Ἡ ἐορτὴ τοῦ Ἁγίου Πολυκάρπου στὴν Ἀμπελακιώτισσα

Ἡ ἐορτὴ τοῦ Ἁγίου Πολυκάρπου στὴν ἈμπελακιώτισσαΤο προπύργιον της ορθοδοξίας της ορεινής Ναυπακτίας, η ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης, που από εκατοντάδων ετών φιλοξενεί την θαυματουργόν δεξιάν χείρα του αγίου Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης, εόρτασεν και εφέτος την 23ην Φεβρουαρίου, μετά πάσης θρησκευτικής μεγαλοπρεπείας την ιεράν μνήμην του αγίου Πολυκάρπου.

Το εσπέρας της παραμονής ετελέσθη η ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου μετ’ αρτοκλασίας και θ. κηρύγματος υπό του Πανοσ. Αρχιμ. π. Αντωνίου Βαζούρα και ανήμερα της εορτής προηγιασμένη θ. Λειτουργία, αρτοκλασία και ομιλία.

Μετά το πέρας της πανηγύρεως, ο Ηγούμενος της Μονής π. Ραφαήλ Μακρυγιάννης, ο εφημέριος Αμπελακιωτίσσης και ...“τοποτηρητής” της Μονής και ετέρων ορεινών Ενοριών, π. Ιωάννης Πολύζος, μετά των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής της Μονής, προσέφερον εις άπαντας τους προσκυνητάς νηστίσιμα φαγητά και άνευ ελαίου ελληνικήν ζεστήν φασολάδαν.

Οι πιστοί της Αμπελακιωτίσσης και των πέριξ χωρίων, με επικεφαλής τους δημοτικούς άρχοντάς των, μη υπολογίζοντας τας δυσκόλους καιρικάς συνθήκας, προσήλθον την παραμονήν και την ημέραν της εορτής και μετά πάσης κατανύξεως συμμετείχον των ιερών ακολουθιών της πανηγύρεως. Τους αξίζει ο δίκαιος έπαινος της αγίας μας Εκκλησίας. Ο άγιος Θεός δια πρεσβειών του αγίου Πολυκάρπου να τους χαρίζη επίγειον και επουράνιον ευδαιμονίαν.

Να αξιοθώμεν και του χρόνου, με την έναρξιν της τρίτης χιλιετηρίδος, που ο Άγιός μας θα εορτάση τα 1834 έτη από του μαρτυρίου Του, να παρευρεθώμεν εις την εορτήν Του, στο μαγευτικόν τοπίον της ορεινής Ναυπακτίας.

Ένας Προσκυνητής

  • Προβολές: 2061

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance