Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής

Συναυλία Βυζαντινής ΜουσικήςΤην Δευτέρα 29 Μαρτίου η Ιερά Μητρόπολη διοργάνωσε συναυλία βυζαντινής (ρωμαίϊκης) μουσικής, στα πλαίσια της προετοιμασίας των Χριστιανών για την Μεγάλη Εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, η Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Πατρών “Ιωάννης ο Δαμασκηνός” μας παρουσίασε ορισμένους από τους ωραιότερους καρπούς της εκκλησιαστικής –πού είναι και εθνική– μουσικής μας κληρονομιάς. Ακούστηκαν, μεταξύ των άλλων, οι ύμνοι της Μ. Τεσσαρακοστής και της Μ. Εβδομάδας: “Ατενίσαι το όμμα...”, “Τα πάθη τα σεπτά...”, “Τω την άβατον...”, “Τον νυμφώνα σου βλέπω...”, “Ερχόμενος ο Κύριος...”, “Ήδη βάπτεται κάλαμος”, το τροπάριο της Κασιανής. Η χορωδία απέδωσε τους ύμνους με γνήσιο παραδοσιακό ύφος, ακολουθώντας πιστά τα μουσικά βήματα μεγάλων δασκάλων της εκκλησιαστικής μουσικής. Δεν έψαλαν όμως μόνον μαθήματα παλαιών δασκάλων. Το πρόγραμμα περιελάμβανε και μια σύνθεση του μουσικολογιώτατου Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ. Νικοδήμου: τον ύμνο των Τριών Παίδων σε οκτάηχη εκτέλεση.

Χοράρχης της ως άνω χορωδίας και οδηγός της στους μουσικούς δρόμους της εκκλησιαστικής παραδόσεως είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου και Πρωτοψάλτης του Παλαιού Αγίου Ανδρέου Πατρών κ. Αριστείδης Μπουχάγιερ.

Και επειδή ακριβώς η ρωμαίικη μουσική δεν είναι μόνον μελωδία και ρυθμός αλλά και λόγος, όπως υπογράμμισε και ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος κλείνοντας την εορτή, στους ύμνους που μας παρουσίασε η χορωδία γινόταν μια μικρή ανάλυση και ένας σχολιασμός.

Η όλη παρουσίαση ήταν μια πρώτη θαυμάσια μύηση στην ατμόσφαιρα της Μ. Εβδομάδας, και η χορωδιακή μεγαλόπρεπη και συνάμα κατανυκτική απόδοση των ύμνων ενθουσίασε τους ακροατές, οι οποίοι εκδήλωσαν την ικανοποίηση και ευαρέσκειά τους.

Η Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος

Αθήνησι τη 22α Μαρτίου 1999

Προς τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεον

Εις Ναύπακτον

Σεβασμιώτατε εν Χριστώ αδελφέ,

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά την Συνεδρίαν Αυτής της 4ης υπερμεσούντος μηνός Μαρτίου ε.έ., πάνυ ασμένως πληροφορηθείσα, ότι μετ’ επιστήμης και ικανότητος ου της τυχούσης, ανεπτύξατε και διεξήλθετε το ανατεθέν υμίν θέμα εν τη διοργανωθείση υπ’ Αυτής και πραγματοποιηθείση Ημερίδι τη 3η Μαρτίου ε.έ., εν τω εν Αθήναις Ξενοδοχείω Caravel, με θέμα “Η καύσις των νεκρών”, έγνω εκφράσαι υμίν τας εαυτής ευχαριστίας, δια τε την διαπραγμάτευσιν του υμετέρου θέματος και την δοθείσαν μαρτυρίαν περί της εν ημίν ελπίδος και της προσηλώσεως εις την εν Αγίω Πνεύματι διαμορφωθείσαν παράδοσιν της Αγιωτάτης Εκκλησίας ημών επί του εξετασθέντος τούτου ποιμαντικού θέματος.

Δοξάζουσα δια πάντα ταύτα το όνομα του εν Τριάδι Θεού ημών, του μεγαλύναντος την Εαυτού Εκκλησίαν δια της ποικίλης και πολυειδούς Χάριτος Αυτού, ευχόμεθα, όπως η πολυώνυμος αύτη Χάρις επιστέφη δαψιλώς και υμάς και τα έργα των χειρών υμών, ίνα διακονήτε μετά θείου ζήλου και αφοσιώσεως εν τω πνευματικώ Αμπελώνι Αυτού.

Επί δε τούτοις, κατασπαζόμενοι την υμετέραν Σεβασμιότητα εν Κυρίω, διατελούμεν μετ’ αγάπης.

† Ο ΑΘΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Χειροτονία Διακόνου στην περιοχή Αγίου Βλασίου

Χειροτονία Διακόνου στην περιοχή Αγίου ΒλασίουΤην Ε’ Κυριακή των Νηστειών, την αφιερωμένη στην αγία Μαρία την Αιγυπτία, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου στην Ποταμούλα, όπου χειροτόνησε Διάκονο τον Θωμά Ντούπη. Είναι η δεύτερη χειροτονία εγγάμου Κληρικού για την Μητρόπολή μας, κατά την διάρκεια της αρχιερατείας του Σεβ. Μητροπολίτου μας. Ο Διάκονος Θωμάς, ο οποίος κατάγεται από το Πεντάκορφο, είναι νυμφευμένος με την Αθηνά Μπαρδάκη και έχει τελειώσει το Εκκλησιαστικό Λύκειο Καρπενησίου. Ως Διάκος τοποθετήθηκε στον Ι. Ναό Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων.

Στην κατάμεστη εκκλησία της Ποταμούλας ο Σεβασμιώτατος του υπενθύμισε τον σκοπό και την αποστολή του ορθοδόξου κληρικού, παίρνοντας αφορμή από το θαυμάσιο παράδειγμα θεραπείας που μας προβάλλει η Εκκλησία μας στο πρόσωπο της αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Μετά το πέρας της θ. Λειτουργίας ο νέος Διάκος παρέθεσε γεύμα για να μοιραστή την χαρά του με τους Χριστιανούς που επιβεβαίωσαν και ευχήθηκαν συγχρόνως το “άξιος”.

Στον νεοχειροτονηθέντα Διάκονο ευχόμαστε θεάρεστη και φιλάνθρωπη διακονία και να αξιωθή και του δευτέρου βαθμού της Ιερωσύνης.

 

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον Σερβικό λαό

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον Σερβικό λαόΤην Πέμπτη 1 Απριλίου 1999, στις 8.30 μ.μ., πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Φαρμάκη της Ναυπάκτου πάνδημη συγκέντρωση για συμπαράσταση στον Σερβικό λαό, αλλά και στους άλλους λαούς των βαλκανίων, που εμμέσως ή αμέσως ταλαιπωρούνται από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς. Οργανωτές της συγκέντρωσης ήταν η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ο Δήμος Ναυπάκτου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η Επιτροπή Ειρήνης και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος (τήν ομιλία του την δημοσιεύουμε σ’ αυτό το φύλλο στην θέση του κυρίου άρθρου).

Παρά την κακοκαιρία που επικρατούσε η συγκέντρωση σημείωσε επιτυχία.

 

Η Άννα Συνοδινού στην Πόλη μας

Την Πέμπτη 1-4-1999 η κ. Άννα Συνοδινού, ηθοποιός και πρώην βουλευτής, ήλθε στην Πόλη μας, προκειμένου να παρουσιάση το βιβλίο της “Πρόσωπα και προσωπεία”. Η κ. Συνοδινού μας κράτησε σε ένταση όση ώρα ομιλούσε.Μας κράτησαν σε ένταση τα λόγια της, αλλά και ο τρόπος της, τρόπος μιας μεγάλης και αληθινής ηθο-ποιού της σύγχρονης Ελλάδας. Αντί άλλου σχολίου, θα παραθέσουμε μερικά από τα λόγια που απηύθυνε στους Ναυπακτίους, και κυρίως όσα έχουν σχέση με τον πόλεμο στην Σερβία, αν και εκείνον τον καιρό ο παράλογος αυτός πόλεμος δεν είχε δείξει ακόμη όλη την αγριότητα και την ανοησία του.

Η Άννα Συνοδινού στην Πόλη μας“...Το κλασσικό θέατρο είναι ο μέγας προβολέας του πολιτισμού μας. Στο ένα πόδι του τραπεζιού είναι η Εκκλησία και ο άμβωνας, στο άλλο πόδι είναι το Βουλευτήριο, ο Κοινοβουλευτισμός, στο άλλο είναι η σκηνή και η ορχήστρα, όπου οι ηθοποιοί –άν ποιούν ήθος– μπορούν πολλά να δώσουν στην κοινωνία, και στο άλλο είναι το σχολείο. Αυτά τα τέσσερα πόδια στηρίζουν μια βάση πάνω στην οποία ή υπάρχει ένα γένος ή υπάρχει ο πολιτισμός ή δεν υπάρχει...

– Είναι πολύ δύσκολο μια κοινωνία να φτιάξη μια Αντιγόνη;

– Πράγματι είναι πάρα πολύ δύσκολο μια κοινωνία να φτιάξη μια Αντιγόνη, να φτιάξη έναν ηγέτη, να σεβασθή έναν Ιεράρχη, να πιστέψη έναν νέον άνθρωπο, έχουμε ανάγκη από πίστη ο ένας στον άλλον...

...Εδιάλεξα την Αντιγόνη... γι’ αυτό ένωσα την ουσία και την αποστολή ενός ηθοποιού με την έννοια του “ήθους ποιείν”, ενός λειτουργού πνευματικού ακριβώς για να προσφέρη από την έπαλξη του θεάτρου το ήθος ενός πολιτισμού, τον οποίον πολεμούν με πολλούς τρόπους, ακόμη και μ’ αυτόν που μαίνεται τώρα κοντά μας. Εμείς θα λέμε (σάν την Αντιγόνη): “γεννηθήκαμε για ν’ αγαπάμε” και (σαν Χριστιανοί) “αγαπάτε αλλήλους”...

...Αξίζει να παιχτή (η Τρισεύγενη του Κ. Παλαμά)... Ας ευχηθούμε να δώσουμε στην νεολαία τέτοια κείμενα. Γιατί τους αξίζουν αυτά τα κείμενα. Δεν τους αξίζουν αυτά που ακούνε διαρκώς από τα άά στις καφετέριες. Απαλλάξτε τα παιδιά απ’ αυτήν την τυραννία, απ’ αυτό το κάτεργο, να ακούνε κάτι που δεν αγγίζει μέσα την ψυχή τους και δεν συνταιριάζει μ’ αυτό το θείο περιβάλλον που λέγεται Ελλάδα. Πιστεύω θα μας παραδειγματίσουν οι σκληρές ημέρες που περνάμε...

...Σήμερα που έγινε πολλή συζήτηση για την καύση των νεκρών, και κατηντήσαμε να πάνε περίπατο αυτοί οι σχεδιασμοί, γιατί όντως γίνεται η καύσις των ζώντων (βομβαρδισμοί)”.

Ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε το ζεύγος Γιώργου Μαρινάκη - Άννας Συνοδινού –με τους οποίους συνδέεται με δεσμό πνευματικό– με τα λόγια του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού: “μακαρία ξυνωρίς”. Συνδυάζουν τον αθλητισμό, το θέατρο, την τέχνη, το βωμό (θρησκεία, αγάπη για τον Θεό), και ο Σεβασμιώτατος έκανε δημόσια την σκέψη για συνεργασία μαζί τους στα πλαίσια της επιτροπής –τής οποίας προεδρεύει– της Εκκλησίας μας για την πληροφόρηση και διοργάνωση εκδηλώσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1508

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance