησιαστικό, εκπαιδευτικό, ακαδημαϊκό και πολιτιστικό επίπεδο), στο κέντρο λοιπόν του Νεοελληνικού Κράτους, διατρανώθηκε και προβλήθηκε η ησυχαστική, νηπτική και πατερική παράδοση της οποίας φορέας υπήρξε ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Μια παράδοση που ταυτίζεται με αυτήν των Προφητών και Αποστόλων.

Αξίζουν συγχαρητήρια και ευγνωμοσύνη στην Ι. Μονή Βατοπαιδίου και τον Καθηγούμενό της, π. Εφραίμ, καθώς και στα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου “Φίλοι του Αγίου Όρους”, γι’ αυτήν την σημαντική πρωτοβουλία τους. Πρέπει να πούμε επίσης ότι για την διοργάνωση και λειτουργία του Συνεδρίου αυτού έπαιξε σημαντικό ρόλο ο συμπατριώτης μας κ. Διονύσιος Πελέκης με όλη την οικογένειά του.

Την εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου μας θα την δημοσιεύσουμε στο επόμενο τεύχος της Παρέμβασης. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή αποτελεί μία περίληψη της όλης εργασίας του πάνω στο θέμα που του ανατέθηκε, “Η περί προσώπου διδασκαλία κατά τον άγιο Γρηγόριο Παλαμά”. Σύνολη η εργασία του Σεβασμιωτάτου θα ανακοινωθή στα πρακτικά του Συνεδρίου που πρόκειται να εκδοθούν.

Ν.Γ.

  • Προβολές: 2136