• Αρχική
  • Τεῦχος 54 - Ἰούλιος 2000
  • Κύριο θέμα: Τριήμερο λατρευτικών και εορταστικών εκδηλώσεων για τον άγιο Πολύκαρπο - Ἕνας Μεγάλος Ἐπισκέπτης στὴν Πόλη μας

Κύριο θέμα: Τριήμερο λατρευτικών και εορταστικών εκδηλώσεων για τον άγιο Πολύκαρπο - Ἕνας Μεγάλος Ἐπισκέπτης στὴν Πόλη μας

Κύριο θέμα: Τριήμερο λατρευτικών και εορταστικών εκδηλώσεων για τον άγιο Πολύκαρπο - Ἕνας Μεγάλος Ἐπισκέπτης στὴν Πόλη μαςΠολύ συχνά κάνουμε λόγο για τις ομορφιές της Ναυπάκτου, για τα φυσικά της χαρίσματα, για το σπουδαίο παρελθόν της και γενικότερα για ό,τι κοσμεί αυτήν εδώ την επαρχία. Πολύ περισσότερο δε αισθανόμαστε περήφανοι για τον μεγάλο θησαυρό που φυλάσσεται στην Ιερά “Κιβωτό” της Μονής της Αμπελακιωτίσσης, το Χέρι του αγίου Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη, στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Γράφει σχετικά ο κ. Κώστας Παπαδημητρίου σε άρθρο του στην εφημερίδα “εμπρός”: “Αλλά και η σημερινή γενιά δεν υστερεί, απ’ τις προηγούμενες σε πίστη και ευλάβεια προς τους αγίους αυτούς. Έχω παραβρεθεί σε πολλές λαοσυνάξεις και πανηγύρια στην πόλη της Ναυπάκτου. Αυτό όμως που είδα τούτες τις μέρες μου ήταν πρωτόγνωρο. Και δεν ήταν μόνον η λαοθάλασσα των προσκυνητών που πήρε μέρος σ’ αυτό το πανηγύρι, ήταν και ο τρόπος που φανέρωναν τα εσώψυχα συναισθήματά τους...”.

Από φέτος καθιερώθηκε, προς μεγαλύτερη ωφέλεια των πιστών, το τίμιο λείψανο να κατέρχεται στην Ναύπακτο την Κυριακή των Αγίων Πάντων. Να πώς περιγράφει την άφιξή του ο κ. Κώστας Παπαδημητρίου:

“Ήταν εφτά μ.μ., η ώρα της 24ης τρέχοντος Ιουνίου. Ο κεντρικός δρόμος κοντά στο Δημαρχείο της Ναυπάκτου είχε από πολλή ώρα πριν κατακλυστεί από πιστούς. Τα πεζοδρόμια γεμάτα. Παραταγμένη και η μουσική του Δήμου. Και όλοι, με επικεφαλής τις αρχές της πόλης και τους Μητροπολίτες Πατρών κ. Νικόδημο, Ηλείας κ. Γερμανό, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο και πολλούς Ιερείς, περίμεναν με αγωνία. Ώσπου έφθασε ο αναμενόμενος.

Ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος με τον π. Αρσένιο, κρατώντας με ιεροπρέπεια τη λειψανοθήκη με το Χέρι του Αγίου Πολυκάρπου, έφτασε μπροστά μας. Όλοι σταυροκοπήθηκαν, άλλοι γονάτισαν και πολλοί δάκρυσαν...”.

Εν συνεχεία τελέσθηκε μέγας αρχιερατικός εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε ο μουσικολογιώτατος και ιεροπρεπής Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Νικόδημος.

Μεγάλη υπήρξε η συμμετοχή του κόσμου, αφού καθ’ όλη την διάρκεια του εσπερινού συνέρρεαν οι πιστοί για να λάβουν την ευλογία του Αγίου. Μεγάλη ήταν και η πομπή που σχηματίσθηκε κατά την διάρκεια της λαμπρής λιτανείας του ιερού λειψάνου. Μετά την λιτανεία τελέσθηκε αγιασμός και παράκληση στον Άγιο.

Στο αρχιερατικό συλλείτουργο της Κυριακής έλαβε μέρος και ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Ιερώνυμος, ενώ προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ο οποίος ανέπτυξε την θαυμάσια επιστολή του αγίου Πολυκάρπου προς τους Φιλιππησίους. Στο αναλόγιο ήταν ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού κ. Πέτρος Παρράς πλαισιούμενος από τους ιεροψάλτες κ.κ. Ν. Φλώρο, Θ. Ακρίδα, Ι. Μπελέκο, Παναγιώτη και Γεώργιο Γερασίμου, Σπ. Μπούτη κ.ά., οι οποίοι απέδωσαν μέλη του αειμνήστου Κ. Πρίγγου. Μετά την ευχαριστιακή σύναξη ακολούθησε δεξίωση στο πνευματικό κέντρο του Ι. Ναού και παρατέθηκε τράπεζα από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο σε παραλιακό κέντρο.

Το απόγευμα της Κυριακής είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε εκκλησιαστικούς ύμνους στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής από δύο εκλεκτές χορωδίες. Από την Βυζαντινή Χορωδία των Πατρών, υπό την διεύθυνση του κ. Αριστείδη Μπουχάγερ και από τον χορό του Μητροπολιτικού Ναού των Ιωαννίνων υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Σπύρου Υφαντή. Η συναυλία αυτή, που παρακολούθησε πολύς κόσμος, άφησε άριστες εντυπώσεις, γιατί και οι δύο χορωδίες μας έδωσαν μια γνήσια ρωμαίϊκη νότα. Ο Σεβασμιώτατος στον επίλογο της εκδήλωσης, αφού ενθυμήθηκε τα μοναδικά σε ύφος και ήθος μαθήματα του αείμνηστου πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού Ιωαννίνων κ. Σωτήρη Τάτη, ανέφερε ότι είναι επιθυμία του να συνδέεται η κατ’ έτος υποδοχή του λειψάνου του Αγίου Πολυκάρπου με παρόμοιες εορταστικές εκδηλώσεις, ώστε να αποτελή σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό γεγονός για την Ναύπακτο. Την εκδήλωση ακολούθησε δεξίωση για τα μέλη των χορωδιών στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού της Αγίας Παρασκευής.

Την Δευτέρα 26 Ιουνίου τελέσθηκε θ. Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας τελέσθηκε εσπερινός και νυχτερινή αρχιερατική θ. Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο με την συμμετοχή πολλών Ιερέων. Στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της θ. Λειτουργίας ήταν συντονισμένη και η νυχτερινή πομπή που σχηματίσθηκε από τους πιστούς, υπό το φως των κεριών, κατά την αποχώρηση - κατευόδιο του ιερού Λειψάνου, ενώ έκπληκτοι παρακολουθούσαν οι μεταμεσονύκτιοι περαστικοί και θαμώνες των νυχτερινών κέντρων.

Έτσι, αφού μετά φανών και λαμπάδων υποδεχθήκαμε τον μεγάλο επισκέπτη και προστάτη της επαρχίας μας, με τον ίδιο τρόπο τον ξεπροβοδίσαμε αναμένοντας ήδη την εκ νέου έλευσή του στην πόλη μας.

Θα κλείσουμε αυτήν την αναφορά μας στην τριήμερο παραμονή του Αγίου στην πόλη μας, με τις κρίσεις του κ. Κώστα Παπαδημητρίου:

“Να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε την Ιερά Μητρόπολη για τις τρεις ημέρες της ψυχικής ανάτασης που μας χάρισε είναι λίγο. Με τέτοιες δραστηριότητες αποδεικνύεται πώς το θρησκευτικό μας συναίσθημα εξακολουθεί να διαποτίζει όλο το είναι μας...”.

Κ.Σ.

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 1522

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance