Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

“Εν πρώτοις μνήσθητι, Κύριε, τού Αρχιεπισκόπου ημών ΙΕΡΟΘΕΟΥ, όν χάρισαι ταις Εκκλησίαις Σου,

σώον, έντιμον, υγειάν, μακροημερεύοντα καί ορθοτομούντα τον λόγον της Σής αληθείας”

Επί τη συμπληρώσει τετραετίας από την εκλογήν (19-7-1995), χειροτονία (20-7-1995) και ενθρόνισιν (10-9-1995) του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, όλοι οι συνεργάτες της “Εκκλησιαστικής Παρέμβασης” του ευχόμαστε μακράν και καρποφόρο ποιμαντορία.

 

Με τις κατασκηνώτριες της Β' Κατασκηνωτικής περιόδου

Με τις κατασκηνώτριες της Β' Κατασκηνωτικής περιόδου

 

“Θεοδρομία”, μια νέα θεολογική παρουσία

Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού “Θεοδρομία”, που είναι τριμηνιαία έκδοση ορθοδόξου διδαχής της “Εταιρείας Ορθοδόξων Σπουδών”. Η Εταιρεία αυτή ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από ένα χρόνο και ένας από τους πρώτους στόχους - που πραγματοποιείται με το περιοδικό “Θεοδρομία” - ήταν η έκδοση ενός περιοδικού “ορθοδόξου προβληματισμού και πνευματικής οικοδομής”. Πρόεδρος της Εταιρείας και Διευθυντής του περιοδικού είναι ο Πρωτ. π. Θεόδωρος Ζήσης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Μέσα στους πολλούς στόχους της Εταιρείας είναι επίσης η έκδοση εξαμηνιαίου, καθαρά επιστημονικού θεολογικού περιοδικού, που θα ασχολήται με πατρολογικά και αγιολογικά θέματα. Η έκδοση του περιοδικού αυτού θα αρχίση το 2000.

Το περιοδικό “Θεοδρομία” πήρε το τίτλο του από τον προστάτη άγιο της Εταιρείας Θεόδωρο τον Στουδίτη. Ο μεγάλος ομολογητής της Ορθοδοξίας “θεοδρομία” ονομάζει την ορθόδοξη πίστη και ζωή. Γι’ αυτό στον πρόλογο του περιοδικού ο π. Θ. Ζήσης γράφει: “Το νέο περιοδικό της “Εταιρείας Ορθοδόξων Σπουδών” δεν έχει καμμιά άλλη φιλοδοξία από το να κατορθώσει να επαληθεύσει το όνομά του, να γίνει πράγματι “Θεοδρομία”, να ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού, όπως τον εχάραξε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, ο οποίος είναι “η οδός και η αλήθεια και η ζωή”, και όπως τον εβάδισαν, επί τα ίχνη Εκείνου, οι Άγιοι Απόστολοι και οι Άγιοι Πατέρες”.

Τα άρθρα του πρώτου τεύχους αγγίζουν σύγχρονα ποιμαντικά και θεολογικά προβλήματα με βάση την Αποστολική και Πατερική παράδοση της Εκκλησίας μας. Είναι κείμενα που καταρτίζουν και καθοδηγούν. Παρουσιάζουν τις διδασκαλίες και τις μορφές αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, όπως του αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου, του αγίου Νικοδήμου του αγιορείτου και του αγίου Ευσταθίου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης. Του τελευταίου μάλιστα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ασκητικά, στα οποία είναι αφιερωμένο ένα άρθρο, επειδή στον πολύ κόσμο, ο λόγιος και άγιος Μητροπολίτης, είναι γνωστός μόνον ως σχολιαστής του Ομήρου. Το περιοδικό, όμως, δεν αρκείται σ’ αυτές τις μελέτες, αλλά επεκτείνεται στο σχολιασμό επίκαιρων θεμάτων και γεγονότων.

Στις μέρες μας τέτοιες θεολογικές παρουσίες είναι απαραίτητες, διότι μετά από μια άνθιση των ορθοδόξων θεολογικών σπουδών τα τελευταία είκοσι ή τριάντα χρόνια περνούμε, όπως πολλοί διαισθάνονται, σε μια κάμψη, που παρουσιάζει ορατό τον κίνδυνο της αλλοιώσεως των ορθοδόξων θεολογικών κριτηρίων και της Εκκλησιολογίας.

π.Θ.Α.Β.

Εγκαίνια Πνευματικού Κέντρου Ενορίας Βλαχομάνδρας

Τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας Βλαχομάνδρας, του Δήμου Ναυπάκτου, τελέσθηκαν την Κυριακή 11 Ιουλίου, μετά το πέρας της Αρχιερατικής θ. Λειτουργίας.

Το κτίριο κτίστηκε σε οικόπεδο του Ιερού Ναού Αγ. Αθανασίου με δαπάνες εξ ολοκλήρου των οικογενειών Νικολάου και Ιωάννη Μητσοπούλου και της Βασιλικής συζ. Λάμπρου, στην μνήμη του Λάμπρου Μητσοπούλου.

Ο Σεβασμιώτατος στον χαιρετισμό του, παίρνοντας αφορμή από αποστολικό ανάγνωσμα των εγκαινίων, “...ίνα φροντίζωσι καλών έργων προϊστασθαι...” (Τίτ. γ’, 8), αναφέρθηκε στην αξία της δωρεάς και στο φιλότιμο των δωρητών, στην σημασία που έχει η προϋπόθεση εκζήτησης ευλογίας για κάθε τι που κάνουμε μέσα στην Εκκλησία, εφ’ όσον επιθυμούμε να χαρακτηριστή το έργο μας εκκλησιαστικό και όχι ιδιωτικό. Επίσης ευχήθηκε να υπάρξουν μιμητές των δωρητών, και αναφέρθηκε στην ύπαρξη πολλών ευεργετών και δωρητών στην Ναύπακτο, που έδωσαν την περιουσία τους για το κοινό καλό, ώστε να μείνη το μνημόσυνό τους άσβηστο στην κοινωνία, και κυρίως στην Εκκλησία. Τέλος, αφού συγχάρηκε τους συντελεστές του έργου, με πρώτον τον Εφημέριο του χωριού π. Κωνσταντίνο Κωστούλα, ευχήθηκε το εγκαινιαζόμενο κατάστημα να συμβάλη στην σύσφιξη των σχέσεων των Ενοριτών.

Μίλησαν ακόμη ο κ. Δήμαρχος Ναυπάκτου, ο οποίος έδωσε τα συγχαρητήρια για την καλή αυτή προσπάθεια, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ. Δημήτριος Σφήκας και κ. Μπάμπης Κουτσοσπύρος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Πάτραις Ναυπακτίων και ο κ. Ιωάννης Μουτσόπουλος.

Στο τέλος της εκδήλωσης, παρατέθηκε πλούσια τράπεζα για όλους τους εκκλησιασθέντες, μερίμνη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, και με εδέσματα που ετοίμασαν οι ενορίτες της Βλαχομάνδρας.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1836

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance