Από την υποδοχή των Ολυμπιονικών

Την 6η Οκτωβρίου ε.έ. τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με επικεφαλής τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, υποδέχθηκαν στα Γραφεία της Συνόδου τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ.

Ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε συγχαρητηρίους και επαινετικούς λόγους στους αθλητές και τους απένειμε ειδικά μετάλλια της Ιεράς Συνόδου, σε όλα δε τα μέλη της ολυμπιακής αποστολής την Καινή Διαθήκη.

Τέλος παρετέθη δεξίωση προς τιμήν τους.

Στην τελετή παρευρέθηκε και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ως Πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, ο οποίος απηύθυνε τον πρώτο λόγο προς τους αθλητές. Συγκεκριμένα είπε στην προσφώνησή του:

“Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απεφάσισε να δεχθή με πολλή χαρά τους Έλληνας Ολυμπιονίκες Αθλητάς οι οποίοι στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ συνετέλεσαν στο να δοξασθή η Πατρίδα μας. Με την ευκαιρία αυτή συγχαίρει τους προπονητάς και εκείνους που συνέβαλαν στην επιτυχία της ελληνικής παρουσίας.

Ως Πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα σάς καλοσωρίζω στην επίσημη αυτή αίθουσα της Ιεράς Συνόδου και σάς ανακοινώνω ότι και εμείς προετοιμαζόμαστε για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004. Προς τον σκοπό αυτό επεξεργαζόμαστε πολλά προγράμματα, ώστε να βοηθήσουμε στην παρουσίαση όλης της διαχρονικής παραδόσεως του Γένους μας, στην ανάπτυξη του πνεύματος του εθελοντισμού και την προσφορά βοήθειας σε όλους τους αθλητάς για να έχουμε μεγαλύτερες επιτυχίες.

Ήδη έχουμε διοργανώσει την 13η Μαΐου του έτους αυτού Συνέδριο στο “Ντιβάνι Απόλλων Παλλάς”, με θέμα “Εκκλησία και αθλητισμός στην Γ’ χιλιετία”, που είχε μεγάλη επιτυχία, γιατί έδειξε ότι η Εκκλησία συμμετέχει ενεργώς στον αθλητισμό με διάφορα προγράμματα που διαθέτει, καθώς επίσης και ότι είναι διατεθειμένη να βοηθήση ακόμη περισσότερο. Ήδη είναι γνωστόν ότι εκτός από την σωματική προπόνηση για την επιτυχία είναι αναγκαία και η λεγομένη “νοερά προπόνηση”, που συνίσταται στην ψυχική ηρεμία, την αυτοσυγκέντρωση, την εσωτερική χαλάρωση και κυρίως στην βοήθεια του Θεού. Επίσης, η Εκκλησία διαθέτει δική της μέθοδο που είναι ανώτερη από τον λεγόμενο υπερβατικό διαλογισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης, ο Μαρουσιώτης Σπύρος Λούης έτρεξε τα 40 χιλιόμετρα του Μαραθωνίου σε 2 ώρες, 58' και 50'’. Ο Γάλλος Βαρώνος Pierre De Coubertin γράφει για τον Λούη: “Ο Σπύρος Λούης ήταν ένας θαυμάσιος βοσκός, ντυμένος με την λαϊκή φουστανέλλα, ξένος με τις μεθόδους της επιστημονικής προπονήσεως, προετοιμάστηκε με νηστεία και προσευχή και πέρασε την τελευταία νύχτα πριν τον αγώνα μπροστά στις άγιες εικόνες κάτω από το φως των λαμπάδων”.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την συμμετοχή της Εκκλησίας στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Ακόμη έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για σάς. Ήδη, πριν την αναχώρηση της Ολυμπιακής Ομάδος για το Σίδνεϊ, δέχθηκε στην Αρχιεπισκοπή αντιπροσωπεία των αθλητών με επικεφαλής τον Πρόεδρο της αποστολής, έδωσε τις ευχές του και επίσης πρόσφερε ως ευλογία έναν σταυρό σε κάθε αθλητή. Αλλά και αμέσως μετά από κάθε επιτυχία έστελνε συγχαρητήριο τηλεγράφημα σε κάθε νικητή.

Μακαριώτατε, με την αγάπη που σάς διακρίνει για κάθε αγωνιστή και αθλητή στο στίβο του σταδίου και στον στίβο της ζωής σάς παρακαλώ να απευθύνετε τους λόγους σας προς τα παιδιά αυτά που δόξασαν στην χώρα μας, που μας έκαναν να δακρύσουμε από χαρά –ναί, αυτό είναι αλήθεια, ότι δακρύσαμε και προσευχηθήκαμε– αλλά και που έδωσαν την υπόσχεση μαζί με άλλους να δοξάσουν την χώρα μας μέσα στην ίδια την πρωτεύουσά της. Γιατί αν πράγματι ελάμπρυναν τα ελληνικά χρώματα εκτός γηπέδου τους, πόσο μάλλον θα τα λαμπρύνουν μέσα στο γήπεδό τους.

Αγαπητοί μας Ολυμπιονίκες,

Σάς συγχαίρουμε και σάς αγαπούμε για την χαρά που μας δώσατε τόσο για την νίκη και τις δηλώσεις σας, όσο και γι’ αυτήν την ίδια την ύπαρξή σας, γιατί είσθε καλά παιδιά, αγωνιστές, δυνατοί και ρωμαλέοι, με έναν λόγο είσθε λεβέντες και λιοντόκαρδοι”.

  • Προβολές: 1956