Νέα μαθητική εφημερίδα: “Όπισθεν”

Λάβαμε την νέα μαθητική εφημερίδα (περιοδική έκδοση) της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου.

Η περιοδική αυτή έκδοση αποτελεί, σύμφωνα με τους νεαρούς, αλλά όχι άπειρους εκδότες, “μιά προσπάθεια που θέλει να εξωτερικεύσει τον προβληματισμό και τα ενδιαφέροντα των παιδιών του Σχολείου μας. Μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να κινητοποιήσει το δυναμικό του Σχολείου μας σε ενεργή συμμετοχή στην παρατήρηση, την μελέτη, την ανάδειξη και την επίλυση των όποιων δυσάρεστων καταστάσεων εμφανίζονται στον κόσμο που ζούμε, στο κοντινό και το μακρινό μας περιβάλλον”.

Νέα μαθητική εφημερίδα: “Όπισθεν”Ο τίτλος της φαίνεται αποτέλεσμα προβληματισμού για τους τόσο χρησιμοποιημένους, και πολλές φορές χωρίς αντίκρυσμα, όρους που ακούμε καθημερινά σε κάθε επίπεδο και προσπαθούν να δεσμεύσουν τον άνθρωπο σε έναν αγώνα για κάποια αναγκαία “πρόοδο”, για έναν νομοτελειακό “εκσυγχρονισμό”. Οι συντάκτες δεν απορρίπτουν και τους όρους αυτούς, αλλά θέτουν μάλλον τις προϋποθέσεις για την σωστή χρήση τους. Αλλά τον τίτλο της εφημερίδας σχολιάζει πολύ ωραία ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος στην επιστολή του προς την Περιβαλλοντική Ομάδα, την οποία παραθέτουμε στην συνέχεια.

Ευχάριστη εντύπωση προκαλεί η “παρέα” που σκιτσογραφείται στην πρώτη σελίδα, στην οποία συμμετέχουν όλες οι ηλικίες, οι τάξεις και οι “τάσεις” της κοινωνίας, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την σύγχρονη τακτική “γκετοποίησης” των διαφόρων κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων.

Οι τίτλοι και τα θέματα των άρθρων έχουν την αναφορά τους στην επικαιρότητα, απέναντι της οποίας οι νέοι αρθρογράφοι λαμβάνουν κριτική στάση: “Το μέλλον του ανθρώπινου είδους”, “Οι τρελές αγελάδες και τα αίτια καταστροφής”, “Η αλήθεια της ζωής”, “Απεμπλουτισμένο ουράνιο”. Υπάρχουν ακόμη τα επίκαιρα σχόλια: “Πράσινες σκέψεις”, “Το Euro στην ζωή μας”, “www.napster.com, server.napster. com”, εκπαιδευτικά θέματα και η σελίδα με τα επιτυχημένα “σοβαρά - αστεία”.

Συμβουλευτικό ρόλο ανέλαβαν οι Καθηγητές: Χριστίνα Καρανικόλα, Κωνσταντίνα Μακρή, Νικόλαος Μάρκος και Ιωάννης Σύψας.

Η επεξεργασία των κειμένων, η σελιδοποίηση και η εκτύπωση έγιναν στους Η.Υ. του 2ου Γυμνασίου, του οποίου Γυμνασιάρχης είναι ο κ. Κοσμάς Λαμπρόπουλος.

Συγχαίρουμε μικρούς και μεγάλους συντελεστές της όμορφης αυτής προσπάθειας και ευχόμαστε στους εκδότες και συνεργάτες του “Όπισθεν” καλή συνέχεια και πορεία με φωτισμό “άνωθεν”.

Αρχιμ. Κ.Ε.Γ.

 

 

Επιστολή του Σεβασμιωτάτου Προς την Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου

Αγαπητά μου παιδιά,

Σας συγχαίρω για την περιοδική έκδοση της ομάδας σας με τίτλο “όπισθεν”, της οποίας το πρώτον τεύχος διάβασα με μεγάλη προσοχή.

Τα θέματα, τα οποία αναπτύσσετε είναι σημαντικά και αντιμετωπίζονται όχι απλώς με λογική και νηφαλιότητα, αλλά κυρίως και προπαντός με ευαισθησία. Διατυπώνετε ωραία τις σκέψεις σας, και μάλιστα είναι σκέψεις απηλλαγμένες από συμφέροντα και ιδεολογίες, που πολλές φορές περιπλέκουν τα θέματα.

Μου άρεσε και ο τίτλος “όπισθεν”, που ερμηνεύεται ως “όπισθεν στις αξίες τις διαχρονικές”, “πίσω σε ό,τι καλό είχαν οι παλιότεροι”, “όπισθεν για να βρούμε πάλι την παράδοση”. Αυτό το συνδέετε και με την κίνηση προς τα εμπρός γι’ αυτό και γράφετε “εμπρός για κινητοποίηση”.

Πράγματι χρησιμοποιούμε ένα όχημα για να πορευθούμε μπροστά, αλλά και το όχημα δεν μπορεί να ανταποκριθή στον σκοπό του, αν δεν έχει και διάφορες ταχύτητες, τιμόνι, φρένο και όπισθεν. Νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για την ζωή. Το “όπισθεν” υπάρχει ώστε να γίνεται με ασφάλεια η κίνηση προς τα εμπρός.

Σάς συγχαίρω, λοιπόν, και εύχομαι ο Θεός να σάς ευλογή πλούσια και να σάς καμαρώνουμε όλοι μας, ιδιαιτέρως όμως οι οικογένειές σας.

Θερμά συγχαρητήρια και στους Καθηγητάς σας, αλλά και στους γονείς σας, που σάς χαίρονται και σάς απολαμβάνουν.

Με πολλή αγάπη και θερμές ευχές

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

  • Προβολές: 1503

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance