Η γιορτή του αγίου Πολυκάρπου

Εορτάστηκε και φέτος η εορτή του προστάτου της Επαρχίας μας, του αγίου Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης. Κέντρο του εορτασμού ήταν το μοναστήρι της Παναγίας Αμπελακιωτίσσης - Αγίου Πολυκάρπου στην ορεινή Ναυπακτία.

Η γιορτή του αγίου ΠολυκάρπουΑπό φέτος το τίμιο λείψανο του αγίου Πολυκάρπου θα κατέρχεται στην Ναύπακτο την Κυριακή των αγίων Πάντων και όχι την πρώτη Κυριακή μετά τις 23 Φεβρουαρίου, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Οι λόγοι που οδήγησαν σ’ αυτήν την αλλαγή είναι, μεταξύ των άλλων, και οι εξής: Πολλές φορές συνέπιπτε η πανήγυρη του Αγίου και η λιτάνευση του ιερού λειψάνου του με την παρέλαση του καρνάβαλου. Επίσης, επειδή τις περισσότερες φορές η μνήμη του Αγίου εορταζόταν τις πρώτες Κυριακές της Μ. Τεσσαρακοστής, δεν μπορούσαν να έλθουν Αρχιερείς για να λαμπρύνουν με την παρουσία τους την πανήγυρη. Και τέλος, την εποχή που τυχαίνει η εορτή των αγίων Πάντων, θα είναι σε θέση περισσότεροι πιστοί να συμμετάσχουν στην πανήγυρη.

Επί του προκειμένου, λοιπόν, ήσαν καλότυχοι και αισθάνθηκαν την μεγάλη ευλογία του Αγίου, όσοι με κόπο ανηφόρησαν προς το Μοναστήρι της Αμπελακιώτισσας.

Τον εσπερινό τέλεσε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αντώνιος Βαζούρας με τον π. Ιωάννη Πολύζο, οι οποίοι και έκαναν τις ετοιμασίες για την γιορτή. Την άλλη μέρα, κάτω από συνεχή χιονόπτωση, που είχε δημιουργήσει προβλήματα ήδη στις ελατοσκέπαστες περιοχές, πολλοί προσκυνητές έλαβαν την απόφαση και είτε με ιδιωτικά αυτοκίνητα είτε με μισθωμένο λεωφορείο ανηφόρησαν προς το Μοναστήρι.

Την θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, ο οποίος κήρυξε τον θ. λόγο. Επίσης, έγινε αρτοκλασία, για την οποία είχαν μεριμνήσει οι “φίλοι του Μοναστηριού Παναγίας Αμπελακιωτίσσης”, οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν ποικιλοτρόπως το Μοναστήρι, τώρα που στερείται αδελφότητος.

Η γιορτή του αγίου ΠολυκάρπουΣτο τέλος της θ. Λειτουργίας οι προσκυνητές έλαβαν μία εικονίτσα του λειψάνου του αγίου Πολυκάρπου. Τις εικονίτσες του τιμίου λειψάνου μαζί με τις εικονίτσες της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας μόλις είχε τυπώσει η Διαχειριστική Επιτροπή της Ιεράς Μονής σε νέα πολύ καλή έκδοση.

Επίσης, στους προσκυνητές προσφέρθηκε κέρασμα και ζεστή φασολάδα την οποία είχαν ετοιμάσει γυναίκες από την Αμπελακιώτισσα, με επικεφαλής, βεβαίως, την ακούραστη Πρεσβυτέρα Ξανθή Πολύζου.

Οι προσκυνητές, αφού έλαβαν την ευλογία του Αγίου, συνομίλησαν με τον π. Ραφαήλ, γεύθηκαν της φιλοξενίας και χάρηκαν το μαγευτικό τοπίο, έσπευσαν να επιστρέψουν στην Ναύπακτο, αφού η χιονόπτωση άρχισε να γίνεται πιο απειλητική για όσους είχαν δρόμο μπροστά τους.

Αρχιμ. Κ.Ε.Γ.

  • Προβολές: 1626

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance