Εἰδήσεις Μαρτίου 2001

Η νέα φάση των συνομιλιών μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθή στην Πόλη κατά το διήμερο 5 και 6 Απριλίου 2001.

*

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι αντιπροσωπείες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ρωσίας, οι οποίες συναντήθηκαν στο Βερολίνο για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το εκκλησιαστικό πρόβλημα στην Εσθονία, αλλά και για το Ουκρανικό ζήτημα.

*

Επίσκεψη στην Κάτω Ιταλία (Μεγάλη Ελλάδα) πραγματοποιεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Συγκεκριμένα θα επισκεφθή ελληνογενείς και ελληνοφώνους περιοχές της Καλαβρίας και της Σικελίας, από τις 19 έως τις 24 Μαρτίου. Το πρόγραμμα του Πατριάρχου είναι πλήρες. Μεταξύ των άλλων θα επισκεφθή τον Ι. Ναό Παναγίας Καθολικής, το έμβλημα της Βυζαντινής Καλαβρίας, το Μοναστήρι του Ιωάννου του Θεριστού, όπου θα πραγματοποιηθή η ανακομιδή των λειψάνων των τοπικών αγίων Νικολάου, Αμβροσίου και Ιωάννου του Θεριστού.

*

Ο αρχιγραμματέας του Οικουμενικού Θρόνου, Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων, έδωσε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων και έσπευσε να επιβεβαιώση τις πληροφορίες που θέλουν την ονομασία “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” να υπερισχύη για την ονομασία της Εκκλησίας του γειτονικού κράτους.

*

Επιστολή προς τους επικεφαλής κρατών και διεθνών οργανισμών απέστειλε ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος, με την οποία προειδοποιεί ότι το Κοσσυφοπέδιο, το προστατευόμενο από τον ΟΗΕ, μετατράπηκε σε κέντρο τρομοκρατίας με άμεσες συνέπειες στα γειτονικά κράτη.

*

19η επέτειος της ενσωματώσεως της τοπικής Εκκλησίας της Γκάνας στο Πατριαρχείο ΑλεξανδρείαςΓιορτάσθηκε με μεγαλοπρέπεια η 19η επέτειος της ενσωματώσεως της τοπικής Εκκλησίας της Γκάνας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Η τοπική Εκκλησία πανηγύρισε τον ασπασμό της Ορθοδόξου Πίστεως στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Τελέσθηκαν ιερές Ακολουθίες και τέσσερεις χειροτονίες νέων Κληρικών.

*

Η Μητρόπολη των Ορθοδόξων Αρμενίων στην Ελλάδα λόγω της επετείου των 1700 χρόνων από την ημέρα της αναγνώρισης του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας του Αρμενικού Βασιλείου έχει προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεις για το έτος που διανύουμε. Η Αρμενία ήταν η πρώτη χώρα που καθιέρωσε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους το 301 μ.Χ..

*

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής αναβαθμίζεται σε ιεραρχική Εκκλησία και όχι σε σωματείο όπως ήταν μέχρι σήμερα σύμφωνα με το νόμο της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

*

Χειροτονήθηκαν τρεις νέοι Μητροπολίτες στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ο Αρχιμ. Προτέριος Παυλόπουλος Μητροπολίτης Ντάρ Ές Σαλάμ και πάσης Τανζανίας. Ο Αρχιμ. Κύριλλος Οικονομόπουλος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε. Ο Αρχιμ. Νικόλαος Αντωνίου Μητροπολίτης Ερμουπόλεως (έδρα η Τάντα της Αιγύπτου).

*

Δεκατέσσερεις (14) συνολικά νέες ασματικές Ακολουθίες ενεκρίθησαν από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μεταξύ των οποίων και οι ακολουθίες του αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, ποιηθείσα υπό του Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιωήλ Φραγκάκου, και των αγίων συζύγων Τερεντίου και Νεονίλλης και των Επτά τέκνων αυτών, προστατών των πολυτέκνων, ποιηθείσα υπό του Χαραλάμπους Μπούσια.

*

Εγκαινιάσθηκε από τον Μητροπολίτη Ιταλίας Γεννάδιο ο ορθόδοξος Ι. Ναός στο Ρίμινι της Ιταλίας, ο οποίος τιμάται επ’ ονόματι της Παναγίας. Στον Ιερό Ναό θα τελούνται θ. λειτουργίες και ακολουθίες και με το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Οι Έλληνες και οι Ρουμάνοι ακολουθούν το δεύτερο, ενώ το πρώτο ακολουθούν οι Σλαύοι.

*

Πανηγυρίστηκε στην Καλκούτα των Ινδιών η ολοκλήρωση της ανέγερσης του Ναού της Ορθόδοξης Ιεραποστολής. Τα εγκαίνια της Εκκλησίας των Εισοδίων της Θεοτόκου πραγματοποιήθηκαν από τον Μητροπολίτη Χόνγκ Κόνγκ κ. Νικήτα.

*

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μαρτίου η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας, στην οποία παρέστη και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Πέτρος.

*

Πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου η τακτική εαρινή συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Η Σύνοδος ασχολήθηκε με την κληρικολαϊκή συνέλευση του 2002, την θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, το Ελληνικό Κολέγιο, με θέματα ελληνικής παιδείας, την αναθεώρηση του συντάγματος της Αρχιεπισκοπής, με ζητήματα μοναχισμού, τους μεικτούς γάμους, με οικονομικά και νομικά θέματα.

*

Με τον τίτλο “Κύπρος η Αγία Νήσος” διοργανώθηκε έκθεση Βυζαντινών εικόνων της Κύπρου στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου. Τα εκθέματα καλύπτουν περίοδο δέκα (10) αιώνων (10ος -20ος αι.).

*

Έκθεση έργων τέχνης του Βυζαντίου πραγματοποιείται στο Τορόντο του Καναδά. Οι αγιογραφίες προέρχονται από το Βυζαντινό και Πολιτιστικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα συνδυασθή με ομιλίες από μοναχούς του Αγίου Όρους στον χώρο του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

*

Συνέδριο με θέμα “Διαχρονικές σχέσεις Κοπτών - Μουσουλμάνων - Αφρικανικών Θρησκειών” διοργανώνεται το Μάρτιο στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Rand, το Ινστιτούτο Αφρικανο-Ελληνικών Σπουδών Ιωαννουπόλεως, το Α.Π. Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Πέτρου και στηρίζεται από την Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού. Το Συνέδριο αναφέρεται γενικά στην παρουσία της Ορθοδοξίας στην Αφρική.

*

Μετά από συνάντησή τους στην Ρώμη, ερευνητές - γενετιστές εξέφρασαν την επιθυμία τους να κλωνοποιήσουν βρέφη. Αναζητούν κάποια μεσογειακή χώρα στην οποία θα πραγματοποιήσουν το εγχείρημά τους. Ως πρώτη σκέψη ανέφεραν το Ισραήλ, του οποίου όμως η νομοθεσία είναι απαγορευτική για κάτι τέτοιο.

*

Στο Ντάλας των ΗΠΑ μια δεκαοκτάχρονη μητέρα γέννησε φυσιολογικά ενώ βρισκόταν σε κώμα μετά από δυστύχημα. Οι γιατροί δεν έτρεφαν πολλές ελπίδες για την επιβίωσή της. Η μητέρα ήταν πέντε μηνών έγκυος όταν τραυματίσθηκε. Τελικά το παιδί γεννήθηκε πρόωρα κατά δύο μήνες και μία εβδομάδα μετά την κύηση συνήλθε και η μητέρα.

*

“Το αυτοκίνητο με τον Σεβ. Μητροπολίτη Γκάνας και τους εθελοντές ιατρούς σταμάτησε στον χώρο όπου ο εφημέριος του χωριού Jamra-Adandan, π. Σαμουήλ Ακουμά, κάτω από μια στέγη από κλαδιά φοινίκων δίδασκε 70 παιδιά”.

*

Καταφύγιο σκαφών για τον ανεφοδιασμό και την μεταφορά επισκεπτών στο Άγιον Όρος αποφασίσθηκε να κατασκευασθή στην Ουρανούπολη, προκειμένου να εξυπηρετηθή η μοναστική κοινότητα του Άθω κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η άφιξη επισκεπτών στο λιμανάκι αγγίζει ημερησίως στις 3000.

Εκλεκτές γιορτές ετοίμασαν τα Σχολεία της Ναυπάκτου για την 25η Μαρτίου. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι παραστάσεις ήσαν μετρημένες, συγκινητικές, ανανηπτικές. Οι διάλογοι αποδόθηκαν με νόημα και ύφος και τα τραγούδια με ψυχή. Συγχαρητήρια στους Εκπαιδευτικούς μας.

*

Τα μέλη των Συνδέσμων Αγάπης των Ενοριών της Ναυπάκτου, πέρα από τις άλλες δραστηριότητές τους, παρασκευάζουν κάθε Τρίτη φαγητό και το διανέμουν κατ’ οίκον σε απόρους.

Τις ημέρες αυτές εργάζονται εντατικότερα, καθότι πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα. Δέχονται κάθε προσφορά σε είδος ή χρήματα για την ανακούφιση των εν περιστάσει αδελφών μας.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1452

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance