Επίσκεψη στην Κύπρο - Γράμματα Σπουδάματα, μια αξιόλογη σχολική έκδοση

Επίσκεψη στην Κύπρο

Κατά το διάστημα από 29 Φεβρουαρίου μέχρι 1 Μαρτίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε την Κύπρο και συγκεκριμένα την Λάρνακα, προσκεκλημένος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο και τους υπευθύνους Ιερείς του “Ορθοδόξου Πνευματικού Κέντρου” Αγίου Γεωργίου Μακρή.

Ο σκοπός της επισκέψεως ήταν να δώση τρεις ομιλίες στην πόλη της Λάρνακος. Η πρώτη ομιλία έγινε σε νεαρά ζευγάρια από την Λάρνακα, αλλά και από άλλα μέρη της Κύπρου, νιόπαντρα ή προετοιμαζόμενα για τον γάμο. Το θέμα ήταν “η αγωγή των εμβρύων, των νηπίων και των παιδιών στην ορθόδοξη παράδοση”. Μετά την εισήγηση ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, αφού ετέθησαν πάρα πολλές ερωτήσεις σχετικά με τον γάμο και την αγωγή των παιδιών. Η όλη ατμόσφαιρα ήταν καταπληκτική. Υπήρχε ένα υψηλό επίπεδο ακροατών, με πολλές αναζητήσεις και με εκκλησιαστικό φρόνημα.

Το Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου, υπό την ανύστακτη καθοδήγηση των Ιερέων, π. Ανδρέα Αγαθοκλέους και του συνεφημερίου του, διοργανώνει σεμινάρια και συνάξεις, όπου καλούνται έγκριτοι ομιλητές και από τον Ελλαδικό χώρο.

Την δεύτερη ημέρα της επισκέψεώς του, Τετάρτη 1 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος μίλησε στην ιερατική σύναξη των Ιερέων της Ι. Μητροπόλεως Κιτίου (Λάρνακος), κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό. Το θέμα που ανέπτυξε στους Ιερείς ήταν “Η Εκκλησία ως Πνευματικό Νοσοκομείο”. Ήταν ποιμαντικής οπωσδήποτε φύσεως και η συζήτηση κινήθηκε μέσα στα ίδια πλαίσια. Ο Σεβασμιώτατος επεσκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου και άλλα αξιοθέατα της πόλεως, και το μεσημέρι του παρετέθη τράπεζα στην Ιερά Μητρόπολη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ομίλησε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το πνευματικό κέντρο Αγίου Γεωργίου Μακρή με τον Δήμο Λύσης. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον γερο-Παναή από την Λύση. Πρόκειτο για έναν χαριτωμένο άνθρωπο, ο οποίος, αν και λαϊκός, ασκούσε ποιμαντική στους χριστιανούς της περιοχής, συμβουλεύοντάς τους και καθοδηγώντας τους στην πνευματική τους ζωή. Την εκδήλωση, η οποία έγινε με μεγάλη επισημότητα, παρηκολούθησαν ο Έπαρχος, ο Δήμαρχος Λύσης και πολύς κόσμος. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλία του Αιδεσ. π. Ανδρέου Αγαθοκλέους, την ομιλία του Σεβασμιωτάτου με θέμα: “Η αγιότητα στον σύγχρονο κόσμο” και ύμνους από την χορωδία Λύσης.

Ο Σεβασμιώτατος γεύθηκε την κυπριακή φιλοξενία σε μεγάλο βαθμό. Οι Κύπριοι αδελφοί μας έχουν μια μεγάλη απλότητα, ευαισθησία και αρχοντική αγάπη. Κατά την διάρκεια των δεξιώσεων δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν πολλές συζητήσεις πάνω σε φλέγοντα εκκλησιαστικά και κοινωνικά θέματα. Γενικά υπήρχε μια πάρα πολύ καλή ατμόσφαιρα σε όλες αυτές τις συναντήσεις.

Κατά την διάρκεια των επαφών αυτών φάνηκε έντονα η αγωνία και ο πόνος των Κυπρίων για το μέλλον της Πατρίδος τους, και συγκεκριμένα για την μορφή διοικήσεως της διχοτομημένης Μεγαλονήσου, σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο Διζωνικής Ομοσπονδίας.

Δέχθηκε προσκλήσεις για να επισκεφθή και άλλες πόλεις, αλλά δυστυχώς το διάστημα του χρόνου ήταν πολύ μικρό για να ανταποκριθή. Έφυγε από την Κύπρο με τις άριστες των εντυπώσεων.

Γράμματα Σπουδάματα, μια αξιόλογη σχολική έκδοση

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε το 2ο τεύχος του περιοδικού Γράμματα Σπουδάματα, που εκδίδουν οι καθηγητές και οι μαθητές του 1ου Ενιαίου Λυκείου Ναυπάκτου. Διευθυντής της εκδόσεως και υπεύθυνος για την ύλη του περιοδικού είναι ο διευθυντής του 1ου Ενιαίου Λυκείου κ. Απόστολος Ζορμπάς, δ.φ.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι μια έκδοση που ξεφεύγει από τις συνηθισμένες σχολικές εκδόσεις. Επιδιώκει, πιστεύουμε με επιτυχία, να συνδυάζη την εγκυρότητα ενός επιστημονικού περιοδικού, για εκπαιδευτικά και άλλα θέματα, με την ελευθερία της πρώτης μαθητικής απόπειρας για ποιητική ή άλλη έκφραση. Μεγάλο μέρος της ύλης καταλαμβάνουν κείμενα που αφορούν σε μαθήματα του Λυκείου, με βάση τη νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά και σε μαθήματα που είναι έξω από την εξεταστική διαδικασία. Μέσα στις σελίδες του γίνεται αναφορά στις διάφορες δραστηριότητες του σχολείου, κατά το σχολικό έτος 1998-1999, δημοσιεύονται οι φωτογραφίες των αποφοίτων του, καθώς και τα ονόματα των μαθητών του που πέτυχαν στις Ανώτερες και Ανώτατες σχολές. Σημαντικό στοιχείο του περιοδικού είναι, επίσης, η διακριτική κριτική παρέμβαση στα πολιτιστικά δρώμενα της Ναυπάκτου. Με αυτό τον τρόπο συνδέει το σχολείο με την πνευματική κίνηση της πόλης και προβάλλει, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, την ανάγκη να αναβαθμισθή το σχολείο από απλό διεκπεραιωτή της υποχρεωτικής δωδεκάχρονης εκπαίδευσης σε δυναμικό μοχλό ανάπτυξης της πνευματικής ζωής της πόλης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, μετά την λήψη του περιοδικού, απέστειλε στον κ. Απ. Ζορμπά συγχαρητήριο επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων γράφει:

“Σάς συγχαίρω θερμότατα για την προσπάθεια που καταβάλλετε και είμαι σίγουρος για την επιτυχία της, γιατί διακρίνω την ευαισθησία σας προς την παράδοση του τόπου μας, και την αγάπη σας προς τα παιδιά, καθώς επίσης βλέπω και την διάθεση τόσο των συναδέλφων σας όσο και των αρθρογράφων του περιοδικού.

Η ποικιλία της ύλης, η συστηματική παρουσίαση των θεμάτων, η συνεργασία Καθηγητών και μαθητών κλπ., πιστεύω ότι θα ανεβάσουν το περιοδικό αυτό στο βάθρο των καλυτέρων μαθητικών περιοδικών, προς χαράν όλων σας και βέβαια και εμού, του Ποιμενάρχου της περιοχής αυτής, κατά τον αναβαθμό: “κύκλω της τραπέζης σου ευφράνθητι καθορών σου Ποιμενάρχα, τα έκγονα φέροντα κλάδους αγαθοεργίας””.

  • Προβολές: 1767

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance