Βιβλιοπαρουσίαση: “Κόσμημα της Εκκλησίας”

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

“Κόσμημα της Εκκλησίας”Στο βιβλίο “Κόσμημα της Εκκλησίας” του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου εκφράζεται όλη η αγάπη του συγγραφέα προς πρός το πρόσωπο του βιογραφουμένου γέροντός του Μητροπολίτου Εδέσσης Καλλινίκου, ως οφειλή προς την αρχοντική αγάπη Εκείνου. Είναι, δηλαδή, ένα βιβλίο που γέννησε η αγάπη, αλλά και η ανάγκη να διατυπωθή η αλήθεια για ένα πρόσωπο εκκλησιαστικά δραστήριο το οποίο επέλεγε πολλές φορές την σιωπή, γιατί τον ενδιέφερε πρώτον η δικαιοσύνη του Θεού και προτιμούσε την αφάνεια της αθόρυβης δράσεως, γιατί έβλεπε το μάταιο και επιβλαβές της αδιάκριτης εμφανίσεως στην κοσμική σκηνή.

Δεν είναι εύκολο, βέβαια, σε λίγες γραμμές να παρουσιασθούν οι οκτακόσιες σελίδες του βιβλίου, γι’ αυτό αναγκαστικά θα περιορισθούμε σε ορισμένες γενικές επισημάνσεις του περιεχομένου του.

Το πρώτο που μπορεί να επισημάνει κανείς είναι ότι σε μια εποχή συγχύσεως και απώλειας των εκκλησιαστικών κριτηρίων, κατά την οποία δέχεται πολλά και διάφορα πλήγματα το αρχιερατικό αξίωμα, παρουσιάζεται η μορφή ενός συγχρόνου Επισκόπου - αρχαιότεροί του στα πρεσβεία αρχιερωσύνης είναι ακόμη στις έδρες τους - με εκκλησιαστικό φρόνημα και ήθος, με θυσιαστική αγάπη για τον λαό και σταθερή προσήλωση στην παράδοση των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας. Είναι μάλιστα ένας Μητροπολίτης που δρούσε στη δύσκολη περίοδο της Επταετίας και της Μεταπολίτευσης.

Ένα δεύτερο στοιχείο που πρέπει να επισημανθή είναι ότι οι χαρακτηρισμοί και οι περιγραφές της προσωπικότητος και του έργου του Μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης Καλλινίκου δεν προέρχονται μόνο από τα αρχεία και τις αναμνήσεις του συγγραφέα, ο οποίος τον σεβόταν και τον αγαπούσε, αλλά και από όσα κατέθεσαν ως μαρτυρία απλά μέλη του ποιμνίου του μέχρι και επίσκοποι. Στην αρχή, μάλιστα, του 17ου κεφαλαίου έχουν σταχειολογηθή ενδεικτικοί χαρακτηρισμοί του Μητροπολίτου Καλλινίκου, για τους οποίους ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος γράφει: “Αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν είναι δικοί μου, αλλά εδόθησαν από ανθρώπους που τον γνώριζαν καλά και τους παρέθεσαν σε κείμενα που έγραψαν και δημοσίευσαν αυθόρμητα μετά την κοίμησή του. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι γνήσιοι και αληθινοί. Δεν γράφηκαν κατά παραγγελία. Επίσης όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς τους προσυπογράφω με βεβαιότητα ότι είναι αληθινοί” .

Βιβλιοπαρουσίαση:  “Κόσμημα της Εκκλησίας”Ένα τρίτο χαρακτηριστικό γνώρισμα του βιβλίου, το οποίο μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί την βασική αρετή του, είναι ότι δεν λέει τίποτε το υπερβολικό. Το συμπέρασμα, ότι ο Εδέσσης Καλλίνικος ήταν μια αγία εκκλησιαστική μορφή των ημερών μας, βγαίνει αβίαστα μέσα από τα πραγματικά γεγονότα που εξιστορούνται. Δεν διστάζει μάλιστα ο συγγραφέας να πη και τα “ανθρώπινα”. Δεν διστάζει να πή, για παράδειγμα, το πώς ο Ιερέας παππούς του Μητροπολίτου Καλλινίκου, “όταν κάποτε - μικρό παιδί - μιλούσε με τα άλλα παιδιά στο Ιερό, ... διέκοψε την ακολουθία, τον έπιασε από το αυτί και τον έβγαλε έξω από το Ιερό”, και πώς εκείνος “κάθησε θυμωμένος πίσω από μια κολόνα και δεν ήθελε ξανά να μπή στο Ιερό”. Κατόπιν όμως μετάνοιωσε και αυτό έγινε αφορμή να έχει υπερβολική ευαισθησία στην ησυχία και τάξη κατά την τέλεση των ιερών ακολουθιών.

Τέταρτο, στο βιβλίο παρουσιάζονται κρίσιμα σημεία της ιστορίας των τελευταίων τριάντα ετών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παρουσίαζεται δηλαδή η περίοδος της Επταετίας με την Αριστίδην Σύνοδο και τις εκλογές που έκανε και η κρίσιμη φάση των ετών 1973 και 1974, με την δημιουργία της “πρεσβυτέρας Ιεραρχίας”, την έκπτωση των δώδεκα Μητροπολιτών και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Ο Εδέσσσης Καλλίνικος εξελέγη από την Αριστίδην Σύνοδο και ο αδελφός του Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Κωνσταντίνος ήταν από τους δώδεκα εκπτώτους Μητροπολίτες. Η περιγραφή της αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων από τον Εδέσσης Καλλίνικο είναι μια σημαντική προσφορά του βιβλίου στην εκκλησιαστική αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων.

Πέμπτο, μέσα στο βιβλίο αναδεικνύεται μια πτυχή του εθνικού προβλήματος της προπαγάνδας των Σκοπίων, πτυχή που αφορά τις αρχές γενικά των παραμεθορίων περιοχών και πιο ειδικά τους εκκλησιαστικούς ηγέτες των περιοχών αυτών. Μέσα από την πολεμική που εξαπέλυαν άνθρωποι των Σκοπίων εναντίον του Μητροπολίτου Εδέσσης Καλλινίκου φαίνεται το μέγεθος του προβλήματος, σε καιρό που οι ελληνικές κυβερνήσεις έλεγαν ότι δεν υπάρχει Μακεδονικό πρόβλημα.

Έκτο, από την βιογραφία του Μητροπολίτου Καλλινίκου αποδεικνύεται ότι τα μεγάλα εκκλησιαστικά έργα δεν γίνονται με φωνές και φασαρίες, αλλά αθόρυβα, με ταπείνωση, με σεβασμό στην ελευθερία των ανθρώπων, με προσήλωση στην παράδοση των Αποστόλων και των Πατέρων της Εκκλησίας, με την ανάπτυξη της λειτουργικής ζωής, στην οποία εντάσσονται το “ασίγητο αποστολικό κήρυγμα”, η αδιάλειπτη προσευχή, το μυστήριο της εξομολόγησης και η θεία Λειτουργία. Στα κρίσιμα εκκλησιαστικά προβλήματα δεν είναι απαραίτητος ο έντονος επιθετικός λόγος, γι’ αυτό δεν μπορούσε να δεχθή μέσα στην Σύνοδο της Ιεραρχίας την ύπαρξη συμπολιτεύσεως και αντιπολιτεύσεως.

Βιβλιοπαρουσίαση:  “Κόσμημα της Εκκλησίας”

Αυτό που διαπιστώνει κανείς μέσα στις οκτακόσιες σελίδες του βιβλίου είναι η αμείωτη θέρμη για προσφορά στην Εκκλησία, αλλά και στο έθνος, του λαϊκού Ιεροκήρυκος Δημητρίου Πούλου, είτε στις Ενορίες της Αιτωλοακαρνανίας είτε στους στρατιώτες πάνω στα βουνά της κεντρικής Ελλάδος, όταν υπηρετούσε την θητεία του ως απλός στρατιώτης των Λ.Ο.Κ., και κατόπιν του Κληρικού Καλλινίκου είτε από την θέση του Πρωτοσυγκέλλου είτε του Μητροπολίτου. Αυτή η αμείωτη θέρμη δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της χάριτος του Θεού, που βρήκε καθαρή καρδιά για να κατοικήση.

Το γεγονός αυτό μέσα στο βιβλίο φαίνεται στην εξιστόρηση του βίου και της πολιτείας του, και πιο ειδικά, στον τρόπο της ποιμαντικής του διακονίας ως Επισκόπου, στις σχέσεις του με το Άγιον Όρος, στην επιστολογραφία του, στα κηρύγματά του, στις αναμνήσεις του ποιμνίου του και στις προσωπικές αναμνήσεις του συγγραφέα, στις σχέσεις του με τον π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο, στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που συνάντησε ως Μητροπολίτης καί, προ παντός, στο χρονικό της ασθένειας και της κοιμήσεώς του. Όλα αυτά παρουσιάζονται στα δεκαοκτώ κεφάλαια του βιβλίου.

Το βιβλίο “Κόσμημα της Εκκλησίας” είναι ένα βιβλίο το οποίο δείχνει το αθέατο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης “πρόσωπο” της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

π. Θ.Α.Β.

  • Προβολές: 2864