Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Από την διακονία του Σεβ. Μητροπολίτου ως Ιεράρχου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Στο προηγούμενο φύλλο της “Παρέμβασης” είχαμε αναφερθή στην διακονία του Σεβασμιωτάτου ως Ιεράρχου της Εκκλησίας της Ελλάδος και τις αρμοδιότητες που του έχει αναθέση η Ιερά Σύνοδος.

Δύο επιπλέον διακονήματα ήλθαν να προστεθούν τον τελευταίο μήνα στις υποχρεώσεις του Σεβασμιωτάτου. Συγκεκριμένα του ανατέθηκε η Προεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι μία Επιτροπή που θα παρακολουθή τις εκδηλώσεις που πρόκειται να διοργανωθούν επ’ ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, και θα εξετάζη τον χαρακτήρα τους, δεδομένου ότι παρατηρείται ένα ρεύμα αρχαιολατρείας και νεοπαγανισμού που προσπαθεί να εκμεταλλευτή τις αρχαίες ρίζες των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Μελέτης του νεοφανούς ρεύματος των Αρχαιολατρών - Νεοειδωλολατρών. Η εννιαμελής αυτή Επιτροπή τελεί υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου. Η αρχαιολατρεία είναι μια προσπάθεια αναβίωσης της “βαρβάρου θρησκείας”, από την οποία μας λύτρωσε και μας λυτρώνει η “Ανύμφευτος Νύμφη”. Τώρα ξαναπαρουσιάζεται όχι ως μια ανώριμη –τουλάχιστον– δοξασία που εξέλιπε άμα τη εμφανίσει του κρείτονος (τής Εκκλησίας), αλλά ως μια νόμιμη κληρονόμος του τόπου και της συνειδήσεως των Ελλήνων. Πιστεύουμε και προσευχόμαστε ώστε οι Επιτροπές αυτές, εκφράζοντας την πίστη και το βίωμα της Εκκλησίας και βοηθούμενοι από την Παναγία, να “ελέγξουν τον δόλον των ειδώλων”.

Συνολικά, λοιπόν, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας διατελεί:

Πρόεδρος των Επιτροπών:
● για το θέμα των Νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και του Ε.Κ.Α.Μ. και
● για την Παρακολούθηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Μέλος στις Επιτροπές:
● Βιοηθικής,
● για το θέμα της μνημόνευσης του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών,
● για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εκμετάλλευσης και κακοποίησης των παιδιών,
● της Συνοδικής Επιτροπής Μοναχικού Βίου,
● μελέτης του θέματος των Αρχαιολατρών - Νεοειδωλολατρών.

 

Εγκαίνια Παραρτήματος Συλλόγου “Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες”

Εγκαίνια Παραρτήματος Συλλόγου “Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες”

Το Σάββατο 13 Μαρτίου έγιναν τα εγκαίνια του Παραρτήματος του Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Αιτωλοακαρνανίας. Τα γραφεία του Συλλόγου θα στεγάζονται σε κτίριο της οδού Πάνου Ρήγα. Πρόεδρος του Παραρτήματος Ναυπάκτου είναι ο κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τα μέλη του Συλλόγου για την πρόσκληση να τελέση τον αγιασμό, εξέφρασε την αντίθεσή του για τον όρο “άτομα με ειδικές ανάγκες”. Ο όρος “άτομα”, με την αριθμητική έννοια που συνήθως χρησιμοποιείται, είναι αντίθετος με την ορθόδοξη ανθρωπολογία. Η φράση “με ειδικές ανάγκες” μπορεί να αποτελή τεχνικό όρο, αλλ’ όμως αδικεί κατά κάποιον τρόπο τους συνανθρώπους μας, βλέποντάς τους από μία άποψη. Θεώρησε πιο κοντά στην πραγματικότητα τον χαρακτηρισμό: “πρόσωπα με ειδικά χαρίσματα”. Και τα χαρίσματα αυτά συνίστανται –εκτός των εκτάκτων προσόντων που αναπτύσσουν πολλές φορές οι άνθρωποι αυτοί– στην αγωνιστικότητα, την ευαισθησία και την ειλικρινή αγάπη, χαρίσματα που τόσο χρειάζεται η ωφελιμιστική κοινωνία μας. Ως ένδειξη συμπαράστασης και συμμετοχής στα προβλήματα των “προσώπων με ειδικά χαρίσματα”, η Ιερά Μητρόπολη προσέφερε το ποσό των 100.000 δρχ. στον Σύλλογό τους.

Ο κ. Παναγιώτης Κορκόντζελος, Αντιδήμαρχος Ναυπάκτου, μετέφερε τις ευχές του κ. Δημάρχου, και μίλησε για την ενθαρρυντική και ελπιδοφόρα αλλαγή στην αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών από την Πολιτεία.

Τέλος, μίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θεόδωρος Μαδιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από μέρους τους ώστε να αλλάξη η αντιμετώπιση των ανθρώπων “μέ ειδικές ικανότητες”, όπως τους χαρακτήρισε. Η αντιμετώπιση από την κοινωνία, αλλά κυρίως από τις οικογένειες των ανθρώπων αυτών, τις οποίες παρότρυνε “νά βγάλουν τους ανθρώπους τους από τα σπίτια”, στα οποία τα έχει κλείσει η προκατάληψή τους.

Ν.Γ.

 

Χειροτονία Διακόνου

Χειροτονία ΔιακόνουΤην Β' Κυριακή των Νηστειών, που είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής τελέσθηκε η εις διάκονον χειροτονία του Γεωργίου Μούκα.

Ο Διάκονος Γεώργιος είναι τέκνο λευϊτικής οικογενείας. Ο πατέρας του, ο π. Δημήτριος Μούκας, είναι Εφημέριος του Πλατάνου, και ο παππούς του είναι ο συνταξιούχος Ιερέας π. Γεώργιος Μούκας, πρώην Εφημέριος Ελευθέριανης. Ο νεοχειροτονηθής φοιτά στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών, στο τέταρτο έτος, και είναι νυμφευμένος με την Γεωργία Μπαϊλού.

Ο Διάκονος Γεώργιος στην ομιλία του ευχαρίστησε πρώτα τον Θεό, έπειτα τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος τον “αλίευσε ένα μεσημέρι του καλοκαιριού”, τον Πνευματικό του π. Αντώνιο, την οικογένειά του, και ιδίως τους δύο Ιερείς αυτής –τόν πατέρα του και τον παππού του– και τον π. Νικόλαο Σκιαδαρέση, διευθυντή του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών. Αφού αναφέρθηκε στην θέση των διακόνων στην Εκκλησία, ζήτησε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου, του Πρεσβυτερίου και του λαού, ώστε να φανή άξιος δούλος και υπηρέτης της Αυτού αγαθότητος. Ζήτησε δε από το Άγιον Πνεύμα να αναπληρώση κάθε ατέλεια και άγνοιά του, προς δόξαν του εν Τριάδι Θεού.

Ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στην ημέρα της χειροτονίας, την αποκάλεσε αγαπητή· διότι αξιώθηκε να λειτουργήση, διότι εορτάζει ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και διότι ετέλεσε την χειροτονία. Μια χειροτονία σημαντική, αφού είναι η πρώτη χειροτονία εγγάμου Ιερέως –τής Μητροπόλεώς μας– μέσα στα τριάμιση χρόνια της αρχιερατικής του διακονίας. Απεκάλεσε δε την ώρα της χειροτονίας ευλογημένη και απαρχή χειροτονίας κι άλλων Κληρικών. Αναφέρθηκε επίσης στην αξία του έργου των Κληρικών, μίλησε για τον ζήλο και την αγνότητα των διαθέσεων του νεοχειροτονηθέντος, για τις οικογενειακές λεϋιτικές του ρίζες. Υπογράμμισε τις αρετές που πρέπει να τον διακρίνουν ως Κληρικό, ήτοι: ακλόνητη πίστη, ορθόδοξο - εκκλησιαστικό φρόνημα και θυσιαστικό ήθος. Του ευχήθηκε τέλος να τον προστατεύη ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, που ανεδείχθη πραγματικός Κληρικός - Επίσκοπος, να μείνη σ’ όλη του την ζωή αγνός, να γίνη καλός Κληρικός με ταπείνωση και αγάπη, να ζη τα ουράνια, ώστε να οδηγή ασφαλώς και τους ανθρώπους στα επουράνια. Ο Θεός να του στείλη όχι μόνον την Χάρη της Ιερωσύνης, αλλά και προσωπικά να τον αγιάση, ώστε να αξιωθή και της παραστάσεως του επουρανίου θυσιαστηρίου.

Η χειροτονία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως αναφέραμε, για την Μητρόπολή μας και τον Σεβασμιώτατο. Ευχόμαστε καλή αρχή στην εύρεση εργατών του Ευαγγελίου. Ο ίδιος ευχήθηκε κάποια από τα παιδιά που συμμετείχαν στην θ. Λειτουργία και παρακολούθησαν την χειροτονία, να προσέλθουν αργότερα με πόθο στο άγιο θυσιαστήριο. Μέχρι όμως να ’ρθούν τα παιδιά, προέτρεψε όσους από τους μεγαλυτέρους έχουν την δυνατότητα να προσέλθουν αυτοί πρώτοι να υπηρετήσουν το ιερό Θυσιαστήριο.

 

Σύνδεσμος Αγάπης του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίας Παρασκευής

Ο Σύνδεσμος Αγάπης του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου πραγματοποίησε συνάντηση όλων των Μελών του, την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου ε.έ.

Η συνάντηση είχε σκοπό την ωφέλεια των μελών από την ομιλία για τις Μητέρες των Τριών Ιεραρχών –με την ευκαιρία της κατάταξής τους στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας– και την σύσφιξη των σχέσεών τους. Το πρόγραμμα της συνάντησης αυτής περιελάμβανε Εσπερινό, ομιλία, επισημάνσεις περιπτώσεων δραστηριοποιήσεως των Μελών του Συνδέσμου και μια μικρή δεξίωση.

Στις 5 μ.μ. τελέστηκε η Ακολουθία του Εσπερινού, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα. Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε εμπεριστατωμένη ομιλία της Θεολόγου - Φιλολόγου κ. Γεωργίας Γκίζα - Λαγού με θέμα: “Οι Μητέρες των Τριών Ιεραρχών και οι σύγχρονες Μητέρες”. Η κ. Λαγού παρουσίασε το παράδειγμα των τριών αγίων Μητέρων, επρόβαλε τα χαρίσματά τους, την εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου ανατροφή των παιδιών τους. Οι μητέρες αυτές μπορούν να γίνουν παράδειγμα και πρότυπο για τις σύγχρονες μητέρες, για μια ορθόδοξη αγωγή.

Μετά το τέλος της ομιλίας η Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγάπης Πρεσβυτέρα κ. Μαρία Πλατανιώτου - Τσιτσιρίκη, σε σύντομη ομιλία της επεσήμανε διάφορες περιπτώσεις αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας, που χρειάζονται την φροντίδα και την αγάπη μας, ως και τομείς στους οποίους μπορούν να δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο τα Μέλη του Συνδέσμου.

Η εκδήλωση έκλεισε στην Αίθουσα του Ιερού Ναού με μικρή δεξίωση. Εκεί δόθηκε η ευκαιρία να γίνη περαιτέρω συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το έργο του Συνδέσμου, μέσα σε φιλική και εγκάρδια ατμόσφαιρα.

π. Γ.Δ.Π.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2022

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance