Ποιμαντορικὴ Ἐγκύκλιος - Πάσχα 1999

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η Ανάσταση του Χριστού είναι πανηγύρι της ζωής, γιατί προσέφερε ζωή σε όλη την οικουμένη. Γι’ αυτό και εμείς οι Έλληνες, εορτάζουμε το γεγονός αυτό πολύ λαμπρά. Αισθανόμαστε ότι δεν είναι μια συνηθισμένη εορτή, αλλά η ελπίδα της ζωής μας. Είναι μια γιορτή που φυγαδεύει τον πόνο από την ψυχή και την ζωή μας, αφού προσφέρει μια νέα προοπτική στην ύπαρξή μας.

Πράγματι, η Ανάσταση του Χριστού δημιούργησε μια νέα προοπτική στον άνθρωπο, άνοιξε τους ορίζοντες της σκέψεως και της ζωής του. Δεν είναι μόνο γεγονός που αναφέρεται στον Χριστό, αλλά επεκτείνεται και στον άνθρωπο, αφού συνδέεται αποτελεσματικά με την σωτηρία του ανθρώπου. Αυτό φαίνεται από τα δώρα που έδωσε ο Αναστάς Χριστός στους μαθητάς Του, και βέβαια σε όλους τους ανθρώπους.

Όταν εμφανίστηκε στους μαθητάς Του που ήταν κλεισμένοι στο υπερώο από τον φόβο των Ιουδαίων τους έδωσε την ειρήνη: “Ειρήνη υμίν” (Ιω. κ’, 21) τους είπε. Είχε καταλάβει τις ψυχές των μαθητών ο φόβος από τα όσα είχαν προηγηθή, δηλαδή από τα γεγονότα που προήλθαν από το μίσος των Γραμματέων και των Φαρισσαίων, από την επιπολαιότητα, αλλά και την φονικότητα του Ιουδαϊκού όχλου. Ταυτόχρονα είχαν μεγάλη ανασφάλεια, από την απουσία του μεγάλου τους Διδασκάλου και αβεβαιότητα για το μέλλον. Γι’ αυτό και ο Χριστός τους έδωσε το μεγάλο αυτό αγαθό της ειρήνης.

Μαζί με την ειρήνη τους έδωσε και την δυνατότητα να συγχωρούν αμαρτίες: “Λάβετε Πνεύμα Άγιον· αν τινων αφήτε τας αμαρτίας αφίενται αυτοίς” (Ιω. κ’, 22-23). Η αμαρτία χωρίζει τον άνθρωπο από τον Θεό και από τους αδελφούς του. Κάθε αμαρτία έχει θεολογικές, ανθρωπολογικές και κοινωνικές συνέπειες. Δεν είναι απλώς ένα θρησκευτικό γεγονός, γιατί όταν κανείς προβαίνει σε πράξεις αρνήσεως του Θεού, τότε διαπράττει και κοινωνικά αδικήματα. Άλλωστε είναι γνωστή η ρήση ότι “δίχως Θεό όλα επιτρέπονται” Η διάπραξη της αμαρτίας δημιουργεί στον άνθρωπο φοβερές τύψεις και απώλεια των διαπροσωπικών σχέσεων.

Οι μαθητές αφού είδαν τον αγαπημένο τους Διδάσκαλο και μάλιστα αφού έλαβαν την ειρήνη Του και το Άγιον Πνεύμα, με το οποίο μπορούσαν να συγχωρήσουν αμαρτίες, εχάρησαν υπερβολικά: “εχάρησαν ουν οι μαθηταί ιδόντες τον Κύριον” (Ιω. κ’, 20). Επομένως, μαζί με την ειρήνη και την λήψη του Αγίου Πνεύματος έλαβαν και το μεγάλο δώρο της χαράς, που είναι αποτέλεσμα της κοινωνίας τους με τον Χριστό, την απόδειξη της υπερβάσεως του θανάτου και αυτό τους έκανε πολύ δυνατούς ώστε να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες στην ζωή τους.

Ο φόβος, η ανασφάλεια και η εσωτερική ψυχική ταραχή, οι αμαρτίες και οι συνεχείς τύψεις της συνειδήσεως, η λύπη και η απόγνωση, μαζί με όλα όσα συνδέονται με αυτά, είναι εκείνα που απασχολούν και βασανίζουν και τον σύγχρονο άνθρωπο. Μάλιστα δε οι σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες αυξάνουν τα εσωτερικά ψυχικά προβλήματα. Ποιός δεν έχει δοκιμάσει το φοβερό μαρτύριο των τύψεων μιας αμαρτίας; Ποιός δεν αντιμετώπισε την εσωτερική ταραχή και ανασφάλεια από διάφορες αβεβαιότητες που συνδέονται με τον ανθρώπινο βίο και το μάταιο της ζωής αυτής; Ποιός δεν έχει αισθανθή την κόλαση της λύπης και της απογνώσεως να κατακλύζη την ψυχή του;

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει περάσει από αυτές τις φοβερές και ανατριχιαστικές καταστάσεις. Αλλά το φοβερότερο είναι ότι πολλοί δεν γνωρίζουν τον τρόπο για να ελευθερωθούν από την φοβερή αυτή μέγγενη που τους πιέζει. Πολλές φορές καταφεύγουν σε μεθόδους και λύσεις που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα, είτε σε ανθρώπινες ιδεολογίες, είτε σε μυστικιστικές αντιλήψεις, είτε σε μαγικές και δαιμονικές καταστάσεις.

Όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνον ο Αναστάς Χριστός μπορεί να προσφέρη τα τρία μεγάλα δώρα που τα έχουμε ανάγκη όλοι μας, δηλαδή την ειρήνη, την άφεση των αμαρτιών και την χαρά. Μόνον ο Χριστός μπορεί να αναπαύση την ψυχή μας. Και η εορτή της Αναστάσεως του Χριστού συνδέεται με αυτή την αναζήτηση και την ελπίδα. Χαιρόμαστε, γιορτάζουμε, και με αυτό τον τρόπο αναζητούμε από τον Χριστό την ειρήνη, την λύτρωση από τις εσωτερικές τύψεις και την απόκτηση της πραγματικής χαράς.

Μέσα από αυτή την προοπτική εύχομαι σε όλους σας, για την σημερινή ημέρα, χρόνια πολλά, και μέσα από αυτή την προοπτική σάς απευθύνω τον πασχάλιο χαιρετισμό και τον θριαμβευτικό παιάνα της νίκης: “Χριστός Ανέστη”, αδελφοί.

Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

Ετικέτες: ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ

  • Προβολές: 1846

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance