Ο εορτασμός της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Με λαμπρότητα γιορτάσθηκε φέτος στην πόλη της Ναυπάκτου η επέτειος της ομώνυμης Ναυμαχίας.

Ο εορτασμός της Ναυμαχίας της ΝαυπάκτουΠολλά σημεία του εορτασμού ήταν πρωτόγνωρα για την Πόλη της Ναυπάκτου, και πέρα από κάθε πιθανή σχολαστική κριτική αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμο Ναυπάκτου για την γενναία πρωτοβουλία που ανέλαβε, ώστε να πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην πόλη μας. Πιστεύουμε ότι κάθε χρόνο πλέον θα προστίθεται πείρα πάνω στην πείρα και οι εκδηλώσεις θα γίνονται όλο και λαμπρότερες και αρτιότερες οργανωτικά, ώστε να προβάλλεται ο Δήμος της Ναυπάκτου, που λόγω θέσεως πρέπει να έχη την πρωτοβουλία και την ευθύνη των εκδηλώσεων.

Η Ιερά Μητρόπολη συνέβαλε στις εκδηλώσεις με την πραγματοποίηση συναυλίας βυζαντινής μουσικής από την χορωδία Πατρών του Αριστείδη Μπουχάγιερ στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής της πόλεως Ναυπάκτου, με την τέλεση επίσημης δοξολογίας και αρχιερατικού μνημοσύνου για τους πεσόντας, και την λιτανεία έως το λιμάνι της Ναυπάκτου, όπου ερίφθησαν στεφάνια.

Επίσης, να σημειώσουμε την πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του Παπαχαραλαμπείου Ιδρύματος για την μερική ανακαίνιση της Παπαχαραλαμπείου Αιθούσης, στην οποία πραγματοποιήθηκαν οι τελετές έναρξης και λήξης του διεθνούς συνεδρίου για τον Μιχαήλ Θερβάντες. Στην τελετή λήξης εντυπωσίασε η Μικτή Χορωδία της Ναυπάκτου αφήνοντας άριστες εντυπώσεις και προβάλλοντας επάξια την πόλη μας.

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και η εικόνα της Ναυμαχίας. Η εικόνα έχει θαυμάσια τεχνική και ισορροπία χρωμάτων και σχημάτων. Η εικόνα την οποία φιλοτέχνησε ο ζωγράφος-αγιογράφος Νικόλαος Καλαϊτζής, “αρχιερατεύοντος Ιεροθέου, δημαρχεύοντος Κωνσταντίνου Κονίδα, αναλώμασι Χρήστου Παϊσίου” εκφράζει το πιστεύω μας για την επέμβαση της Παναγίας στην έκβαση της ναυμαχίας, περιγράφει την πραγματικότητα και αποκλείει τις τυχόν ιστορικές και θρησκευτικές παρεξηγήσεις.

Πέρα από όλα αυτά, με την φετινή προσπάθεια έγινε μια καλή αρχή, που οδηγεί τον εορτασμό της επετείου της περιώνυμης Ναυμαχίας στα σωστά πλαίσιά του.

Αρχιμ. Κ.Ε.Γ.

  • Προβολές: 2104