“Το μυστήριο του Αγίου Βαπτίσματος, χθές και σήμερα”

Υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, η Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου διοργάνωσε το Α’ Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, με κεντρικό θέμα: “Το μυστήριο του Αγίου Βαπτίσματος, χθές και σήμερα”

Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε κατά το τριήμερο 8-10 Οκτωβρίου, στον συνεδριακό χώρο του Διορθοδόξου Κέντρου - Ιερά Μονή Πεντέλης - και έλαβαν σ’ αυτό μέρος στελέχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων. Κατά την διάρκεια του Συμποσίου εκλεκτοί ομιλητές παρουσίασαν επιμέρους πτυχές του γενικού θέματος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος εισηγήθηκε το θέμα: “Η δυναμική του Μυστηρίου του Αγίου Βαπτίσματος στον σύγχρονο κόσμο”, με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του Συμποσίου.

Επίσης θέματα στο Συμπόσιο εισηγήθηκαν:

  • Ο Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης το θέμα: “Άγιον Βάπτισμα και Θεία Λειτουργία”.
  • Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας το θέμα: “Οι προβαπτισματικές Ακολουθίες, Τελετουργική θεώρηση”.
  • Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το θέμα: “Εξ ύδατος και Πνεύματος. Η θεολογία του Αγίου Βαπτίσματος”.
  • Ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Μιχαήλ Καρδαμάκης, Διδάκτωρ Θεολογίας το θέμα: “Η βαπτισματική αγωγή των πιστών και η Ορθόδοξη πνευματικότητα”.
  • Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Τζέρπος, Διδάκτωρ Θεολογίας το θέμα: “Το Άγιον Βάπτισμα στη σύγχρονη ενοριακή πράξη. Διαπιστώσεις και προτάσεις”.
  • Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος το θέμα: “Βάπτισμα και εξωτερική ιεραποστολή”.

Θέματα επίσης εισηγήθηκαν και άλλοι κληρικοί και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι.

Κατά κοινή ομολογία οι εργασίες του Συμποσίου στέφθηκαν με πλήρη επιτυχία. Διότι το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων, προκάλεσε δημιουργική συζήτηση, η οποία βοήθησε να συνειδητοποιηθούν προβλήματα και να ανοιχθούν προοπτικές βελτιώσεων.

Σύμφωνα με σχετική εντολή της Ιεράς Συνόδου, η Διοργανωτική Επιτροπή θα μελετήση σε βάθος τα Πορίσματα του Συμποσίου και θα εισηγηθή τα δέοντα για την επιμόρφωση του ιερού κλήρου και τη λειτουργική αγωγή του ευσεβούς λαού.

  • Προβολές: 2141