Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Ένα θεατρικό από την Γκρέτσια Σαλεντίνα

Ένα θεατρικό από την Γκρέτσια ΣαλεντίναΤο Σάββατο 28 Νοεμβρίου, στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα της Ναυπάκτου, ο Διαπολιτιστικός Σύλλογος Blue Oltremare, από την ελληνόφωνη περιοχή του Λέτσε της Κάτω Ιταλίας, παρουσίασε το θεατρικό κομμάτι με τίτλο: “Χάρι - η αιώνια παρουσία”. Το θεατρικό ήταν “αφιερωμένο στην Σαλεντινή Ελλάδα (Γκρέτσια Σαλεντίνα), και στοχεύει στην ανάκτηση και αξιοποίηση της γλώσσας και πολιτισμού γκρίκο και γενικότερα του Σαλεντινού”. Τα κείμενα ήταν γραμμένα σε τρεις γλώσσες: ιταλική, γκρίκο και ρωσική.

Η παράσταση έγινε δυνατή χάρη στην πρωτοβουλία του Θεατρικού Εργαστηρίου Ναυπάκτου και την συνδρομή της Ι. Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος, ύστερα από παράκληση των διοργανωτών, εξέφρασε επιλογικά τις εντυπώσεις και ορισμένες σκέψεις του σχετικά με την παράσταση, τις οποίες, παραθέτουμε εν συνεχεία.

* * *

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Θεατρικό Εργαστήρι της Ναυπάκτου για την πρωτοβουλία να παρουσιασθή σήμερα αυτό το θεατρικό έργο από τον Διαπολιτιστικό Σύλλογο Blue Oltremare. Η Ιερά Μητρόπολη συνέδραμε και είναι πρόθυμη να συνδράμη και άλλες παρόμοιες προσπάθειες για την μεγαλύτερη πολιτιστική ανύψωση της πόλεως.

Ευχαριστίες οφείλονται και στους ηθοποιούς που έπαιξαν θαυμάσια τους ρόλους τους, ιδιαιτέρως στην Anna Dimitri που έπαιξε καταπληκτικά, καθώς επίσης και σκηνοθέτησε το έργο “η Χάρις”, που μετέδιδε πολλά μηνύματα για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Βέβαια, η γλώσσα ήταν άγνωστη σε μάς, ακούσαμε την Γκρίκο, όπως ομιλείτο και ομιλείται στην Κάτω Ιταλία και την Σικελία ακόμη, ακούσαμε πολλές ελληνικές λέξεις καθώς επίσης και Ρωσικά. Αλλά τελικά, όταν κανείς εισέρχεται στον ρυθμό ενός γεγονότος, αντιλαμβάνεται πολλά, έστω και αν δεν καταλαβαίνει την γλώσσα. Αυτό το βλέπουμε σε όλες τις τέχνες, ακόμη και σε γεγονότα της ζωής, όπως το τραγούδι, τον χορό κλπ. Άλλωστε, αφ’ ενός μεν παίζει μεγάλο ρόλο και η γλώσσα των συμβόλων, αφ’ ετέρου δε η ψυχή του ανθρώπου, εκτός από την λογική, έχει και άλλες γνωστικές ενέργειες, με τις οποίες έρχεται σε γνώση της γύρω της πραγματικότητος. Και εμείς μπήκαμε σήμερα σε αυτήν την ατμόσφαιρα του έργου και χαρήκαμε.

Συγκινηθήκαμε βαθειά, γιατί τόσο από τους ηθοποιούς όσο και από την βιντεοταινία που είδαμε, ακούσαμε ελληνικές λέξεις. Άλλωστε, είναι γνωστόν ότι στην Κάτω Ιταλία και Σικελία, πολλούς αιώνες προ Χριστού, κυρίως από τον 6ο π.Χ. αιώνα και μετά, υπήρχαν Έλληνες, επικρατούσε ο ελληνικός πολιτισμός, ομιλούσαν την ελληνική γλώσσα, γι’ αυτό η Κάτω Ιταλία καθώς και η Σικελία λεγόταν Μεγάλη Ελλάδα. Από τα πολλά παραδείγματα που δείχνουν την συγγένεια των πολιτισμών των δύο χωρών, Ελλάδος και Κάτω Ιταλίας-Μεγάλης Ελλάδος, θα ήθελα να αναφέρω δύο.

Το πρώτο ότι στην Ελαία της Κάτω Ιταλίας αναπτύχθηκε μια ολόκληρη φιλοσοφική Σχολή, η λεγομένη Ελεατική φιλοσοφία, της οποίας βασικός εκπρόσωπος ήταν ο Παρμενίδης. Οι Ελεάτες έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην περίοδο της προσωκρατικής φιλοσοφίας. Είναι γνωστόν ότι τους Έλληνες φιλοσόφους απασχολούσε έντονα η σχέση μεταξύ του είναι και του γίγνεσθαι. Οι Ελεάτες φιλόσοφοι, ιδιαιτέρως ο Παρμενίδης, υπεστήριζαν ότι το γίγνεσθαι είναι απάτη και ότι υπάρχει μόνον το ακίνητο και αμετάβλητο όν. Αντίθετα ο Ηράκλειτος δεχόταν ότι το γίγνεσθαι αποτελεί την ουσία των όντων, όλα δε τα όντα είναι μόνιμα φαινόμενα σημεία κατά την αλλαγή των καταστάσεων του γίγνεσθαι. Αυτό το είπα για να φανή ότι στην Ελαία της Ιταλίας εκφράστηκε μια ολόκληρη ελληνική φιλοσοφική σκέψη. Επίσης, πολλοί Έλληνες φιλόσοφοι εδίδαξαν στην Μεγάλη Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτων.

Το δεύτερο που θα ήθελα να αναφέρω είναι ένα περιστατικό που διηγείται ο Πλούταρχος και έχει σχέση με μια παροιμία πολύ γνωστή στην ελληνική εποχή, ήτοι την φράση: “άπαγέ με εις λατομείας”. Ο Τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος ο Πρεσβύτερος είχε την εντύπωση ότι ήταν και ποιητής. Κάλεσε, λοιπόν, τον Κυθήριο ποιητή Φιλόξενο να του αναγνώση τα ποιήματά του. Ο Φιλόξενος είπε ότι είναι καλύτερα να μην ασχολείται με την ποίηση. Αυτό είχε αποτέλεσμα να κλειστή ο Φιλόξενος στις φυλακές, που ονομάζονταν λατομείαι, λόγω της προΰπαρξης στο χώρο εκείνο λατομείων. Μετά όμως ένα διάστημα, ο Διονύσιος εκάλεσε ξανά τον Φιλόξενο να του διαβάση ποιήματά του σε μεγάλη συγκέντρωση, αποβλέποντας στο να αποσπάση τον έπαινό του, με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Όμως ο Φιλόξενος, όταν άκουσε και πάλι τα ποιήματα, χωρίς να εκφράση την κρίση, είπε: “άπαγέ με εις λατομείας”. Αυτό το περιστατικό δείχνει τόσο την επιρροή της ελληνικής σκέψης στην περιοχή εκείνη, όσο και την πνευματική ελευθερία, που είναι ανώτερη από οποιάδηποτε άλλη εξωτερική υποδούλωση.

Και πάλι εκφράζω την χαρά μου και τα συγχαρητήριά μου και εύχομαι κάποτε να επισκεφθή την Κάτω Ιταλία και το Θεατρικό Εργαστήρι της πόλεώς μας, για να παίξη εκεί ένα έργο, ώστε να έχουμε την ευκαιρία όλοι να επικοινωνούμε με τους απογόνους των αρχαίων Ελλήνων, που έχουν σε πολλά σημεία τις ίδιες παραδόσεις ακόμη και σήμερα.”

 Ἴδρυση Χορωδίας

Η Ιερά Μητρόπολις Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός της για την καλλιέργεια της Εθνικής μας Μουσικής Παραδόσεως οργανώνει Χορωδία Εθνικής Παραδοσιακής Μουσικής, που θα ασχολήται με την εκμάθηση και απόδοση εκκλησιαστικών ύμνων και δημοτικών τραγουδιών.

Η χορωδία αυτή αποτελεί δραστηριότητα της “Σχολής Βυζαντινής Μουσικής” της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και θα δίνη την δυνατότητα, σε όσα από τα μέλη της το επιθυμούν, να καταρτισθούν και θεωρητικά στην βυζαντινή μουσική τέχνη.

Η Ιερά Μητρόπολις καλεί τους νέους και τις νέες, τους μικρούς και τους μεγάλους, που αγαπούν την βυζαντινή ψαλμωδία και το δημοτικό τραγούδι, να πλαισιώσουν την χορωδία αυτή, εγγραφόμενοι μέλη της.

Οι εγγραφές των μελών γίνονται στις Ενορίες και στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Έχουμε κατακλυσθεί από ηλεκτρονικούς ήχους και ηλεκτρονική ψυχαγωγία. Τώρα έχουμε πιο μεγάλη ανάγκη από την ομορφιά της ανθρώπινης φωνής, όπως την διασώζει το αυθεντικό δημοτικό τραγούδι και η κατανυκτική μελωδία των εκκλησιαστικών ύμνων.

Και κάτι πιο σημαντικό. Σήμερα έχουμε ανάγκη να ανεβούν στα αναλόγια των Εκκλησιών, δίπλα στους Ιεροψάλτες, νέοι με καλές φωνές, που θα καταρτίζονται ταυτόχρονα στην βυζαντινή μουσική. Γιατί οι υπάρχοντες Ιεροψάλτες χρειάζονται διαδόχους νέους με ικανές μουσικές γνώσεις και λειτουργικό ήθος.

“Γράμματα σπουδάματα”

Μια αξιόλογη έκδοση του 1ου Λυκείου Ναυπάκτου

Οι καθηγητές και οι μαθητές του 1ου Λυκείου Ναυπάκτου κυκλοφόρησαν το πρώτο τεύχος του περιοδικού τους, που έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο “Γράμματα σπουδάματα”. Ο τίτλος του περιοδικού, αλλά και το περιεχόμενό του, εκφράζουν την σχέση που θέλει να έχη η εκδοση αυτή με τις ρίζες του πολιτισμού μας, την παράδοση του τόπου μας, την ελληνορθοδοξία μας, η οποία δεν χαρακτηρίζεται από στατικότητα, αλλά είναι μια δυναμική κίνηση, είναι σπουδή των “πραγμάτων του Θεού”.

Το περιοδικό περιλαμβάνει προλογικό σημείωμα του διευθυντή της εκδόσεως και διευθυντή του 1ου Λυκείου Ναυπάκτου κ. Αποστόλου Ζορμπά, δ.φ., που είναι και ο εμπνευστής του περιοδικού, άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτου μας με τίτλο “Μια ιδιότυπη δημοσιογραφία” (το οποίο δημοσιεύουμε παραπλεύρως), κείμενα για τον Αγέλαο τον Ναυπάκτιο, του οποίου το όνομα πήρε το 1ο Λύκειο Ναυπάκτου, ενδιαφέρουσες εργασίες καθηγητών και μαθητών σχετικές με τις δραστηριότητες του σχολείου, το χρονικό του σχολικού έτους 1997-1998, τις φωτογραφίες των αποφοίτων του 1ου Λυκείου της περιοδου αυτής, αναφορά στην πνευματική κίνηση της Ναυπάκτου κ.ά.

Το περιοδικό αυτό αποτελεί πράγματι μια αξιόλογη προσπάθεια στον ταλαιπωρημένο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αξίζει να προσεχθή και να ενισχυθή.

Με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ναυπάκτου

Με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ναυπάκτου

Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον αγιασμό του ενοικιαζομένου κτιρίου του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου, όπου θα στεγάζονται ορισμένες τάξεις του Σχολείου αυτού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έστω και προσωρινά, θα λυθή το πρόβλημα της διπλής βάρδιας του Σχολείου αυτού, του μεγαλύτερου στον Νομό μας. Στο κτίριο αυτό έχουν γίνη όλες οι κατάλληλες επεμβάσεις, ώστε να λειτουργή ως σχολείο, ωστόσο είναι κατασκευασμένο για άλλη χρήση. Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, κ. Κ. Κοταντάκης, ο Προϊστάμενος του 5ου Γραφείου κ. Αθ. Καραγεώργος και ο διευθυντής του Σχολείου κ. Γ. Κατσάνος, μίλησαν με την προοπτική της τελικής μεταφοράς των τάξεων αυτών σε ένα πραγματικό σχολικό συγκρότημα, πράγμα που ευχόμαστε μ’ όλη μας την καρδιά.

Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, της Αγίας Αικατερίνης τελέσθηκε θ. Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, στην οποία συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου της Ναυπάκτου. Ο Σεβασμιώτατος βρήκε την ευκαιρία να απευθύνη λόγους οικοδομής στην μαθητιώσα νεολαία.

Με τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΝαυπάκτουΜε τα παιδιά του 3ου Δημ. Σχολείου Ναυπάκτου στις εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις

Την ίδια ημέρα, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τις Κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεως στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, όπου είχαν εκδράμει οι μαθητές του Τρίτου Δημ. Σχολείου Ναυπάκτου, αφού πρώτα επισκέφθηκαν το εργοτάξιο και την έκθεση της “Γέφυρας”, στο Αντίρριο. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στα παιδιά, τους πρόσφερε ένα μικρό κέρασμα, τα ευλόγησε, γύρισε με το λεωφορείο τους στην Ναύπακτο, χάρηκε και τα έκανε να χαρούν.

“Δύο ιστορικές επέτειοι του Ελληνισμού”

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, ο Δήμος Ναυπάκτου διοργάνωσε ομιλία με ομιλητή τον κ. Ιωάννη Βαρδακουλά και με θέμα: “Δύο ιστορικές επέτειοι του Ελληνισμού”. Η ομιλία, που αναφερόταν στον Ρήγα Φεραίο και τον Διονύσιο Σολωμό, έγινε στα πλαίσια του εορτασμού του “έτους Ρήγα Φεραίου και Διονυσίου Σολωμού”, επί τη συμπληρώσει 200 χρόνων από τον θάνατο του πρώτου και την γέννηση του δευτέρου. Ο ακούραστος συμπατριώτης μας, φίλος των γραμμάτων και μνήμων της ιστορίας του τόπου μας, παρουσίασε με τον δικό του τρόπο, που τον χαρακτηρίζει η επιστημονική έρευνα και η λογοτεχνική έκφραση, τις δύο αυτές ηρωϊκές και μαρτυρικές προσωπικότητες της νεώτερης ιστορίας μας.

Μνημόσυνο των Αρχιεπισκόπων Χρυσάνθου, Δαμασκηνού

Επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στην προτομή του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, τελέσθηκε Αρχιερατική θ. Λειτουργία και μνημόσυνο των μακαριστών Αρχιεπισκόπων Χρυσάνθου Φιλιππίδου και του συμπατριώτου μας Δαμασκηνού Παπανδρέου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με βάση σχετική εγκύκλιο της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία ορίστηκε η τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου ως ημέρα αφιερωμένη στο πλούσιο ποιμαντικό και εθνικό έργο που πρόσφεραν οι Κληρικοί, ο καθένας με τον τρόπο του, κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Φέτος, ως πρώτη χρονιά καθιέρωσης της ημέρας μνήμης των αντιστασιακών Κληρικών, αποφασίστηκε η τιμητική αναφορά στους προαναφερθέντες Αρχιεπισκόπους. Σχετικό ήταν και το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου για τις δύο αυτές προσωπικότητες. Μετά το πέρας της θ. Λειτουργίας, όλο το εκκλησίασμα, με τις Αρχές της πόλεως, βγήκαν έξω από τον Ιερό Ναό, μπροστά στην προτομή του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, όπου τελέσθηκε και το τρισάγιο.

Στις εορτές των αγίων Ανδρέου και Ιωάννου του Δαμασκηνού στην Πάτρα

Δύο φορές επισκέφθηκε την Πάτρα τον τελευταίο καιρό ο Σεβ. Μητροπολίτης μας. Στις 30 Νοεμβρίου, του Αγίου Ανδρέου, συλλειτούργησε με τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ. Νικόδημο και τους άλλους Σεβ. Μητροπολίτες που είχαν προσέλθη, για να τιμήσουν τον μεγάλο Απόστολο και προστάτη της Πάτρας. Έλαβε επίσης μέρος στην λιτανεία της τιμίας Κάρας του αγίου Ανδρέου, μια από τις μεγαλύτερες και λαμπρότερες λιτανείες, αντάξια του Αγίου και της πόλεως.

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε πάλι την Πάτρα, προκειμένου να ομιλήση στην εκδήλωση του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών και Περιχώρων “Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός”, στην Διακίδειο Σχολή, με θέμα την προσωπικότητα του αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού ως υμνολόγου, ιδίως ως θεολόγου - υμνητού της ενανθρωπήσεως του Λόγου. Στην ομιλία παρευρέθηκε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Νικόδημος, ο οποίος και απηύθυνε λόγο και ευχές για την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων.

Μνημόσυνο Δωρητών και ενημέρωση για τα Ιδρύματα της Πόλεως

Έγινε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Αναλυτική αναφορά θα κάνουμε στο επόμενο τεύχος.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1909

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance