Ομιλίες σε Εκπαιδευτήριο της Θεσσαλονίκης

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος προσκλήθηκε από την Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί στην Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχη σε Ημερίδα με θέμα “τά οράματα του νέου ανθρώπου”.

Η Σχολή ιδρύθηκε το 1885 από τις Καθολικές “Αδελφές του Ελέους” και λειτουργεί έως σήμερα. Το περιβάλλον είναι ευπρεπές και πολιτισμένο. Οι Καθηγητές είναι ορθόδοξοι, καθώς επίσης και οι μαθητές. Η διοίκηση της Σχολής δεν αναμειγνύεται στην όλη λειτουργία της Σχολής.

Ο Σεβασμιώτατος είχε προσκληθή σε δύο εκδηλώσεις.

Ομιλίες σε Εκπαιδευτήριο της ΘεσσαλονίκηςΗ πρώτη έγινε την Παρασκευή 10 Μαρτίου στην Σχολή και συζήτησε επί τρεις ώρες, αρχικά με τους Καθηγητάς της Σχολής και στην συνέχεια με τους μαθητάς του Λυκείου.

Στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης συναντήθηκε με τους μαθητάς. Στην αρχή τους παρουσίασε τις βασικές αρχές της λογοθεραπείας του Victor Frankl, ο οποίος την ανέπτυξε και την εφήρμοσε στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως του Νταχάου και του Άουσβιτς, όπως περιγράφεται στο βιβλίο του “αναζητώντας νόημα ζωής και ελευθερίας σε ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως”. Τους ανέλυσε την διαφορά μεταξύ της λογοθεραπείας και της ψυχανάλυσης, για την τραγική τριάδα που αντιμετωπίζει η λογοθεραπεία (πόνος - θάνατος - ενοχές) και την παράδοξη πρόθεση. Κυρίως επικέντρωσε την εισήγησή του στην ανάγκη να αποκτήσουμε νόημα ζωής, γιατί μόνον τότε μπορούν να αντιμετωπισθούν όλα τα προβλήματα.

Στην συνέχεια έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, αφού απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των μαθητών, για τον θάνατο και τον πόνο, για το νόημα ζωής, για την σχέση και την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων, για το μυστήριο της εξομολογήσεως, για το έργο της Εκκλησίας κλπ.

Η δεύτερη εκδήλωση έγινε στην ίδια Σχολή, αλλά στο μεγάλο αμφιθέατρό της. Παρουσία πολλών προσκεκλημένων έγινε Ημερίδα, στην οποία παρέστησαν και ανέπτυξαν πλευρές του κεντρικού θέματος ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Φ. Πετσάλνικος, η Βουλευτής κ. Μ. Δαμανάκη, ο Σεβασμιώτατος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαγεωργόπουλος, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, η Καθηγήτρια Ψυχολογίας κ. Μίκα Φατούρου και η μαθήτρια της Γ' Λυκείου Κατερίνα Ανδρεάδου, με αντίστοιχα θέματα: “Τα οράματα της σύγχρονης εκπαίδευσης”, “Πολιτικά και ιδεολογικά οράματα του νέου πολίτη”, “Η γοητεία του να είσαι νέος και Ορθόδοξος Χριστιανός”, “Θεσσαλονίκη και Βαλκανικό όραμα”, “Το Πανεπιστήμιο τις αρχές του 21ου αιώνα”, “Η προσωπικότητα του νέου ανθρώπου” και “Τα δικά μας οράματα”. Συντονιστής ήταν η δημοσιογράφος κ. Χρύσα Αράπογλου.

Η Ημερίδα άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, γιατί παρουσιάσθηκαν πολλές πλευρές του κεντρικού θέματος και από πολλούς εισηγητάς διαφόρων ειδικοτήτων και κοινωνικών αποχρώσεων και γι’ αυτό ήταν πολυσήμαντη. Η εισήγηση του Σεβασμιωτάτου, που προκάλεσε εντύπωση στο κοινό και τους άλλους εισηγητές, θα δημοσιευθή στο επόμενο τεύχος της εφημερίδα μας.

  • Προβολές: 1735

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance