Γεγονότα καὶ Σχόλια: Περί του τέλους τής Χιλιετίας - Πρόσωπα και τοπία

Περί του τέλους τής Χιλιετίας

Επιτέλους, χρειάζεται ορισμένοι που μας ενημερώνουν(;) από τα Μ.Μ.Ε. να μάθουν και λίγη πρακτική αριθμητική. Έχουν ξεχάσει, φαίνεται, το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης.

Ακούμε, λοιπόν, συνεχώς να μας λένε για το τέλος της δεύτερης χιλιετίας, για την είσοδό μας στον 21ο αιώνα, θεωρώντας ότι η 1η Ιανουαρίου του 2000 είναι η πρώτη μέρα του 21ου αιώνα καί, φυσικά, της νέας χιλιετίας. Όμως, θα πρέπη όλοι όσοι βιάζονται να αλλάξουν αιώνα να περιμένουν ένα έτος ακόμη, γιατί το 2000 είναι το τελευταίο έτος της δεύτερης χιλιετίας και όχι το πρώτο της τρίτης. Δηλαδή, η 31η Δεκεμβρίου του 2000 είναι η τελευταία ημέρα της δεύτερης χιλιετίας και η 1η Ιανουαρίου του 2001 η πρώτη ημέρα του 21ου αιώνα και της 3ης χιλιετίας.

Αυτό το γράφουμε κυρίως γι’ αυτούς που παραπλανήθηκαν από τις “διαφημίσεις” τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος, με μπόλικο παγανιστικό ρομαντισμό, προέτρεπε τους ακροατές του, να βγουν τη νύχτα της 27ης Αυγούστου στα άλση της Αττικής, για να απολαύσουν “τούς δρόμους του αυγουστιάτικου φεγγαριού”, της τελευταίας αυγουστιάτικης Πανσελήνου της χιλιετίας. Δεν πρέπει να στενοχωρούνται, γιατί έχουν να απολαύσουν - αν ο Θεός το επιτρέψη - ακόμη μία “αυγουστιάτικη Πανσέληνο” μέσα στη λήγουσα χιλιετία.

Τελικά, με αυτή την ειδωλολατρεία των αριθμών, το δέος απέναντι στον αριθμό 2000, αναρωτιέται κανείς αν ζούμε μετά Χριστόν ή προ Χριστού. Αλλάζοντας ο αριθμός στη μέτρηση του χρόνου, τί μπορεί να αλλάξη στη ζωή μας; Δεν πρέπει να ζητούμε άλλοθι σε παράγοντες έξω από εμάς.

Ο Χριστός αναξαρτήτως της χρονολογίας στέκει “επί την θύραν” και κρούει. Στο χέρι μας είναι να του ανοίξουμε και να “δειπνήσουμε” μαζί Του ή να μη δεχθούμε την επίσκεψή Του. Αυτό είναι το κρίσιμο γεγονός στη ζωή μας και όχι η αλλαγή του αριθμού στη μέτρηση του χρόνου.

Πρόσωπα και τοπία

Δεν πρόκειται σε λίγες γραμμές να αναπτύξω το ενδιαφέρον και πολύπλοκο θέμα του τίτλου. Θα σχολιάσω μόνο μια είδηση που αφορά στον τουρισμό και στο ποδόσφαιρο, η οποία, όμως, έχει πολλές προεκτάσεις.

Η ειδηση, λοιπόν, που μου έκανε εντύπωση έλεγε ότι φέτος το καλοκαίρι αυξήθηκε αισθητά η προσέλευση Ολανδών τουριστών στην Κρήτη. Η εξήγηση που δόθηκε - πιθανώς μετά από έρευνα - είναι, ότι έρχονται οι Ολανδοί στην Κρήτη, για να γνωρίσουν την πατρίδα του ποδοσφαιριστή Μαχλά.

Προφανώς, δεν με ενδιαφέρουν οι υπερβολικές εκδηλώσεις των φιλάθλων για τα ινδάλματά τους. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το πώς η αγάπη σε ένα πρόσωπο εξαπλώνεται και σε ό,τι συνδέεται με το πρόσωπο αυτό.

Είναι γεγονός ότι τον τόπο στον οποίο ζουν ή έζησαν αγαπημένα μας πρόσωπα τον αγαπούμε. Η ομορφιά του τοπίου πολλές φορές δεν αρκεί. Ορισμένοι μισούν πανέμορφους τόπους, γιατί σ’ αυτούς κατοικούν ή κατοίκησαν πρόσωπα με τα οποία είχαν δυσάρεστες εμπειρίες. Τελικά, η καθαρή, αυθεντική αγάπη ομορφαίνει τα τοπία.

Η κτίση υποτάχθηκε από τον Θεό στον άνθρωπο. Τώρα “συστενάζει και συνωδίνει” μαζί του. Η ανάπτυξη της αγάπης που δεν ζητεί τα εαυτής, με την εν χάριτι άσκηση, συμπαρασύρει την κτίση στην ελευθερία των τέκνων του Θεού. Αυτό είναι το βαθύτερο αίτιο της έλξης που αισθάνεται ο λαός από τους τόπους που έζησαν Άγιοι.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 1799

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance