Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Η Ναύπακτος γιόρτασε τον άγιο Δημήτριο

Η Ναύπακτος γιόρτασε τον άγιο ΔημήτριοΜε λαμπρότητα γιορτάσθηκε και φέτος η μνήμη του πολιούχου της Ναυπάκτου αγίου Δημητρίου. Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό συνέρρευσε πλήθος λαού, για να προσκυνήση την εικόνα του Αγίου, τα ιερά Λείψανα και να συμμετάσχη στις εόρτιες ακολουθίες, στις οποίες προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, συμπαραστατούμενος από τον Κλήρο της Πόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε επίκαιρα και στον Εσπερινό και στην θεία Λειτουργία. Στην καθιερωμένη Λιτανεία, που έγινε στο τέλος της θ. Λειτουργίας συμμετείχαν η Παπαχαραλάμπειος Φιλαρμονική του Δήμου Ναυπάκτου, τμήμα στρατού, αντιπροσωπία μαθητών, οι αρχές της Πόλης και του Νομού και πλήθος κόσμου.

Εορτή αγίου Νεκταρίου στον Πλατανίτη

Την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, του Αγίου Νεκταρίου, εόρτασε ο φερώνυμος Ι. Ναός στον Πλατανίτη. Τελέσθηκε Αρχιερατική θ. Λειτουργία μετά της χειροτονίας εις Διακόνου του Κωνσταντίνου Γατσούλη. Την χειροτονία ετέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κατόπιν παρακλήσεως του αγαπητού και σεβαστού “γείτονα” Μητροπολίτου κ. Θεοκλήτου. Ο νεοχειροτονηθής Διάκονος θα υπηρετήση την Ενορία του χωριού του, Πάλαιρου Βονίτσης.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ετίμησε, μετά από πρόταση και αίτηση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τον δωρητή του οικοπέδου, στο οποίο κτίσθηκε ο Ι. Ναός, κ. Δημήτριο Σχοινά και την σύζυγό του Μαρία. Σημειωτέον ότι ο κ. Σχοινάς εχρημάτισε για περισσότερο από δύο δεκαετίες Εκκλησιαστικός Σύμβουλος του Ι. Ναού, ενώ είχε και ...προϋπηρεσία στον παλαιότερο Ναό του Πλατανίτη, της Ζωοδόχου Πηγής. Αγάπησε πολύ την Ενορία του. Στα καθήκοντά του υπήρξε δραστήριος, ακούραστος, φιλότιμος. Πιστεύουμε ότι θα έχει πλούσια την ευλογία του Αγ. Νεκταρίου.

Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Πεντάκορφο Παρακαμπυλίων

Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Πεντάκορφο ΠαρακαμπυλίωνΤην Κυριακή 8 Νοεμβρίου πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Πεντακόρφου Τριχωνίδος. Τελέσθηκε Αρχιερατική θ. Λειτουργία μετά θ. κηρύγματος. Στο τέλος της θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τίμησε τον γέροντα συνταξιούχο Ιερέα του χωριού π. Αθανάσιο Λωρίδα, ο οποίος γιόρτασε το χρυσούν ιωβηλαίον, με το οφφίκιο του σταυροφόρου οικονόμου. Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ο σταυρός που προσφέρθηκε στον π. Αθανάσιο είναι σταυρός επιδοκιμασίας και επισφράγισης της πενηντάχρονης σταυρικής ζωής του Ιερέως. Ο σταυρός αυτός δίδεται ως παράσημο, μετά την μάχη και τον πόλεμο, σε Ιερέα του οποίου το έργο δοκιμάστηκε και ο ίδιος μαρτυρείται από τους συμπρεσβυτέρους του και τους ενορίτας του.

Βοήθεια της Ι. Μητροπόλεως προς τους πλημμυροπαθείς

Η Ι. Μητρόπολη διέθεσε το ποσόν των 3.266.540 δρχ. για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών της Ναυπάκτου. Τα χρήματα προέρχονταν από έρανο που διενήργησαν οι Ενορίες της Μητροπόλεώς μας, μετά από την αποστολή και ανάγνωση της σχετικής εγκυκλίου του Σεβασμιωτάτου, καθώς επίσης και από χρηματικά ποσά που προσέφεραν ιδρύματα ή προσώπα, που συγκινήθηκαν ιδιαιτέρως από την ταλαιπωρία των συνανθρώπων μας. Μεταξύ αυτών αξίζει να μνημονεύσουμε τους Σεβ. Μητροπολίτες Ακαρνανίας και Αιτωλίας κ. Θεόκλητο και Σπάρτης και Μονεμβασίας κ. Ευστάθιο, καθώς και τους μαθητές ενός νηπιαγωγείου.

Περίπου πενήντα οικογένειες έλαβαν το ποσόν των 50.000 δρχ., ενώ ενισχύθηκαν ιδιαιτέρως οικογένειες οικονομικά αδύναμες που ζημιώθηκαν μάλιστα περισσότερο. Βεβαίως, η Μητρόπολη δεν ήταν δυνατόν να καλύψη τις ανάγκες των πληγέντων, αλλά, μαζί και με την εργασία που πρόσφεραν οι Σύνδεσμοι Αγάπης, ήταν και μία ηθική συμπαράσταση προς τους αδελφούς μας.

Νέοι Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Άρχοντες

Νέοι Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Άρχοντες ανεδείχθησαν στην Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας και στον Δήμο Ναυπάκτου μετά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. Επίσης, στην περιοχή της Μητροπόλεώς μας οι τρεις Δήμοι που είχαν δημιουργηθή πριν την εφαρμογή του σχεδίου “Καποδίστριας” –Αντιρρίου, Αποδοτίας και Χάλκειας– ανανέωσαν την εμπιστοσύνη στους Δημάρχους τους, ενώ στον Δήμο Πυλήνης έγινε αλλαγή φρουράς με την οριακή διαφορά των τριών ψήφων. Επίσης εξελέγησαν και οι πρώτοι Δήμαρχοι για τους νεοσυσταθέντες δήμους Παρακαμπυλίων και Πλατάνου. Συνοπτικά οι επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής της Μητροπόλεώς μας είναι οι εξής: Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας ο κ. Δημήτριος Σταμάτης, Δήμαρχοι: Ναυπάκτου κ. Κωνσταντίνος Κονίδας, Παρακαμπυλίων κ. Δημήτριος Σκιαδάς, Αντιρρίου κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Αποδοτίας κ. Βασίλειος Σούζας, Χάλκειας κ. Παναγιώτης Λειβαδίτης, Πυλήνης κ. Γεώργιος Σταθόπουλος και Πλατάνου κ. Λεωνίδας Κωλέττας.

Η εφημερίδα μας τους εύχεται επιτυχημένη και καρποφόρα διοίκηση, πλουσίως εμπνευσμένη από την Παράδοσή μας, ώστε να αναδειχθούν άξιοι ηγήτορες ενός λαού με βαθιές ρίζες, πολύτιμες παραδόσεις, κρίσιμο παρόν και απαιτητικό μέλλον.

Ετήσια εορταστική εκδήλωση πολυτέκνων

Ετήσια εορταστική εκδήλωση πολυτέκνωνΤην Κυριακή 25 Οκτωβρίου εόρτασαν οι πολύτεκνοι της Ναυπακτίας και της Δωρίδας τους προστάτες τους αγίους μάρτυρες Τερέντιο, Νεονίλλη και τα επτά τους τέκνα. Τελέσθηκε Αρχιερατική θ. Λειτουργία μετά θ. κηρύγματος και αρτοκλασίας στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου. Μετά την θ. Λειτουργία, στην αίθουσα του Ι. Ναού, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, κατά την οποία απηύθηνε σύντομο λόγο η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιώτα Κοτρώνη και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ο οποίος αναφέρθηκε με συγκίνηση στην μεγάλη αγάπη και εκτίμηση που έτρεφαν στις μητέρες τους μεγάλοι Ιεράρχες της Εκκλησίας μας.

Κατά την εκδήλωση βραβεύτηκαν δώδεκα πολύτεκνες μητέρες που εγέννησαν και ανέθρεψαν πάνω από δέκα παιδιά. Επίσης, βραβεύτηκαν τα τριάντα παιδιά πολυτέκνων που εισήχθησαν (για πρώτη φορά) σε ανώτατες και ανώτερες σχολές. Ο καθένας έλαβε από τριάντα χιλιάδες δρχ. Τα χρήματα δόθηκαν από το ταμείο του Συλλόγου και από επιχορήγηση του Δήμου. Τέλος, από το ταμείο ευποιίας του Σεβασμιωτάτου προσφέρθηκαν με κλήρωση από 50.000 δρχ. σε έξι φοιτητές.

Κυριακάτικα Εσπερινά Κηρύγματα

Αρχίζουν την Κυριακή 22 Νοεμβρίου τα εσπερινά κηρύγματα του Σεβ. Μητροπολίτου. Τα κηρύγματα θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή απόγευμα μετά τον Εσπερινό, καθ’ όλη την διάρκεια της Τεσσαρακοστής των Χριστουγέννων, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Στα φετινά εσπερινά κηρύγματα, ο Σεβασμιώτατος θα αναλύη και θα ερμηνεύη το μυστήριο του γάμου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2325