2ο Δημοτικό Σχολείο “Γιάννης Βλαχογιάννης Επαχτίτης”

Στις 17 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ημέρα Σάββατο και ώρα 7μ.μ. πραγματοποιήθηκε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην νέα και πολύ ωραία αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικου Σχολείου Ναυπάκτου με την ευκαιρία της ονομασίας του σε “2ο Δημοτικό Σχολείου Ναυπάκτου - Γιάννης Βλαχογιάννης - Επαχτίτης”. Μέσα στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ένα αφιέρωμα στην μνήμη του μεγάλου επαχτίτη δημιουργού, που περιελάμβανε τα εξής: Ανάγνωση πρακτικού του Σχολικού Συμβουλίου από τον Υποδ/ντή του Σχολείου κ. Γιάννη Κουτσοσπύρο, σχετικού με την απόφαση για την ονομασία του σχολείου. Ακολούθως ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Θ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για τις “προγονικές ρίζες” του Γιάννη Βλαχογιάννη, που βρίσκονται βαθειά μέσα στη Ρουμελιώτικη και Ηπειρώτικη γη και έθρεψαν το υψηλό πνευματικό του ανάστημα. Στην συνέχεια ο κ. Ιωάν. Βαρδακουλάς αναφέρθηκε στο “μήνυμα του ιστορικού έργου του Γιάννη Βλαχογιάννη”, στο οποίο ο επαχτίτης δημιουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Με την λογοτεχνική πλευρά του έργου του ασχολήθηκε ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου Ναυπάκτου ο δρ. Φ. Απ. Ζορμπάς. Επισημαίνοντας την προσφορά του στην Ελληνική ηθογραφία και τονίζοντας την ποιητική του δημιουργία. Παράλληλα ο μαθητής Π. Μπλάτσιος παρουσίασε αποσπάσματα από συγκεκριμένα έργα του λογοτέχνη, πεζά αλλά και ποιητικά.

Τέλος η κ. Ευγενία Καραγιάννη-Χαραλαμποπούλου, φιλόλογος, παρουσίασε με τεκμηριωμένα σχόλια και ενδιαφέρουσες ερμηνευτικές προσεγγίσεις, το βιβλίο της Μαρίας Κουτούση -Σύψα “Τα αθησαύριστα του Γιάννη Βλαχογιάννη”, που εξέδωσε το ίδρυμα Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη - Νόβα μαζί με την Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου.

Η αίθουσα ήταν γεμάτη από κόσμο και την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Κ. Κονίδας, ο Διευθυντής του Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως, σχολικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών κ. Χ. Χαραλαμπόπουλος, οι διευθυντές των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και του Ι.Ε.Κ. Ναυπάκτου και άλλοι εκλεκτοί συμπολίτες μας.

Την λήξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Διευθυντής του 2ου Δημ. Σχολείου Ναυπάκτου - “Γιάννης Βλαχογιάννης Επαχτίτης”, κ. Θ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος και κάλεσε τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερόθεο να κλείση το όλο πρόγραμμα με τον πάντα ελκυστικό και καίριο λόγο του. Ο Σεβασμιώτατος εξήρε την σημασία της πρωτοβουλίας του εκπαιδευτικού προσωπικού του 2ου Δημ. Σχολείου, μίλησε με αγάπη και γνώση για το Βλαχογιάννη και για την σχέση του με τον μεγάλο των γραμμάτων μας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Ήταν μια αξιόλογη εκδήλωση πού, σύν τοις άλλοις, δείχνει την δυναμικότητα του εκπαιδευτικού κόσμου της πόλεως και την αγάπη του για την ιστορία και την παράδοση. Αξίζουν συγχαρητήρια σ’ όλους τους παράγοντες αυτής της εκδήλωσης.

Ι.Σ.

  • Προβολές: 1602

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance