Γεγονότα καὶ Σχόλια: Οι πεσόντες Ναυπάκτιοι - Γραμματόσημο για τα “τεχνικά λάθη”

Οι πεσόντες Ναυπάκτιοι

Ο Οκτώβριος, ο μήνας του Αγίου Δημητρίου, συνδέει στη μνήμη μας την πρόσφατη πολεμική ιστορία του τόπου μας με την σκέπη της Παναγίας και των Αγίων του Θεού. Έτσι, η εθνική μας μνήμη συνδέεται με τη λατρεία του Θεού και την προσευχή. Η προσευχή, κατά τις εθνικές επετείους, εκτός των άλλων, είναι μια μεγάλη οφειλή σ’ αυτούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών.

Βέβαια, στους πανηγυρικούς λόγους και στις τυποποιημένες εορτές λέγονται πολλά και βαρύγδουπα, αλλά το γεγονός είναι ένα. Κάθε μάχη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά της, είναι ένας θρίαμβος του θανάτου. Είναι μια επιβεβαίωση της αγριότητας και της θνητότητας του ανθρώπου. Γι’ αυτό οι εθνικές επέτειοι δεν είναι μόνο μνήμες δόξας, αλλά και μνήμες δακρύων· είναι πανηγύρια που δημιουργούν μεγάλο υπαρξιακό πόνο, λόγω της παρουσίας και της νίκης του θανάτου.

Γι’ αυτό, αντί να χαιρόμαστε με υπερηφάνεια για τις νίκες των προγόνων μας, καλό είναι να θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη τους νεκρούς μας και να προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών τους, καθώς και για την εξάληψη όλων των αφορμών και των αιτίων που δημιουργούν τους πολέμους, οι οποίες εδρεύουν μέσα στον άνθρωπο.

Στη μνήμη των νεκρών της Ναυπακτίας, κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, μας βοηθά ένα τευχίδιο του Χρήστου Φιλίππου Αναγνώστου από τον Άγιο Δημήτριο Ναυπακτίας, που περιλαμβάνει μια έρευνά του γραμμένη για την εφημερίδα του συλλόγου του χωριού του “Αγιοδημητριάτικα Νέα”. Η εργασία αυτή επιγράφεται: “Αναφορά - Μνημόσυνο στους πεσόντες Ναυπακτίους κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου 1940(28/10) - 1941(6/4)”. Ο κ. Αναγνώστου κατέγραψε τα ονόματα και τα στοιχεία όλων των Ναυπακτίων - 120 συνολικά - που έπεσαν κατά τον πόλεμο του 40 - 41. Τα στοιχεία αυτά τα συγκέντρωσε από περιοδικές και ημερίσιες εφημερίδες της εποχής εκείνης και από τις κοινότητες και τους δήμους της Ναυπακτίας, τα αντιπαρέβαλε με τα στοιχεία του Στρατολογικού Γραφείου Μεσολογγίου και τα επιβεβαίωσε με τα στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Αυτή η μικρή εγρασία δεν έχει μόνο ιστορική αξία· προ πάντων έχει συμβολική σημασία. Συνδέει τη δόξα με τη μνήμη του θανάτου.

Γραμματόσημο για τα “τεχνικά λάθη”

Από την “Βαλκανική Ένωση Φιλίας” λάβαμε ένα σχόλιο για την απόφαση του Βατικανού να εκδόση γραμματόσημο, που απεικονίζει το δράμα των Αλβανοφώνων προσφύγων του Κοσσυφοπεδίου. Το ερώτημα που εκφράζει το σχόλιο είναι το εξής: “επειδή για εμάς τους Ορθοδόξους ο Χριστιανισμός δεν είναι μονομερής, δεν θα έπρεπε να τυπωθή και ένα ακόμη γραμματόσημο, που να απεικονίζη τις “ανθρωπιστικές βόμβες του ΝΑΤΟ”; Καί, δόξα τω Θεώ, οι εικόνες είναι πολλές. Γεφύρια, σανατόρια, νοσοκομεία, αγορές, πολυκατοικίες, αρκεί να διαλέξουν μια από αυτές, ένα από τα πολλά απλά “τεχνικά λάθη” της Συμμαχίας, των νέων Σταυροφόρων του 20ου αιώνα”.

Τα “τεχνικά λάθη”, βέβαια, της Συμμαχίας, σύμφωνα με αποκαλυπτική δήλωση Ισπανού πιλότου, δεν ήταν λάθη. “Βομβαρδίσαμε, είπε, αμάχους από πρόθεση. Όλα έγιναν με την απόλυτη καθοδήγηση των Αμερικανών από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Όταν προσπάθησε να διαμαρτυρηθή ο διοικητής μας στην κεντρική διοίκηση τον πέταξαν έξω με τις κλωτσιές” (ΕΞΠΡΕΣ 20-6-1999). Και η άρνησή του να εκτελέση την εντολή που του έδωσαν, να χτυπήση αμάχους στη Γιουγκοσλαβία, του κόστισε τη μετάθεση.

Τέτοια “ανθρωπιστική αγριότητα” και τόσο καλά σχεδιασμένα “τεχνικά λάθη” θα άξιζαν ένα παπικό γραμματόσημο.

π.Θ.Α.Β.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 2292