“Μνήμη Δικαίων μετ’ εγκωμίων”

Αυτός είναι ο τίτλος του τεύχους που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ανωχωριτών και περιέχει τα πρακτικά της Ημερίδας που είχε συνδιοργανώσει με τον Δήμο Αποδοτίας το περασμένο καλοκαίρι. Η Ημερίδα αναφερόταν στον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, ο οποίος είχε διδάξει στο σχολείο της Άνω Χώρας (Μεγάλης Λομποτινάς), ως υποδιδάσκαλος κοντά στον φημισμένο ιεροδιδάσκαλο Ανανία Δερβισάνο.

Τρία στοιχεία θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε για την εκδοτική αυτή προσπάθεια.

Πρώτον, ότι οι διοργανωτές τιμούν με τον τρόπο αυτό τους εκλεκτούς εισηγητές, δηλαδή τον κ. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, τον κ. Ιωάννη Βαρδακουλά και τον κ. Νικόλαο Παραλίκα, καθώς και τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο, ο οποίος συμμετείχε με τον δικό του λόγο στην Ημερίδα.

Δεύτερον, με τον τρόπο αυτό δείχνουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και η κοινωνία της περιοχής αναγνωρίζη την αξία του Πατρο-Κοσμά και επιθυμή να εμπνέεται από την Παράδοση που εξέφραζε ο Διδάσκαλος αυτός του Γένους. Γι’ και αξίζουν συγχαρητήρια για την διοργάνωση της Ημερίδας σ’ όλους τους συντελεστές, και κυρίως στον Δήμαρχο Αποδοτίας κ. Β. Σούζα και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Δ. Χατζόπουλο.

Και τρίτον, με τον τρόπον αυτό αναβαθμίζεται η Άνω Χώρα και ο Δήμος Αποδοτίας, γιατί, καθώς θα διαπιστώση ο αναγνώστης, οι λόγοι που ακούσθηκαν ήταν πολύ καλού επιπέδου. Φαίνεται ότι οι Ανωχωρίτες επιθυμούν να δώσουν αυτήν την πολιτισμική διάσταση στον τόπο τους και να μην τον βλέπουν μόνον ως τόπο παραθέρισης και ξεκούρασης.

  • Προβολές: 1559

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance