Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Η ονομαστική εορτή του Σεβ. Μητροπολίτου μας

Η ονομαστική εορτή του Μητροπολίτου μαςΑπό την εορτή του Σεβ. Ποιμενάρχη μας. Εκτός από τους εικονιζόμενους Ιεράρχες (Μαντινείας κ. Αλέξανδρο, Νικαίας κ. Αλέξιο, Καισαριανής κ. Δανιήλ και Κερνίτσης κ. Λεόντιο) ήλθαν στην Ναύπακτο για να ευχηθούν στον Μητροπολίτη μας και οι Σεβ. Μητροπολίτες Αιτωλοακαρνανίας κ. Θεόκλητος, Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος και Θηβών κ. Ιερώνυμος. Να σημειώσουμε και την παρουσία του Ναυπακτίου Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων Αρχιμ. π. Ιερεμία Φούντα, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο κατά την πανηγυρική θεία Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε το πρωΐ, μετά την θ. Λειτουργία, και το απόγευμα, μέχρι τις βραδυνές ώρες, τις ευχές από τους Ιερείς και τους Χριστιανούς της Μητροπόλεως και από όσους κατέφθασαν από άλλα μέρη της Ελλάδος. Το μεσημέρι παρέθεσε γιορταστική τράπεζα στην οποία παρακάθησαν οι Αρχιερείς, οι Ιερείς, οι Αρχές και οι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Επαρχίας μας.

Ευχηθήκαμε και πήραμε ευχές, κατά την σημαντική αυτή ημέρα της Τοπικής μας Εκκλησίας. Οι ευχές του Ποιμνίου δίδουν κουράγιο στον Ποιμένα να καθοδηγή τον λαό, και οι ευχές του Ποιμένα μας στηρίζουν και μας εμπνέουν να “αθλούμαστε νομίμως” χωρίς να υπερβαίνουμε τα όριά μας, τα οποία η ενσωμάτωσή μας στην Εκκλησία μας επιβάλλει.

Θεία Λειτουργία στο σπήλαιο του Αγίου Νικολάου

Θεία Λειτουργία στο σπήλαιο του Αγίου ΝικολάουΜε το πέρας των θερινών εργασιών της ερευνητικής ομάδος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία εργάζεται, με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Αθανάσιο Παλιούρα, στα ερείπια του ασκηταριού στο σπήλαιο του Αγίου Νικολάου Βαράσοβας, τελείται αρχιερατική θ. Λειτουργία και μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους μοναχούς του ασκηταριού. Γίνεται, επίσης, ενημέρωση από τον κ. Καθηγητή. Στο τέλος, συνηθίζεται να παρατίθεται τράπεζα για τους φοιτητές, προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εκτός από τους φοιτητές και τους ερευνητές, πολλοί Χριστιανοί, όχι μόνον από την Μητρόπολή μας αλλά και από την Πάτρα, το Αγρίνιο και άλλα μέρη της Ελλάδος, διέπλευσαν με τα βαρκάκια την μικρή απόσταση από την Κάτω Βασιλική στον όρμο του Αγίου Νικολάου και από εκεί ανηφόρησαν έως το σπήλαιο του πάλαι ποτέ ασκηταριού, όπου τελέσθηκε η κατανυκτικότατη αρχιερατική θεία Λειτουργία.

Όσοι πιστοί κάνουν την μικρή αυτή λατρευτική εκδρομή, την αποζητούν και αναμένουν τον καιρό που θα επαναληφθή. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των προσκυνητών.

Δόξα τω Θεώ που μας αξιώνει να προσευχόμαστε και να λειτουργούμε σε αγιασμένα ιερά των Πατέρων μας.

Συντήρηση και ανακαίνιση Πνευματικού Κέντρου

Είναι γνωστό σ’ όλους τους Ναυπακτίους το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, επί της οδού Νότη Μπότσαρη, με τα προπύλαια με την κιονοστοιχία. Το κτίριο ανεγέρθηκε επί αρχιερατείας του αειμνήστου Δαμασκηνού Κοτζιά, και στεγάζει μια όμορφη αίθουσα τελετών και διαλέξεων με τους βοηθητικούς της χώρους, καθώς και πολλούς μικρότερους χώρους, κατάλληλους για συναντήσεις και συνάξεις μικρότερων ομάδων. Στους ζεστούς αυτούς χώρους του πραγματοποιόταν και πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της ποιμαντικής διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως. Όλοι σχεδόν οι Ναυπάκτιοι έχουν εισέλθει στο κτίριο αυτό, είτε για να κατηχηθούν στις αλήθειες της πίστεώς μας, είτε για να ακούσουν κάποια διάλεξη ή συναυλία βυζαντινής μουσικής, είτε για να λάβουν μαθήματα βυζαντινής μουσικής, είτε για να λάβουν μέρος ή να καμαρώσουν τα παιδιά τους σε κάποια εορταστική εκδήλωση, είτε για να εξομολογηθούν, είτε...

Πολλές φορές χρησιμοποιήθηκε το κτίριο και από άλλους φορείς (σχολεία, Ερυθρό Σταυρό - Σχολή Εθελοντών Νοσοκόμων, συλλόγους, ιδρύματα, κ.ά.) για να πραγματοποιήσουν διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητές τους.

Σ’ αυτό το κτίριο γίνονται οι εβδομαδιαίες ομιλίες του Σεβασμιωτάτου, οι συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς, με τους φοιτητές, με τους ιατρούς και τους νομικούς, με τα παιδιά των ιερέων τα Χριστούγεννα. Εδώ γίνονται τα μαθήματα βυζαντινής μουσικής και αγιογραφίας, οι συνάξεις μελέτης αγίας Γραφής, εξομολόγηση, γιορτές και διαλέξεις κ.ά.

Δυστυχώς, το κτίριο αυτό βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, αντιστρόφως ανάλογη με την χρησιμότητά του –σέ σημείο να έχουν καταστή ακατάλληλοι ορισμένοι χώροι του– και χρήζει συντηρήσεως και ανακαινίσεως. Η Ιερά Μητρόπολη άρχισε τις εργασίες ανακαινίσεως, στηριζόμενη κυρίως σε επιχορήγηση του Δήμου Ναυπάκτου, τον οποίον και ευχαριστεί, και σε προσφορές Χριστιανών.

Παρακαλούμε θερμά όποιον κατανοεί την σημασία του κτιρίου αυτού, να προσφέρη την οικονομική του βοήθεια για την συντήρησή του. Το Πνευματικό Κέντρο είναι τόσο απαραίτητο για την Τοπική Εκκλησία, αλλά και για την πόλη της Ναυπάκτου, και σ’ αυτό στηρίζει η Ιερά Μητρόπολη μεγάλο μέρος των προγραμμάτων της και των προσδοκιών της, και μάλιστα για την ευαίσθητη ποιμαντική της νεότητος.

Εκδήλωση με θέμα: “Η γυναίκα στην Ορθόδοξη Εκκλησία”

Την Κυριακή 15-10-2000, στις 5.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου πραγματοποιήθηκε σύναξη των μελών του Συνδέσμου Αγάπης της Ενορίας, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Δ.Σ. του Συνδέσμου. Ήταν μια συνάντηση που έδωσε την ευκαιρία σε όλα τα μέλη, κυρίως και προπαντός, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να νιώσουν ότι αποτελούν την μεγάλη οικογένεια της Ενορίας, αλλά και να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες του Συνδέσμου.

Η προσέλευση των κυριών ήταν μεγάλη. Το πρόγραμμα περιείχε Εσπερινό με Αρτοκλασία και δεξίωση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, της οποίας προηγήθηκε ομιλία της πρεσβυτέρας Παρθένας Βαμβίνη με το ενδιαφέρον θέμα: “Η γυναίκα στην Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Την εκδήλωση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου άνοιξε ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτ. π. Αθανάσιος Λαουρδέκης, ο οποίος ευχαρίστησε, εκ μέρους των Εφημερίων και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, το Δ.Σ. και τα μέλη του Συνδέσμου, για την σημαντική εθελοντική εργασία που προσφέρουν, σε διαφόρους τομείς του ενοριακού έργου. Στη συνέχεια η ομιλήτρια αναπτύσσοντας το θέμα της αναφέρθηκε στη νοοτροπία και τις απόψεις για τη γυναίκα, που επικρατούσαν στις ανδροκρατούμενες κοινωνίες της αρχαίας Ελλάδος και της Ιουδαίας, για να τονίση, ότι ο Χριστός ήταν εκείνος που έδωσε την πραγματική ισότητα ανάμεσα στη γυναίκα και στον άνδρα, αφού με τη θυσία και την Ανάστασή Του άνοιξε τις πύλες της Βασιλείας Του στον Άνθρωπο, άσχετα από το φύλο του. Το “κατ’ εικόνα” που του δόθηκε με τη δημιουργία και η χάρη της σωτηρίας και της θεώσεως που του χαρίζεται, ανάλογα με τον προσωπικό αγώνα του, δεν προσδιορίζονται από τη διαφορά του φύλου. Αντιμετωπίζοντας το θέμα της ιερωσύνης των γυναικών, που αποτελεί το κύριο επιχείρημα αυτών που κατηγορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία, ότι υποβιβάζει τη γυναίκα, μίλησε για τη διάκριση πνευματικής και μυστηριακής ιερωσύνης, τονίζοντας ότι την πρώτη -πού αποτελεί το υπόβαθρο της δεύτερης- μπορούν να την αποκτήσουν και οι γυναίκες, με την καλλιέργεια της αγάπης για όλο τον κόσμο και την προσευχή για όλη την οικουμένη, που διδάσκει το Άγιο Πνεύμα, όταν κατοικεί στην καρδιά του ανθρώπου. Πρότυπο των γυναικών είναι το πρόσωπο της Παναγίας, η οποία, ενώ ήταν ανώτερη από τους Αποστόλους, δε διεκδίκησε ιερωσύνη ή αρχιερωσύνη. Η ομιλία έκλεισε με αναφορές στον τρόπο δραστηριοποιήσεως των γυναικών μέσα στην Ενορία, με την ανακοίνωση νέων προγραμμάτων διακονίας.

Ακολούθησε οικονομικής φύσεως ενημέρωση από την απερχόμενη ταμία κ. Ελένη Χοχτούλα. Ακόμη ο π. Θωμάς Βαμβίνης, επόπτης του Συνδέσμου, αναφέρθηκε στις άμεσες μελλοντικές δραστηριότητες, οι οποίες, σε εβδομαδιαία βάση, θα είναι η προσφορά φαγητού σε μοναχικούς ανθρώπους της Ενορίας κάθε Τρίτη, ενώ κάθε Πέμπτη θα προσκαλούνται ηλικιωμένες κυρίες στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας, όπου θα προσφέρεται κέρασμα και συζήτηση για πνευματική ωφέλεια.

Την σύναξη των μελών του Συνδέσμου Αγάπης τίμησαν με την παρουσία τους οι Ιερείς των Ενοριών της Ναυπάκτου, που έχουν Συνδέσμους Αγάπης, μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και αντιπροσωπείες των Δ.Σ. των Συνδέσμων των άλλων Ενοριών. Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό του προεξάρχοντος των προσκεκλημένων Ιερέων Αρχιμ. π. Αντωνίου Βαζούρα.

Χ.Κ.

Το πανηγυράκι στου π. Αρσενίου

Ο Σεβασμιώτατος με τον Γέροντα και τις μοναχές του
Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας Γοργοεπηκόου
μετά από την θεία Λειτουργία καί την πανηγυρική τράπεζα
κατά την ημέρα της εορτής του Ησυχαστηρίου,
την 1η Οκτωβρίου.

Ο Σεβασμιώτατος με τον Γέροντα και τις μοναχές του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας ΓοργοεπηκόουΤο μικροφτιαγμένο αυτό μοναστηράκι την ημέρα της εορτής του μετά δυσκολίας χωράει τους προσκυνητές, οι οποίοι ποικιλοτρόπως ωφελούνται από αυτό. Ωφελούνται δε από την προσευχή, από την δοκιμή των ορθοδόξων κριτηρίων, από την ευχαριστιακή και λατρευτική ατμόσφαιρα, από την τάξη και την διακονία της υπακοής.

Όσοι το επισκέφθηκαν φέτος βρήκαν και την ευκαιρία να ευχηθούν καλή υπομονή και καλή δύναμη στην Γερόντισσα Μακρίνα, η οποία δοκιμάσθηκε στην χειρουργική και νοσοκομειακή κλίνη, με ελάχιστες ελπίδες για ανάρρωση, πλην διέψευσε, με την βοήθεια της Παναγίας, τις δυσοίωνες προβλέψεις και την συναντήσαμε μάλλον ανανεωμένη, μεταξύ των μοναχών και των προσκυνητών, να απολαμβάνη την ηρεμία της γνώριμης μοναστικής αυλής με τα βασιλικά.

Σύναξη πρεσβυτερών με θέμα: “Η πρεσβυτέρα στην Ενορία”

Το απόγευμα της Τετάρτης, 20 Σεπτεμβρίου 2000, πραγματοποιήθηκε στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, η τρίτη Σύναξη των πρεσβυτερών της περιφέρειας Ναυπάκτου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε Εσπερινό, προσφορά καφέ, εισήγηση της πρεσβυτέρας Παρθένας Βαμβίνη με θέμα: “Η πρεσβυτέρα στην Ενορία”, συζήτηση πάνω στο θέμα και κατόπιν δείπνο στην τραπεζαρία της κατασκήνωσης.

Στην ομιλία, μεταξύ άλλων, τονίσθηκαν τα ακόλουθα: Η πρεσβυτέρα πρέπει να αισθάνεται την ιερωσύνης του Ιερέως συζύγου της ως μεγάλο δώρο και ευλογία στη ζωή της. Πρέπει να προσέχη την προσωπική της πνευματική ζωή συμμετέχοντας με πολλή προθυμία στις ακολουθίες και τα μυστήρια της Εκκλησίας μας, ιδιαιτέρως δε στη θ. Λειτουργία της Κυριακής. Να ανατρέφη τα παιδιά της έτσι, ώστε να χαίρονται και να αγαπούν τον Ιερέα πατέρα τους και να τον βοηθούν στο έργο της Ενορίας. Να ενδιαφέρεται για την καθαριότητα και την ευπρέπεια του Ναού και να δραστηριοποιήται στο φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας, παρακινώντας και άλλες ενορίτισσες. Επίσης, κάθε πρεσβυτέρα θα πρέπη να αναλαμβάνη το μεγαλύτερο βάρος των οικογενειακών υποχρεώσεων, ώστε ο Ιερέας σύζυγός της να είναι ελεύθερος να διακονή στο χώρο της ευρύτερης οικογένειας της Ενορίας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος ήταν παρών σε όλο το πρόγραμμα και είχε τη δυνατότητα, με ποιμαντική ευαισθησία, να αντιμετωπίση διάφορα πρακτικά προβλήματα των ιερατικών οικογενειών, που εκφράστηκαν κατά την διάρκεια της συζήτησης και του δείπνου. Αυτή άλλωστε η ποιμαντική δυνατότητα που του δίνεται είναι η κύρια αιτία της οργανώσεως, με έμπνευση δική του, αυτών των συνάξεων.

Η τιμητική εκδήλωση για τον Γιάννη Βαρδακουλά σε τόμο

Στις 18 Μαρτίου 2000, το 1ο Ενιαίο Λύκειο Ναυπάκτου, πραγματοποίησε στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα τιμητική εκδήλωση για τον Γιάννη Βαρδακουλά, στην οποία καθηγητές του Σχολείου, με τη σύμπραξη μαθητών τους, παρουσίασαν πτυχές του έργου του τιμωμένου. Ο διευθυντής του σχολείου κ. Απόστολος Ζορμπάς, ανοίγοντας την εκδήλωση, είχε πεί: “Το 1ο Ενιαίο Λύκειο Ναυπάκτου συμπληρωματικά με το κύριο έργο του που είναι η μόρφωση και η αγωγή των μαθητών του -όχι μόνο από τα σχολικά βιβλία και μόνο στις σχολικές αίθουσες- προβαίνει, στον βαθμό που μπορεί, σε εκδηλώσεις ουσιαστικού πολιτιστικού περιεχομένου και για τους μαθητές του και για την πόλη. Έτσι, μετά την έκδοση του περιοδικού του Σχολείου Γράμματα Σπουδάματα -εκδόθηκαν ώς τώρα δύο τόμοι- διοργανώνει την εκδήλωση αυτή”. Αυτή η σημαντική σε συμβολικό περιεχόμενο εκδήλωση έγινε τόμος... Όλα τα κείμενα που διαβάστηκαν σε αυτή, με ορισμένες απαραίτητες συμπληρώσεις, εκδόθηκαν, για λογαριασμό του 1ου Ενιαίου Λυκείου Ναυπάκτου και του Γιάννη Βαρδακουλά, με δαπάνη φίλων του τιμωμένου.

Ο τόμος, εκτός από τα σχετικά με την απόφαση του συλλόγου των καθηγητών του Σχολείου για την εκδήλωση και την απονομή τιμητικού διπλώματος στο Γιάννη Βαρδακουλά, περιλαμβάνει τα κείμενα: Ο Επαχτίτης Γιάννης Βαρδακουλάς, του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου, Γιάννης Δημητρίου Βαρδακουλάς: Βιογραφικά, του Φιλολόγου Πέτρου Πιτσιάκκα, Ο Γιάννης Βαρδακουλάς ως μαθητής του Γυμνασίου Ναυπάκτου, της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής Κωνσταντίνας Σταμοπούλου, Εργογραφικά Γιάννη Βαρδακουλά, της Φιλολόγου Αναστασίας Γιαννούλου, Ο ποιητής Γιάννης Βαρδακουλάς, του επιμελητή της εκδόσεως και διευθυντή του Σχολείου Απόστολου Ζορμπά, δ.φ. Ο τόμος συμπληρώνεται με κριτικές του επιστημονικού έργου του τιμωμένου μέσα από βιβλιοκρισίες για τα έργα του και επιστολές προς τον ίδιο.

Παρουσιάζουμε την έκδοση αυτή γιατί αποτελεί μια σημαντική έξοδο του 1ου Ενιαίου Λυκείου Ναυπάκτου στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, στον καιρό που το Λύκειο, γενικά, παρά τις πρόσφατες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, που οι εμπνευστές τους ισχυρίζονταν ότι στόχευαν σε διαφορετικούς στόχους, έχει εγκλωβισθή μέσα σε εξεταστικές διαδικασίες, που το απομονώνουν από την ζωή της υπόλοιπης κοινωνίας.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν μαθήματα και προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα σε τέτοιου είδους εξόδους. Η όλη ατμόσφαιρα, όμως, του νέου Λυκείου δυσκολεύει όσους θέλουν να κινηθούν λίγο έξω από το πνεύμα των πανελληνίων εξετάσεων. Παρά ταύτα ορισμένοι το τολμούν, γι’ αυτό πρέπει να επισημαίνεται και να επαινήται η τόλμη τους.

Ημερολόγιο 2001 της Ιεράς Μητροπόλεως

Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο τσέπης για το 2001 της Ιεράς Μητροπόλεως.

Όπως θα έχουν διαπιστώσει οι αναγνώστες, το ημερολόγιο-ατζέντα της Ιεράς Μητροπόλεως έχει μια ιδιαίτερα προσεγμένη και ξεχωριστή μορφή, είναι ανθεκτικότατο, πρακτικότατο, περιλαμβάνει απαραίτητο προσευχητάριο, και μικρή διοικητική σύνοψη της Ιεράς Μητροπόλεως.

Είναι αφιερωμένο στην Ορθόδοξη Παράδοση και περιέχει σχετικά κείμενα με καθολική ισχύη και επίκαιρη αναφορά.

Τιμάται 1.000 δρχ. Αν και η τιμή του ανταποκρίνεται πλήρως στην αξία του, πρέπει να γνωρίζουν οι αναγνώστες μας ότι η αγορά του θα βοηθήσει την Ιερά Μητρόπολη στην προσφορά του ποιμαντικού της έργου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2391