Γεγονός καὶ Σχόλιο: Εποχή χωρίς Αγίους

Οι τελευταίες πληροφορίες από τον Τύπο μας γνωστοποιούν ότι γράφηκε ένα καινούριο βιβλίο για την αείμνηστη ηθοποιό Μέριλιν Μονρόε από την Τζόις Κάρλ Όουτς, το οποίο στην πραγματικότητα παρουσιάζεται ως μια αντιβιογραφία. Όμως εκείνο που είναι σημαντικό στην περίπτωση αυτή και χρειάζεται να σημειωθή είναι ότι στην συνέντευξη που παρεχώρησε η συγγραφέας του βιβλίου αυτού είπε μια χαρακτηριστική φράση. “Στην Αμερική ο κινηματογράφος είναι θρησκεία. Δεν έχουμε αγίους, αλλά έχουμε λαϊκούς μύθους” (Ελευθεροτυπία 6-11-2000).

Η Αμερική είναι μια νέα χώρα, ο λεγόμενος νέος κόσμος, που δημιουργήθηκε ύστερα από την μετανάστευση ολοκλήρων πληθυσμών της Ευρώπης, κυρίως για εύρεση εργασίας. Έτσι μεταφέρθηκε το πνεύμα της αναγέννησης, της μεταρρύθμισης και του διαφωτισμού με όλες τις συνέπειές του στην ατομική και κοινωνική ζωή. Οπότε το πνεύμα που επικρατεί είναι λογικοκρατικό και αισθησιοκρατικό. Αυτό επηρεάζει όλες τις κοινωνικές συμπεριφορές, γι’ αυτό ο πουριτανισμός κυριαρχεί στον αμερικανικό χώρο.

Όταν διαβάζη κανείς διάφορα βιβλία αμερικανών συγγραφέων θα διαπιστώση ότι τα παραδείγματα που χρησιμοποιούνται είναι από κινηματογραφικές ταινίες, οι οποίες στην βάση τους εκφράζουν το αμερικανικό περιβάλλον και την αμερικανική ατμόσφαιρα, όπου δεν υπάρχει βαθειά θεολογική και φιλοσοφική σκέψη. Αυτό δείχνει ότι πράγματι ο κινηματογράφος στην Αμερική είναι μια θρησκεία, καθώς επίσης οι ηθοποιοί θεωρούνται πρότυπα και ινδάλματα.

Επίσης, ο Frank Schaeffer στο βιβλίο του “αναζητώντας την ορθόδοξη πίστη στον αιώνα των ψεύτικων θρησκειών”, γράφει ότι “αντίθετα με τις αρχαίες Ορθόδοξες Εκκλησίες σε διάφορες χώρες, όπως στην Παλαιστίνη, στην Αφρική, στην Ελλάδα, στην Ουκρανία και στην Ρωσία, η Ορθόδοξη Εκκλησία στην βόρεια Αμερική (μέ εξαίρεση την Εκκλησία της Αλάσκας) είναι εξ ολοκλήρου Εκκλησία των μεταναστών. Οι ιδρυτές της δεν ήταν μοναχοί και ιεραπόστολοι, αλλά άνθρωποι που αναζητούσαν να βρουν μια καλύτερη ζωή” (σελ 489).

Στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το λεγόμενο Βυζάντιο ως πρότυπα στις κοινωνίες μας ήταν οι Άγιοι, οι θεούμενοι, όσοι είχαν κοινωνία με τον Θεό κατά διαφόρους βαθμούς. Ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα τιμούμε, πανηγυρίζουμε και λιτανεύουμε τους αγίους μας. Αυτή ακριβώς είναι η διαφορά μεταξύ της χώρας μας και των άλλων χωρών, κυρίως της Αμερικής. Αν δεν κατανοηθή αυτή η αλήθεια δεν θα μπορέσουμε να καταλάβουμε την διαφορά που υπάρχει μεταξύ μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ελλάδα και οι Ορθόδοξοι Έλληνες της Αμερικής παίζουν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος και της νοοτροπίας στην Αμερική. Όταν μεταφέρονται εκεί τα ήθη και τα έθιμα της Πατρίδος μας, των οποίων η βάση είναι η εκκλησιαστική ατμόσφαιρα και ζωή, τότε θα αλλάξη το κλίμα στην Αμερική, που επηρεάζεται από τον προτεσταντισμό, ο οποίος όμως απέρριψε τους Αγίους.

Πρότυπό μας πρέπει να είναι οι Άγιοι και όχι ένα “αμερικανικό όνειρο”, στο οποίο δεν υπάρχουν άγιοι, αλλά λαϊκοί μύθοι από τους χώρους της τέχνης, της επιστήμης, και της πολιτικής.

Ν.Ι.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ

  • Προβολές: 1849

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance