Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Δάσκαλοι και Ποιμένες

Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου εορτάστηκε η Μνήμη των Τριών Ιεραρχών, που είναι η εορτή των Ποιμένων και Διδασκάλων. Και οι Ποιμένες έχουν το χάρισμα του διδάσκειν τον λαό του Θεού, αλλά και οι Δάσκαλοι “ποιμαίνουν” κατά κάποιον τρόπο τα παιδιά του λαού, μορφώνοντάς τα κατά τα ελληνορθόδοξα πρότυπα. Καί, βέβαια, οι Δάσκαλοι συμμετέχουν και συντελούν καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους στο ευρύτερο κοινωνικό πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής τελέσθηκε η αρχιερατική θ. Λειτουργία, στο τέλος της οποίας εκφώνησε με ζέση τον πανηγυρικό λόγο της εορτής ο Διδάσκαλος κ. Χρήστος Λουκόπουλος.

Εν συνεχεία ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών παρέθεσε δεξίωση σε ξενοδοχείο της πόλεως. Ο Σύλλογος έχει την αρίστη συνήθεια την ημέρα των Τριών Ιεραρχών να τιμά πρόσωπα του ευρύτερου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, που με τον δικό τους τρόπο υπηρέτησαν την παιδεία και συνετέλεσαν στην καλλιέργεια του λαού της Επαρχίας μας. Φέτος τιμήθηκαν δύο απόμαχοι δάσκαλοι, ο κ. Γεώργιος Μποσινάκος και ο κ. Δημήτριος Χαλμούκης.

Ἀνέγερση Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου Κυδωνιᾶς

Γενική άποψη του Ι. Ναού στις 7/11/97

Ἀνέγερση Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου ΚυδωνιᾶςΠαρ’ όλη την ερήμωσή τους, τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας αποτελούν σημείο αναφοράς των μεταναστών, οι οποίοι ζουν με την κρυφή ελπίδα ότι κάποτε πάλι θα μπορέσουν να τα χαρούν γεμάτα ζωή και ζωντάνια, όπως γίνεται τώρα για λίγες όμως ημέρες τον χρόνο.

Μέσα στα δύσβατα βουνά της ορεινής Ναυπακτίας, υπάρχει (τουλάχιστον στον χάρτη, και για μερικούς μήνες το καλοκαίρι) το χωριό Κυδωνιά. Στο χωριό αυτό γίνεται εργώδης προσπάθεια ανεγέρσεως του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου, από την Ερανική Επιτροπή που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό, κινητήριο δύναμη της οποίας αποτελεί ο Εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος. Όπως έχουμε και άλλη φορά τονίσει, το όνειρο της αναζωογόνησης των χωριών αυτών συνδέεται άμεσα με την Εκκλησία του χωριού, που ήταν και είναι στις συνειδήσεις των κατοίκων το κέντρο αναφοράς. Σ’ αυτήν την προοπτική εντάσσεται και η προσπάθεια αυτή των Κυδωνιωτών.

Η Ερανική Επιτροπή, λοιπόν, παρακαλεί τους χριστιανούς που συμπαθούν το έργο της, να το ενισχύσουν οικονομικά, στέλνοντας ταχυδρομική επιταγή ή καταθέτοντας εμβάσματα στην Εθνική Τράπεζα (αρθμ. λογ.: 135/95181341, τηλέφ. επικοινωνίας: 2612279 και 2629841 κ. Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο).

Από την διακονία του Σεβ. Μητροπολίτου μας, ως Ιεράρχου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει αναθέση ορισμένα καθήκοντα στον Σεβ. Μητροπολίτη μας, στα πλαίσια της διακονίας της Καθόλου Εκκλησίας του Χριστού, ως Ιεράρχης Αυτής. Η διακονία αυτή συγκεκριμενοποιείται, μεταξύ των άλλων, στην συμμετοχή σε Επιτροπές που μελετούν και αντιμετωπίζουν σύγχρονα θεολογικά, ποιμαντικά και κοινωνικά προβλήματα, σε Επιτροπές που βοηθούν στην καλή λειτουργία της Εκκλησίας ως διοικητικού οργανισμού και σε διαλέξεις όπου παρουσιάζεται η διδασκαλία της Εκκλησίας μας σχετικά με συγκεκριμένα ζητήματα.

Κατ’ αρχάς ο Σεβασμιώτατος κλήθηκε να συνεχίση να προσφέρη τις υπηρεσίες του ως αναπληρωματικό μέλος της Διοικούσης Επιτροπής της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από την θέση αυτή παραιτήθηκε με το υπ’ αριθμ. 688/8-12-1998 έγγραφό του προς την Ιερά Σύνοδο.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1998 διορίσθηκε σύμβουλος στην Επιτροπή Βιοηθικής, η οποία συγκροτήθηκε για να αντιμετωπίση από εκκλησιαστικής απόψεως τις προκλήσεις της σύγχρονης γενετικής επιστημονικής έρευνας και εφαρμογής.

Στις 9 Δεκεμβρίου 1998 διορίσθηκε μέλος της Επιτροπής που θα γνωμοδοτήση για το θέμα της μνημόνευσης, κατά την θεία Λειτουργία, του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ως Πρώτου της Συνόδου, από τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στις 22 Ιανουαρίου 1999 διορίσθηκε μέλος της Επιτροπής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εκμετάλλευσης και κακοποίησης των παιδιών, της οποίας Επιτροπής προεδρεύει ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος. Είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο έχει διογκωθή ιδιαιτέρως στις ημέρες μας.

Στις 22 Ιανουαρίου 1999 ο Σεβασμιώτατος ορίσθηκε Πρόεδρος της Επιτροπής που θα μελετήση το αρκετά δύσκολο και λεπτό θέμα των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, της αναγραφής ή μη του στοιχείου του θρησκεύματος σ’ αυτές και το θέμα του Ε.Κ.Α.Μ. Μέλη της Επιτροπής είναι οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Αμβρόσιος, ο Πανοσ. Αρχιμ. και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως Μετεώρων π. Αθανάσιος Αναστασίου, ο Πρωτοπρεσβύτερος και Καθηγητής της Θεολογίας π. Γεώργιος Μεταλληνός και ο κ. Αναστάσιος Μαρίνος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος είναι αναπληρωματικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Μοναχικού Βίου.

Τέλος να σημειώσουμε ότι, στις 3 Μαρτίου 1999 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργανώνει εσπερίδα στο ξενοδοχείο “Κάραβελ”, όπου θα συζητηθή το έντονο ποιμαντικό, κυρίως, πρόβλημα που προκύπτει από την επαναδιαπραγμάτευση του ζητήματος της καύσης των νεκρών σωμάτων. Στην εσπερίδα αυτή έχουν προσκληθή, μεταξύ των άλλων, κυβερνητικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα. Το πρόβλημα, λοιπόν, αυτό θα αντιμετωπισθή από διαφόρους ομιλητές και από πολλές πλευρές, όπως την ποιμαντική, νομική, βιολογική, οικολογική, κοινωνική, ψυχολογική κ.ά. Την θεολογική πλευρά του θέματος πρόκειται να παρουσιάση ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος.

Σύναξη Ιεροψαλτών της Ι. Μητροπόλεως

Σύναξη Ιεροψαλτών της Ι. ΜητροπόλεωςΣτις αρχές του νέου έτους, στο Ενοριακό Κέντρο της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση Ιεροψαλτών της Ι. Μητροπόλεως με τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο.

Στο σύντομο λόγο του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την παιδιόθεν ζύμωσή του με το ψαλτήρι και για την αγάπη του προς τους Ιεροψάλτες, αυτούς που “διασώζουν με τον τρόπο τους έναν ολόκληρο πολιτισμό”. Μίλησε για την θέση των Ιεροψαλτών μέσα στην Εκκλησία και την θ. Λειτουργία. Αναφέρθηκε επίσης στις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από αυτήν την θέση, σε θέματα ευταξίας, καθώς και σε πρακτικά θέματα. Όλα αυτά τα παρουσίασε μέσα από την ζωντανή παράδοση της Εκκλησίας μας, όπως την συνάντησε στα πρόσωπα μεγάλων συγχρόνων δασκάλων Ιεροψαλτών.

Οι Ιεροψάλτες εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, κυρίως ως προς το θέμα της στελεχώσεως των αναλογίων, το οποίο είναι έντονο στην επαρχία μας, και το οποίο προσπαθεί να λύση η Ι. Μητρόπολη. Ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η δημιουργία της χορωδίας βυζαντινής μουσικής και δημοτικών τραγουδιών, μια προσπάθεια που όλοι μας πρέπει να στηρίξουμε.

Ακολούθησε πλούσιο γεύμα, για το οποίο μερίμνησαν τα μέλη των Συνδέσμων Αγάπης, μετά το πέρας του οποίου οι άγιοι Ιεροψάλτες φανέρωσαν τις επιδόσεις τους, εκτός από τους λατρευτικούς ύμνους, και στο δημοτικό τραγούδι.

 

Από την πανήγυρη του Αγίου Βλασίου

Από την πανήγυρη του Αγίου ΒλασίουΤην (τσικνο-) Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου πανηγύρισε ο Ι. Ναός Αγίου Βλασίου στο ομώνυμο χωριό, που αποτελεί την έδρα του Δήμου Παρακαμπυλίων, και έχει δώσει το όνομά του (Αγίου Βλασίου) στον ...μισό τίτλο της Μητροπόλεως.

Στην πανηγυρική Αρχιερατική θεία Λειτουργία συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι Ιερείς της Επαρχίας, καθώς και πολλοί από την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, λόγω και της χειροτονίας ενός νέου Ιερέως, του π. Κωνσταντίνου Γατσούλη, της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Την χειροτονία του π. Κωνσταντίνου εις Διάκονον την είχε τελέση επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, στον Ι. Ναό του Αγίου Νεκταρίου στον Πλατανίτη, την ημέρα της εορτής του Αγίου. Τώρα έγινε και η χειροτονία του εις Πρεσβύτερον, κατόπιν παρακλήσεως του οικείου του Ποιμενάρχου κ. Θεοκλήτου. Ο π. Κωνσταντίνος είναι πνευματικό τέκνο του Πανοσ. Αρχιμ. π. Κοσμά Παπαχρήστου.

Αρκετοί ήταν οι πιστοί που παρακολούθησαν την αρχιερατική θ. Λειτουργία, “παρ’ όλον ότι βρισκόμαστε εν μέσω χειμώνος και δύσκολα βρίσκεις λαό στα ορεινά χωριά”, όπως σημείωσε και ο π. Κωνσταντίνος, και παρ’ όλη την φοβερή χαλαζόπτωση. Πρόσωπα γνωστά, αγαπητά, είτε καταγόμενα από το Δήμο αυτόν, είτε συνδεδεμένα με τον τόπο δια του ισχυρότατου δεσμού των βιωμάτων και της μνήμης, και δη των νεανικών χρόνων, στην χριστιανική Κατασκήνωση του Αγίου Βλασίου.

Μετά την θ. Λειτουργία σ’ όλους τους προσκυνητές προσφέρθηκε κέρασμα στην φιλόξενη οικεία του Αρχιερατικού Επιτρόπου, Αιδεσιμ. π. Κωνσταντίνου Μάλαινου, ο οποίος πρόσφερε, όπως και κάθε χρόνο, το επίσημο γεύμα.

Μιλώντας στο επίσημο τραπέζι, ο Σεβασμιώτατος τοποθέτησε εκκλησιολογικά και ποιμαντικά την σημασία της πανηγύρεως, τόσο της θ. Λειτουργίας όσο και του υλικού τραπεζιού, τόσο των εκκλησιαστικών ύμνων, όσο και των δημοτικών τραγουδιών, έθιξε το κύριο ζητούμενο της σύγχρονης ποιμαντικής της Εκκλησίας μας και ευχαρίστησε τους παράγοντες της πανηγύρεως αλλά και τον λαό της περιοχής. Κατόπιν μίλησε ο π. Κωνσταντίνος Μάλαινος και ο νέος Δήμαρχος Παρακαμπυλίων και Εκπαιδευτικός, κ. Δημήτριος Σκιαδάς, ο οποίος εξέφρασε ορισμένα από τα οράματά του, στα οποία δίδει μια ελληνική και ορθόδοξη κατεύθυνση.

Ν.Γ.

Τραπέζι της Ιεράς Μητροπόλεως στους Υπαλλήλους του Δήμου ΝαυπάκτουΤραπέζι της Ιεράς Μητροπόλεως
στους Υπαλλήλους του Δήμου Ναυπάκτου

* * *

Αγιασμός στον Ναυπακτιακό Αστέρα με αφορμή την αλλαγή της ΔιοικήσεωςΑγιασμός στον Ναυπακτιακό Αστέρα
με αφορμή την αλλαγή της Διοικήσεως

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2329