Κύριο ἄρθρο: Με τους Ναυπακτίους της Αμερικής - Ἀποδημία στοὺς Ἀποδήμους

Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

 

Με τους Ναυπακτίους της Αμερικής - Ἀποδημία στοὺς ἈποδήμουςΣε δείπνο με τους Ναυπακτίους στην Αστόρια.
Φωτογραφία Περιοδικού “Απόδημος Πλατανιώτης”.

Τον προηγούμενο μήνα (Μάϊο) επισκέφθηκα την Αμερική, προσκεκλημένος από την Ναυπακτιακή Αδελφότητα “Ρούμελη” της Νέας Υερσέης, η οποία συνεργάσθηκε με την Ναυπακτιακή Αδελφότητα της Νέας Υόρκης.

Μέχρι τώρα επισκέφθηκα πολλές φορές την Αμερική, για Συνέδρια και διαλέξεις, ήτοι την Βοστώνη, την Ατλάντα, το Σιάτλ, την Τακόμα, αλλά πρώτη φορά επισκέφθηκα την Νέα Υόρκη και την Νέα Υερσέη, τους χώρους όπου ζουν πολλοί Ναυπάκτιοι αδελφοί μας.

Στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, την Πέμπτη 25 Μαΐου, με υποδέχθηκαν με μεγάλη καλωσύνη και αγάπη ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, Αρχιμ. π. Παύλος Παπαλεξίου, καθώς επίσης και ο π. Ιωάννης Αντωνόπουλος, Εφημέριοι του Ιερού Ναού αγίου Δημητρίου Αστόριας, οι Πρόεδροι των Αδελφοτήτων που μνημονεύσαμε προ ολίγου και άλλα μέλη των Αδελφοτήτων αυτών. Στην συνέχεια παρέθεσαν πλούσια τράπεζα, όπου δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε μια πρώτη γνωριμία.

Την επομένη επισκέφθηκα τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, ο οποίος ήταν γνωστός μου από δεκαετίες, ως ένας εξαίρετος Ιεράρχης με ήθος και εκκλησιαστικό φρόνημα.Μας παρέθεσε αβραμιαία φιλοξενία και μας γέμισε με τον καρδιακό του λόγο.

Η επομένη επίσκεψη ήταν στην Νέα Υερσέη, όπου ο Πρόεδρος της Ναυπακτιακής Αδελφότητος “Ρούμελη” κ. Ιωάννης Μπαλής, μαζί με όλα τα μέλη της Αδελφότητος μου έδειξαν την πληθωρική τους αγάπη. Πράγματι, εκεί διαπίστωσα ότι υπάρχει μια φλογερή και ζωντανή γωνιά της Ρούμελης. Η θεία Λειτουργία στον λαμπρότατο και ωραιότατο Ιερό Ναό του αγίου Θωμά Cherry Hill, όπου εφημερεύει ο π. Εμμανουήλ Πρατσινάκης, η δεξίωση που ακολούθησε στον χώρο πλησίον του Ιερού Ναού, όπου παρευρέθησαν πολλοί Ναυπάκτιοι και πλήθος κόσμου, οι συναντήσεις καθημερινά κατά την διάρκεια των γευμάτων και των δείπνων με αποδήμους αδελφούς μας, η συναστροφή με τους εφημερίους της περιοχής, με τους οποίους ανταλλάξαμε σημαντικές ποιμαντικές εμπειρίες, η βάπτιση του υιού του κ. Βασιλείου Μπαλή, το δείπνο που παρέθεσε η Ναυπακτιακή Αδελφότητα σε καταπληκτική αίθουσα που προσφέρθηκε από τους αδελφούς μας ιδιοκτήτες κλπ., δημιούργησαν αισθήματα αγάπης και υπερηφάνειας.

Η επίσκεψή μου στον ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, όπου εφημερεύει ο γνωστός Ρουμελιώτης Κληρικός π. Κωνσταντίνος Τσίγκας, του οποίου η Πρεσβυτέρα κατάγεται από την Ναύπακτο, και τους οποίους υποδεχόμαστε κάθε καλοκαίρι στην Ναύπακτο, ήταν μια άλλη σημαντική εμπειρία που είχα. Μετά την ακολουθία του Εσπερινού έγινε ομιλία και συζήτηση και στην συνέχεια έγινε δεξίωση κατά την διάρκεια της οποίας δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθώ με πολλούς πατριώτες από χωριά της Ναυπάκτου.

Δυστυχώς, η επίσπευση της επιστροφής μου στην Ελλάδα, λόγω της συγκλήσεως της Ιεραρχίας, όπου θα ήμουν εισηγητής, με έκανε αφ’ ενός μεν να μη επισκεφθώ τους Ναυπακτίους του Σικάγου, όπως είχε προγραμματισθή, καθώς επίσης να μη λειτουργήσω στον Ιερό Ναό του αγίου Δημητρίου Αστορίας, όπου θα εκκλησιάζονταν πολλοί Έλληνες, μεταξύ των οποίων πολλοί Ναυπάκτιοι. Ωστόσο όμως η Ναυπακτιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης παρέθεσε δείπνο προς τιμή μου την Πέμπτη 1η Ιουνίου, όπου συναντηθήκαμε με πολλούς ομογενείς.

Από το οδοιπορικό αυτό έχω να υπογραμμίσω μερικές παρατηρήσεις μου.

1. Οι Ναυπάκτιοι αποτελούν μια ζωντανή παροικία στην Αμερική, ιδίως στην Νέα Υόρκη, Αστόρια, Νέα Υερσέη. Διατηρούν πολλούς δεσμούς με την πατρίδα και τα χωριά της καταγωγής τους, διακρίνονται για την φιλόξενη διάθεση και την αγαθή καρδιά. Σημειώνω τους Ιερείς που συνάντησα, π. Παύλο Παπαλεξίου, π. Ιωάννη Αντωνόπουλο, π. Εμμανουήλ Πρατσινάκη, τους Προέδρους των δύο Αδελφοτήτων, κ. Ιωάννη Μπαλή, και κ. Νικόλαο Αναγνωστό, τον κ. Κωσταρά, τον κ. Ιωάννη Ξύκη, πολύ γνωστό μου από παλαιά, αφού είναι δωρητής σε πολλά έργα με την εκλεκτή σύζυγό του, τον κ. Αθανάσιο Χατζή, τον κ. Κωνσταντίνο Δεδόπουλο με τα “Πλατανιώτικα Νέα”, τον κ. Γεώργιο Κομματά κ.ά. Θα μπορούσα πολλούς να μνημονεύσω, αλλά δεν είναι εύκολο αυτό το έργο. Πάντως τους ευχαριστώ όλους.

2. Οι Ναυπάκτιοι της Αμερικής κρατούν τις παραδόσεις της πατρίδος, είναι εργατικοί, αλλά προπαντός αγαπούν την Εκκλησία και συνδέονται στενά μαζί της. Ο νούς τους είναι στραμμένος στην Ναύπακτο, και κάθε Καλοκαίρι μας επισκέπτονται για να διατηρούν τους δεσμούς με τις προγονικές εστίες τους. Χαιρόμαστε γι’ αυτό και καμαρώνουμε ειλικρινά.

3. Διεπίστωσα ότι αγαπούν τον Επίσκοπο του τόπου τους, σέβονται τους εκκλησιαστικούς θεσμούς. Και αυτό, εκτός των άλλων, φάνηκε από το ότι απομόνωσαν και εξανάγκασαν να απομακρυνθούν από το δείπνο που έγινε στην Νέα Υόρκη προς τιμή μου, μερικά πρόσωπα από τα οποία μερικά δεν ήταν Ναυπάκτιοι, τα οποία είχαν πρόθεση να αμαυρώσουν την ωραία ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθή. Ωστόσο, όμως, αυτό το γεγονός έγινε αφορμή να μάθουν μερικοί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Επίσκοπος στην επαρχία του.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά τους αποδήμους αδελφούς μας, τόσο για την πρόσκληση που μου έκαναν όσο και για την φιλοξενία που μου επιφύλαξαν και εύχομαι ο Θεός να τους ευλογή πλούσια, να τους δίδη υγεία, να αυξάνη τα γεννήματά τους, ώστε να ακούμε γι’ αυτούς και να καμαρώνουμε ειλικρινά για την πρόοδό τους.

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

  • Προβολές: 2559

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance