Βιβλιοπαρουσίαση: “Ταυτότητα και Ταυτότητες”

Ένα βιβλίο μέσα στην κρίσιμη επικαιρότητα

Ένα νέο βιβλίο του Σεβ. Μητροπολίτου μας πρόκειται να κυκλοφορήση εντός των ημερών, από τις εκδόσεις της Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας), το οποίο τιτλοφορείται: “Ταυτότητα και Ταυτότητες”.

“Ταυτότητα και Ταυτότητες”Όπως και τα υπόλοιπα βιβλία του Σεβασμιωτάτου, έτσι και το νεοεκδοθέν είναι προϊόν της ποιμαντικής του δραστηριότητος και διδασκαλίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βιβλίο, γιατί διαπραγματεύεται το φλέγον θέμα των ταυτοτήτων, και κατ’ επέκταση θέματα που σχετίζονται με την Παράδοση του Γένους μας, με το κύρος του έμπειρου συγγραφέως, την διεισδυτικότητα του θεολόγου, την ευαισθησία του Ποιμένος, την υπευθυνότητα του Ιεράρχου και την γνώση του Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής.

Στο τεύχος αυτό της Παρέμβασης δημοσιεύουμε τον πρόλογο του βιβλίου καθώς και τον πίνακα των περιεχομένων του, για να λάβη ο αναγνώστης μια πρώτη γεύση.

Πρόλογος

Ως Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί των ταυτοτήτων από τον Ιανουάριο του 1999, και ως Πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για την συλλογή υπογραφών Ελλήνων Πολιτών από τον Ιούνιο του 2000, είχα στην ευκαιρία να ασχοληθώ με το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις νέου τύπου Ταυτότητες και να αντιμετωπίσω διάφορες παραμέτρους του ζητήματος αυτού.

Πρέπει να παρατηρήσω ότι η συμμετοχή μου στις Επιτροπές αυτές δεν ήταν κάτι το οποίο επεδίωξα, μάλλον δε προσπάθησα να το αποφύγω, αλλά τελικά θεωρώ ότι στοιχειώδες εκκλησιαστικό καθήκον είναι να τηρούμε τις Συνοδικές αποφάσεις, ήτοι τις αποφάσεις των Συνοδικών Οργάνων της Εκκλησίας και να προσπαθούμε μέσα σε θεολογικά και εκκλησιολογικά πλαίσια να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα.

Με την ιδιότητα του Προέδρου αυτών των δύο Επιτροπών ασχολήθηκα με το θέμα και έγραψα διάφορα άρθρα και σχόλια στις εφημερίδες, έκανα δύο εισηγήσεις στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και έδωσα μερικές συνεντεύξεις σε εφημερίδες, σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Στον τόμο αυτόν συγκεντρώθηκε ένα μέρος αυτής της εργασίας, διότι δεν είναι δυνατόν να δημοσιευθούν προφορικές συνεντεύξεις, οι οποίες μερικές φορές ήταν μεγάλης χρονικής διάρκειας, που έδωσα σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Στο τέλος του βιβλίου, αντί επιλόγου, δημοσιεύεται ένα κείμενο που αναφέρεται στο ποιά είναι η πραγματική ταυτότητα της Εκκλησίας.

Όλα όσα δημοσιεύονται δεν είναι μια διατριβή, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν εγράφηκαν σε χρόνο που απέχει από τα γεγονότα, μεταγενέστερα, ώστε να υπάρχη η δυνατότητα των κρίσεων και σχολιασμών εξ αποστάσεως, αλλά εγράφησαν κατά την διάρκεια του αγώνος της Εκκλησίας καί, επομένως, σε μερικά άρθρα θα υπάρχη επικάλυψη.

Δημοσιεύοντας όλο αυτό το υλικό, την ώρα μάλιστα που το θέμα δεν έχει ακόμη λυθή, εύχομαι σύντομα να ευρεθή ουσιαστική λύση, για να ειρηνεύση ο τόπος, πράγμα το οποίο είναι μεγάλη ανάγκη. Έχουμε, ως Ρωμηοί, πολλούς εχθρούς εξωτερικούς, και γι’ αυτό πρέπει να έχουμε εσωτερική ενότητα. Αρκετά έχουμε ταλαιπωρηθή από τις έξωθεν επεμβάσεις, όπως φαίνεται καθαρά και στο έργο του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

Η γνώση του θέματος των ταυτοτήτων και η προσευχή για την λύση του είναι οι δύο στόχοι που επιδιώκει η έκδοση αυτού του τόμου.

Έγραφα στο Επισκοπείο της Ναυπάκτου, την 14η Σεπτεμβρίου 2000, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Περιεχόμενα

Πρόλογος

Α’ Εισηγήσεις

 1.  Ιστορική εξέλιξη του θέματος της αναγραφής του θρησκεύματος στα Δελτία των Αστυνομικών Ταυτοτήτων των Ελλήνων Πολιτών
 2.  Ενημέρωση επί της πορείας του θέματος των Ταυτοτήτων

Β’ Άρθρα - Σχόλια - Δηλώσεις

 1.  Το Θρήσκευμα στις ταυτότητες κατά την συζήτηση στην Βουλή το 1993
 2.  Η αναγραφή του Θρησκεύματος και ο νόμος 2472/1997
 3.  Ο σκοπός των Δελτίων Ταυτοτήτων
 4.  Ταυτότητα και ταυτότητες
 5.  Οι λαοσυνάξεις
 6.  Σημειώματα - σχολιασμοί
 7.  Λαοσύναξη και πολιτική
 8.  Η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 και το Σύνταγμα
 9.  Εκκλησία και Πολιτεία
 10. Δημοψηφισματική Πρωτοβουλία Πολιτών
 11. Σχόλιο σε δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης
 12. Δήλωση για το “μυστικό δείπνο”
 13. Ταυτοτήτων ανάγνωση
 14. Η γονιμότητα των κρίσεων

Γ’ Συνεντεύξεις

 1.  Συνέντευξη στο “Εμπρός”
 2.  Συνέντευξη στην “Ελευθεροτυπία”
 3.  Συνέντευξη στον “Ελεύθερο Τύπο”
 4.  Συνέντευξη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την συλλογή υπογραφών

Δ’ Αντί επιλόγου

Η ταυτότητα της Εκκλησίας

 • Προβολές: 2183