Οἱ φετινὲς κατασκηνώσεις τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Οἱ φετινὲς κατασκηνώσεις τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και αγίου Βλασίου, που βρίσκονται στον άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, το καλοκαίρι που πέρασε, πραγματοποιήθηκαν, με πολύ επιτυχία και καλά αποτελέσματα για τα παιδιά και τους μεγάλους, τέσσερις κατασκηνωτικές περίοδοι. Οι τρεις αφορούσαν μαθητές και μαθήτριες και η τέταρτη Φοιτήτριες.

Στην πρώτη περίοδο (από 1 έως 7 Ιουλίου), που φιλοξένησε κορίτσια των τριών μεγάλων τάξεων του Δημοτικού, υπεύθυνος Ιερέας ήταν ο Πρωτ. π. Γεώργιος Παπαβαρνάβας και αρχηγός η δασκάλα Βασιλική Κοτρώνη (Στην κατασκήνωση αυτή αναφερθήκαμε εκτενέστερα στο φύλλο του Ιουλίου).

Στην δεύτερη Κατασκηνωτική περίοδο (από 7 έως 19 Ιουλίου), που φιλοξένησε κορίτσια Γυμνασίου και Λυκείου, υπεύθυνος Ιερέας ήταν ο Πρωτ. π. Νικόλαος Φούντας και αρχηγός πάλι η Βασιλική Κοτρώνη. Το αρχηγείο και τα στελέχη της Κατασκήνωσης προσπάθησαν, μέσα από το κατασκηνωτικό πρόγραμμα, που ψυχαγωγεί και κοινωνικοποιεί τα παιδιά, να φέρουν τις κατασκηνώτριες σε επαφή με την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας, την Εξομολόγηση, την θ. Λειτουργία, αλλά και γενικώτερα με την παράδοση του γένους μας. Αυτό επεδίωκε το όνομα της κατασκήνωσης και τα θέματα που συνδέονταν με αυτό. Το όνομα της κατασκήνωσης ήταν “Κωνσταντινούπολη”, η οποία δεν είναι μόνο ο τόπος-σύμβολο όλων των εθνικών μας πόθων και καημών, αλλά και ο τόπος όπου συγκροτήθηκαν Οικουμενικές Σύνοδοι, άνθισε ο μοναχισμός και αναπτύχθηκε η λατρεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Στην Τρίτη κατασκηνωτική περίοδο (από 19 έως 30 Ιουλίου), που φιλοξένησε αγόρια Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, υπεύθυνος Ιερέας και αρχηγός ήταν ο Πρωτ. π. Θωμάς Βαμβίνης, που περιστοιχιζόταν από επιτελείο και στελέχη με πολλές ικανότητες και πείρα. Ένα από τα στελέχη μας έδωσε ένα κείμενο, που περιγράφει τη ζωή σ’ αυτήν την κατασκηνωτική περίοδο, το οποίο στη συνέχεια δημοσιεύουμε.

* * *

Από τις 19 μέχρι τις 30 Ιουλίου λειτούργησε στις Κατασκηνώσεις του Αγίου Παντελεήμονος Αντιρρίου η τρίτη κατά σειρά κατασκηνωτική περίοδος, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολή μας, στην οποία συμμετείχαν αγόρια Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Για πολλά χρόνια η κατασκήνωση αυτή φιλοξενούσε μόνο κορίτσια. Έτσι, φέτος, για να καλύψη τις αθλητικές απαιτήσεις των αγοριών, έγιναν επιπρόσθετες εργασίες· κατασκεύασθηκαν γήπεδα ποδοσφαίρου και τένις, με υποδομή για να καλυφθούν με χλοοτάπητα και επισκευάσθηκε το γηπέδο του Μπάσκετ.

Το περιβάλλον ιδανικό για ξεκούραση, για παιχνίδι και καλή συναναστροφή. Ο σκοπός αυτής της δωδεκαήμερης κατασκηνωτικής περιόδου ήταν να μπορέση να κάνη τα παιδιά να αισθανθούν όχι μόνον φίλοι αλλά και αδελφοί, να ζήσουν σε ένα περιβάλλον με ορθό εκκλησιαστικό φρόνημα, να αλληλοπεριχωρηθούν, όχι όπως στο σχολείο ή στο φροντιστήριο, αλλά με μια ελευθερία που εμπνέεται από αγάπη στον Χριστό και τους Αγίους, και που εμπνέει τις παιδικές καρδιές στην άσκηση της αρετής.

Το όνομα της κατασκήνωσης - “δανεισμένο” από κάποιο θεολογικό περιοδικό - ήταν “Θεοδρομία”. Έτσι ονομάζει ο άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης την χριστιανική ζωή, τον δρόμο του Θεού, που λέει ο λαός. Οι ομάδες είχαν ως προστάτες αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας, οι οποίοι είναι οι αυθεντικοί εκφραστές της “Θεοδρομίας”.

Ένα πολύ καλά μελετημένο πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε γυμναστική, θέματα συζήτησης από την Αγία Γραφή, αθλοπαιδιές, μουσική, ζωγραφική, αγιογραφία, έδινε την δυνατότητα σε κάθε παιδί να αναπτύξη το ταλέντο του και την δραστηριότητά του. Ο καθημερινός εκκλησιασμός και η συχνή επαφή με τα αγιογραφικά κείμενα έδωσε στα παιδιά το ερέθισμα για καρποφόρες συζητήσεις και πρωτόγνωρες πνευματικές εμπειρίες.

Ιδιαίτερη χαρά και ευλογία έδωσε βέβαια η παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιεροθέου, που κάτω από το ανύστακτο βλέμμα του και την δική του ευλογία λειτουργεί η Κατασκήνωση. Όχι μόνον λειτούργησε και γευμάτισε μαζί μας, αλλά και μοιράστηκε παιδικές του αναμνήσεις από τα χρόνια που και εκείνος ήταν κατασκηνωτής.

Η περίοδος αυτή των δώδεκα ημερών έκλεισε με μια μικρή γιορτή· δεν περιείχε τίποτε στημένο και πολύπλοκο, που θα κούραζε και δεν θα αντιπροσώπευε αυτό που προσπαθήσαμε να ζήσουμε όλες αυτές τις μέρες. Απλή διοργάνωση, χωρίς επιτήδευση, με πολύ κέφι από τα παιδιά και μεγάλη αποδοχή από τους προσκεκλημένους. Την γιορτή τίμησε με την παρουσία του και ο Σεβασμιώτατος, ευχόμενος και ευλογώντας τα νιάτα της Μητρόπολής μας.

Έχουμε την πεποίθηση ότι το επόμενο καλοκαίρι η ζωή των κατασκηνωτών στον Άγιο Παντελεήμονα θα είναι ακόμη πιο όμορφη και πιο δημιουργική. Από τώρα μας συνέχει η αναμονή της κατασκήνωσης του 2000, της τελευταίας της δεύτερης χιλιετίας.

Δ.Π.

* * *

Στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου πραγματοποιήθηκε, η τέτατρη κατασκηνωτική περίοδος, που ήταν ένα κατασκηνωτικό τριήμερο για Φοιτήτριες και απόφοιτες Λυκείου, στο οποίο υπεύθυνες ήταν η πρεσβυτέρα Παρθένα Βαμβίνη και η Λαμπρινή Σταυροπούλου.

Ετικέτες: κατασκηνώσεις

  • Προβολές: 2032

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance