Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Ναύπακτο

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην ΝαύπακτοΜε πολλή λαμπρότητα και μεγάλη επισημότητα γιορτάστηκε και φέτος η εορτή της Αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, στην ομώνυμη Ενορία της Ναυπάκτου.

Τόσο στον Μεγάλο Εσπερινό, όσο και στην θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε και λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, παρά τον καύσωνα και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, η προσέλευση προσκυνητών και ενοριτών ήταν αθρόα. Μέσα και έξω από τον ναό πλήθος κόσμου!

Με μεγάλη κατάνυξη όλο αυτό το πλήθος παρακολούθησε την ακολουθία της αρτοκλασίας, που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλεως, όπου και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στο απαρασάλευτο της Εκκλησίας και την ειρήνη που χαρίζει αυτή μέσα στην μετανεωτερική εποχή που ζούμε.

Στην συνέχεια, μικροί και μεγάλοι ακολούθησαν την λιτανεία της ιεράς εικόνος, ζητώντας την χάρη και την ευλογία της Αγίας Παρασκευής, που τόσο ευλαβούνται.

Ανήμερα της εορτής έγινε κατανυκτικότατη θ. λειτουργία με θείο κήρυγμα από τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος αναφέρθηκε στην δύναμη που αντλεί ο Χριστιανός από την πίστη, για να αντιμετωπίση τις δυσκολίες της ζωής.

Αμέσως μετά έγινε δεξίωση στο πνευματικό κέντρο του Ναού, όπου τα πλούσια εδέσματα που είχαν ετοιμάσει κυρίες του Συνδέσμου Αγάπης της Ενορίας, πρόσφεραν, μετά την πνευματική, και την υλική ευχαρίστηση.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας σε εστιατόριο της Ναυπάκτου το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού παρέθεσε γεύμα, στο οποίο παρακάθησαν ο Σεβασμιώτατος και οι Αρχές της πόλεως.

Έτσι, το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής έγινε σταθμός για πλούσιο πνευματικό ανεφοδιασμό μέσα στην καρδιά του καλοκαιρού.

Π.Τ.

Περιοδεία του Σεβ. Μητροπολίτη μας στην περιοχή Αγίου Βλασίου

Περιοδεία του Σεβ. Μητροπολίτη μας στην περιοχή Αγίου ΒλασίουΣτις 17 Αυγούστου πανηγύρισε ο Κάτω Άγιος Βλάσιος. Σε κάθε πανήγυρη της Επαρχίας αυτής της Μητροπόλεώς μας, στην οποία χρέη Αρχιερατικού Επιτρόπου εκτελεί με επιτυχία ο π. Κωνσταντίνος Μάλαινος, συνάζονται όλοι σχεδόν οι Ιερείς της Επαρχίας, ψάλτες καλοί που έρχονται και από το Αγρίνιο (Λουκάς και Λεωνίδας Σκιαδάς, Κώστας Λανάρας, Χρήστος Τσέλιος κ.ά.), κόσμος πολύς.

Το γεύμα ήταν μια προσφορά του Δήμαρχου Παρακαμπυλίων κ. Σκιαδά. Στο γεύμα δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν διάφορα θέματα εκκλησιαστικά και να ακουστούν τραγούδια της τάβλας.

Την Δευτέρα το βράδυ ο Σεβασμιώτατος φιλοξενήθηκε στην Κατασκήνωση της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου στον Άγιο Βλάσιο, στην οποία χρέη αρχηγού εκτελούσε ο Ναυπάκτιος στην καταγωγή π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους Κατασκηνωτές για την αξία της Κατασκήνωσης και εν συνεχεία παρακολούθησε το εορταστικό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει οι κατασκηνωτές (μαθητές Λυκείου).

Την επομένη λειτούργησε στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής Χούνης, Ναό επιβλητικό μέσα στην ερημιά του τοπίου. Ναό του οποίου τις πρόσφατες πληγές από σεισμό είχαν ήδη επουλώσει με μεράκι και θυσίες οι ενορίτες, με επικεφαλής τον Εφημέριο π. Αλέξιο και τον τελευταίο, πριν την συγχώνευση, Πρόεδρο του χωριού κ. Στάθη, για να δεχθούν την ευχή από τον Σεβασμιώτατο: “όπως στερεώσατε τον Ναό, να σάς στερώση ο Θεός στην ορθόδοξη πίστη”.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας τέλεσε Εσπερινό στον Κυπάρισσο, χωριό με ευσεβείς κατοίκους, από τους οποίους “γιά να λείψη ένας από την Εκκλησία, πρέπει να έχει ...χαρτί από τον γιατρό”! δείγμα ότι υπάρχει λειτουργική παράδοση στο χωριό. Μετά το πέρας του Εσπερινού και του θείου κηρύγματος, ο Σεβασμιώτατος έκανε τρισάγιο και διάβασε την αρχιερατική συγχωρητική ευχή στο κοιμητήριο του χωριού.

“Ελευθερία και καταπίεση”

Το Σάββατο 31 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο χώρο των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, η τέταρτη Κατασκηνωτική Ημερίδα για φοιτητές, φοιτήτριες και αποφοίτους του Λυκείου. Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιελάμβανε θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος, πρωινό στην τραπεζαρία της Κατασκήνωσης και στη συνέχεια εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου μας με θέμα: “Ελεθερία και καταπίεση”.

Το θέμα προσήλκυσε το ενδιαφέρον όλων των νέων που το παρηκολούθησαν, με αποτέλεσμα να γίνη μια γόνιμη συζήτηση, που φώτισε διάφορες επιμέρους πτυχές του. Στην εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος είδε το μεγάλο και αναπόφευκτο πρόβλημα της σύγκρουσης των νέων με τους γονείς τους και όλους στους “κατεστημένους” θεσμούς, μέσα από την σκοπιά της εκκλησιαστικής ποιμαντικής, χρησιμοποιώντας επικουρικά πορίσματα της σύγχρονης ψυχολογίας. Πριν απ’ όλα, βέβαια, διερεύνησε το περιεχόμενο των εννοιών “ελευθερία” και “καταπίεση”.

Το θέμα και η συζήτηση κράτησαν μέχρι το μεσημέρι, οπότε παρετέθη τράπεζα στην τραπεζαρία της Κατασκήνωσης, στην οποία επικράτησε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, με “χρώμα” κατασκηνωτικό.

Εκοιμήθη ο Πρωτ. π. Αθανάσιος Χαλμούκης

Αυτοί που φεύγουν και δεν γυρίζουν και εκ της μνήμης οικείων, συγγενών, φίλων και γνωστών ποτέ δεν σβήνουν

π. Αθανάσιος ΧαλμούκηςΤην 22αν Αυγούστου 1999, παραμονήν της αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έφυγεν αιφνιδίως από ανάμεσά μας δια την αιωνιότητα ο αγαπητός εν Χριστώ αδελφός π. Αθανάσιος Αντ. Χαλμούκης, εξ Αχλαδοκάστρου Ναυπακτίας Αιτωλοακαρνίας.

Την ημέραν της μεγάλης τοπικής εορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία εν τω Ιερώ Ναώ του Αγίου Δημητρίου Θέρμου εν μέσω πολλών εκατοντάδων πιστών καί, κατ’ επιθυμίαν του αειμνήστου, εγένετο η ταφή του εν Αχλαδοκάστρω Ναυπακτίας, εν τω οικογενειακώ τάφω του μακαριστού πατρός του ιερέως Αντωνίου Χαλμούκη.

Ο μεταστάς, από της 28ης Νοεμβρίου που εχειροτονήθη Διάκονος και της 12ης Δεκεμβρίου 1954 που εχειροτονήθη Πρεσβύτερος υπό του αοιδήμου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κυρού Ιεροθέου, υπηρέτησεν εις επτά Ενορίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τελευταίως εις την ιδιαιτέραν του Πατρίδα, το Αχλαδόκαστρον, της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Εις τον αμπελώνα του Κυρίου, με τον τρόπον του, ηργάσθη με όλας του τας δυνάμεις δια την δόξαν Του.

Το πέρασμά του εις τας ως άνω Ενορίας θα μείνη βαθειά χαραγμένο εις τας μνήμας των πιστών.

Ο Κύριος, ο εξουσιαστής της ζωής και του θανάτου, είθε να τάξη την ψυχή του εν τόπω φωτεινώ, χλοερώ, αναπαύσεως, ένθα απέδρα οδύνη, λύπη και στεναγμός.

Σε παρακαλούμεν αείμνηστε αδελφέ Αθανάσιε, όπως πάντοτε ευχόσουν εις το επίγειον Θυσιαστήριον του Κυρίου δι’ ημάς, μη παύσης να μας μνημονεύης και εν τω Επουρανίω Θυσιαστηρίω.

Αιωνία σου η μνήμη.

π. Α. Β.

Από τις θερινές δραστηριότητες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου

Κατά το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος πραγματοποίησε το παρακάτω πρόγραμμα περιοδειών στα χωριά της Μητροπόλεώς μας, προκειμένου να λειτουργήση, να τελέση κάποια ιερά Ακολουθία, να κηρύξη το λόγο του Θεού και να επικοινωνήση με τους Χριστιανούς της Μητροπόλεώς μας, ή τους παρεπιδημούντας.

Όπως μπορεί να εξακριβώση ο αναγνώστης, το καλοκαίρι κάθε άλλο παρά ξεκούραστο είναι για τους Αρχιερείς και Ιερείς γενικά, και ειδικότερα για τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου, ο οποίος ποιμαίνει μια Μητρόπολη με αυξημένες ανάγκες κατά τους θερινούς μήνες.

Ιούλιος:

 • Πέμπτη 1, θ. Λειτουργία στην Γαυρολίμνη
 • Παρασκευή 2, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, και προήδρευσε στην συνεδρίαση της υποεπιτροπής της Ι. Συνόδου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004
 • Κυριακή 4, τέλεσε θ. Λειτουργία στο Αντίρριο
 • Τρίτη 6, τέλεσε αγιασμό στο Τμήμα Τροχαίας Ναυπάκτου
 • Τετάρτη 7, θ. Λειτουργία στην Αγία Κυριακή Λεπτοκαρυάς, αγιασμό κατά την έναρξη της Β' κατασκηνωτικής περιόδου κοριτσιών
 • Σάββατο 10, τέλεσε θ. Λειτουργία στην Πωκίστα και θυρανοίξια του εξωκκλησίου του Αγ. Ιωάννου Προδρόμου στην Σίμου
 • Κυριακή 11, θ. Λειτουργία Βλαχομάνδρα, όπου ετέλεσε και τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου
 • Σάββατο 17, τέλεσε θ. Λειτουργία στο Γρηγόρι, και παρακολούθησε την εορτή των Κατασκηνωτριών Β' περιόδου στον Άγ. Παντελεήμονα
 • Δευτέρα 19, τέλεσε τον αγιασμό της κατασκηνωτικής περιόδου αγοριών στον Άγ. Παντελεήμονα, και Εσπερινό στον Προφήτη Ηλία του Κάστρου Ναυπάκτου
 • Τρίτη 20, συλλειτούργησε με τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών στην Ι. Μονή Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος
 • Σάββατο 24, θ. Λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο Βαράσοβας
 • Κυριακή 25, θ. Λειτουργία στο Τρίκορφο
 • Κυριακή 25 και Δευτέρα 26, προεξήρχε της πανηγύρεως της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου,
 • Δευτέρα 26 και Τρίτη 27, χοροστάτησε στον Εσπερινό και τέλεσε την θ. Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αντιρρίου
 • Πέμπτη 29, παρακολούθησε την εορτή λήξης των Κατασκηνωτών στον Άγ. Παντελεήμονα
 • Σάββατο 31, χοροστάτησε στην θ. Λειτουργία και ομίλησε στους φοιτητές και αποφοίτους, στην ειδική κατασκηνωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Μητρόπολή μας στον χώρο των Κατασκηνώσεων· ευλόγησε και χαιρέτησε την συνεστίαση της Ενορίας Αγ. Ανδρέου Ξηροπηγάδου.

Αύγουστος

 • Κυριακή 1, τέλεσε θ. Λειτουργία στην Δορβιτσά • Κυριακή 1, Εσπερινό και Παράκληση στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου
 • Δευτέρα 2, Εσπερινό και Παράκληση στον Ι. Ναό Αγ. Παρασκευής Ναυπάκτου
 • Τρίτη 3, Εσπερινό και Παράκληση στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Ναυπάκτου
 • Τετάρτη 4, Εσπερινό και Παράκληση στο Αντίρριο
 • Πέμπτη 5, χοροστάτησε στον Εσπερινό Μεταμορφώσεως στην Φαμήλα
 • Παρασκευή 6 Εορτή Μεταμορφώσεως, τέλεσε θ. Λειτουργία στην Ελατού, Εσπερινό και Παράκληση στην Τερψιθέα
 • Σάββατο 7, θ. Λειτουργία στο Ρηγάνι
 • Κυριακή 8, τέλεσε θ. Λειτουργία στην Σίμου, όπου κήρυξε την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων Πυλήνεια 99 στην Σίμου· επισκέφθηκε και χαιρέτησε το Δ' Αντάμωμα των Ναυπακτίων στον Αη-Γιάννη Άνω Χώρας, τέλεσε τον Εσπερινό και την ι. Παράκληση στην Άνω Χώρα
 • Δευτέρα 9, Εσπερινό και Παράκληση στην Ι. Μονή Αμπελακιωτίσσης
 • Τρίτη 10, θ. Λειτουργία στο Λιβαδάκι, Εσπερινό και Παράκληση στο Δενδροχώρι
 • Τετάρτη 11, Εσπερινό και Παράκληση στην Ενορία της Αμπελακιώτισσας
 • Πέμπτη 12, θ. Λειτουργία στην Αράχωβα, όπου χειροθέτησε αναγνώστη τον κ. Γεώργιο Πλάκα, Εσπερινό και Παράκληση στην Κλεπά
 • Παρασκευή 13, Εσπερινό και Παράκληση στην Περδικόβρυση
 • Σάββατο 14 και Κυριακή 15, Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και θ. Λειτουργία της Εορτής της Κοιμήσεως στην Ι. Μονή Αμπελακιωτίσσης, ενώ το απόγευμα ευλόγησε και χαιρέτησε την παραδοσιακή εκδήλωση του εκπολιτιστικού συλλόγου Αμπελακιώτισσας
 • Δευτέρα 16, θ. Λειτουργία στα Κρυονέρια
 • Τρίτη 17, θ. Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό του Κάτω Αγίου Βλασίου· επισκέφθηκε και μίλησε στους Κατασκηνωτές της Κατασκήνωσης της Χ.Ε.Α. στον Άγιο Βλάσιο,
 • Τετάρτη 18, τέλεσε θ. Λειτουργία στην Χούνη, Εσπερινό στον Κυπάρισσο
 • Κυριακή 22, ημέρα αφιερωμένη από την Ι. Μητρόπολη στους αποδήμους Ναυπακτίους, τέλεσε θ. Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, δεξιώθηκε και συζήτησε με τους ξενιτεμένους στο Ξενία, Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς •
 • Δευτέρα 23, θ. Λειτουργία στον Πλάτανο
 • Τρίτη 24, αγίου Κοσμά Αιτωλού, θ. Λειτουργία και χειροτονία Πρεσβυτέρου στο Θέρμο· τέλεσε την εξόδιο ακολουθία του π. Αθανασίου Χαλμούκη •
 • Παρασκευή 27, Βάπτιση Αμερικανίδας προσηλύτου στην Ι. Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Ακραιφνίου
 • Σάββατο 28 και Κυριακή 29, πανηγυρικό Εσπερινό και θ. Λειτουργία στην Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς
 • Δευτέρα 30, συμμετείχε σε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι. Ναό Αγ. Βασιλείου Τριπόλεως, όπου ευχήθηκε στον προκάτοχο εορτάζοντα Ποιμενάρχη, τον από Ναυπάκτου Αλέξανδρο.

Ημέρα ξενιτεμένων στον Πλάτανο

Ημέρα αφιερωμένη στους ξενιτεμένους ήταν και η 22α Αυγούστου, κατά την οποία πανηγυρίζει ο Πλάτανος, γίνεται υποδοχή του ιερού λειψάνου του αγίου Πολυκάρπου από την Αμπελακιώτισσα και τελείται αρχιερατική θ. Λειτουργία. Ο Σύλλογος των έν Αθήναις Πλατανιωτών δεξιώθηκε, μετά το πέρας της θ. Λειτουργίας, κάτω από τον ευσκιόφυλλο πλάτανο του φιλόξενου Πλατάνου, τους ομογενείς του εξωτερικού αλλά και όλους τους πανηγυριστάς. Ήταν εκεί ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτριος Σταμάτης, ο Δήμαρχος Πλατάνου, κ. Λεωνίδας Κωλλέτας, και όλοι οι Πλατανιώτες, νοσταλγικοί παραθεριστές στο χωριό τους, επιφανείς και εργατικοί, που διαφημίζουν το όνομα του χωριού τους στην ξενιτειά της αλλοδαπής ή της Αθήνας.

Το μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα, προσφορά του Δήμου Πλατάνου, κατά την διάρκεια του οποίου δόθηκε η ευκαιρία στον Σεβασμιώτατο να επικοινωνήση με τους Πλατανιώτες, οι οποίοι του εξέφρασαν τον πόνο τους και το μεράκι τους για την Πατρίδα.

 • Προβολές: 1686

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance