Βιβλιοπαρουσιάσεις: “Παγκόσμιος Αποστασία και “ο υιός της απωλείας” - Μηλιά Ναυπακτίας, ο τόπος και οι άνθρωποι

Αρχιμανδρίτου Αρσενίου Κομπούγια

“Παγκόσμιος Αποστασία και “ο υιός της απωλείας””

Αρχιμανδρίτου Αρσενίου Κομπούγια “Παγκόσμιος Αποστασία και “ο υιός της απωλείας””Κυκλοφόρησε το βιβλίο “Παγκόσμιος Αποστασία “καί ο υιός της απωλείας””, το οποίο συνέγραψε ο κτήτωρ και Πνευματικός του Ι. Ησυχαστηρίου “Παναγίας Γοργοεπηκόου” Ναυπάκτου Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Κομπούγιας, ο σεβαστός και αγαπητός σ’ όλους μας π. Αρσένιος.

Το “πονηματίδιο”, κατά την έκφραση του συγγραφέως, ασχολείται με την παγκόσμια αποστασία, ή καλύτερα εκφράζει τον πόνο του συγγραφέως για το φαινόμενο αυτό, το οποίο αν και είναι συνταρακτικό, από λίγους γίνεται αντιληπτή στις αληθινές του διαστάσεις. Την “αποστασία” εστιάζει στην σύγχυση των κριτιρίων της ορθόδοξης λατρείας του Θεού (οικουμενισμός, συγκρητισμός, συνδυασμός θρησκοληψίας και αμοραλισμού, κ.ά.), στην ηθική κατάπτωση, τον σατανισμό, την αδιαφορία των ανθρώπων για τέτοιου είδους προβλήματα.

Μιλά για το σφράγισμα του Αντιχρίστου, διακρίνοντας την ηλεκτρονική ταυτότητα από το σφράγισμα που θα ακολουθήση. Μιλά ακόμη για τον Αντίχριστο, και ότι εκείνο που χρειάζεται για την αντιμετώπισή του, δηλαδή για την αναγνώρισή του, είναι η μετάνοια και η καλλιέργεια της δογματικής συνείδησης, γιατί “Μόνον ο Κύριος ο επιβλέπων επί τον ταπεινόν και ησύχιον θα λαλήση δια της συνειδήσεως του πιστού λαού, του λείμματος τούτου του Χριστού,...”.

Οι τίτλοι των επιμέρους κεφαλαίων είναι χαρακτηριστικοί:

Η παγκόσμιος αποστασία και ο υιός της απωλείας, • Η αδιαφορία, • Αι ταυτότητες ασυνομικαί τώρα, μετά ηλεκτρονικαί και μετά το σφράγισμα στο μέτωπο ή στην δεξιάν χείρα, • Πλήθυνσις της γνώσεως, • Αμεριμνησία όλων, • Έσχατη έκκλησις.

Ακόμη υπάρχει παράρτημα με ένα άρθρο του Ν. Ψαρουδάκη, παλαιότερα άρθρα του π. Αρσενίου και μια προφητεία του οσίου Νείλου.

Να σημειώσουμε ότι ο π. Αρσένιος δεν ασχολείται καιροσκοπικά με το φλέγον αυτό θέμα, ούτε το χρησιμοποιεί ως άλλοθι για αντιεκκλησιαστικές συμπεριφορές, αλλά το αντιμετωπίζει με μεγάλη και ειλικρινή ευαισθησία και ποιμαντική ανησυχία.

Στην αρχή του βιβλίου υπάρχει αφιέρωση του συγγραφέως προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το βιβλίο “Παγκόσμιος Αποστασία...” είναι έκδοση του Ι. Ησυχαστηρίου “Παναγίας Γοργοεπηκόου” Ναυπάκτου (τηλ. 2634-27688).

Γεωργίου Ι. Κουτρουμπά

Μηλιά Ναυπακτίας, ο τόπος και οι άνθρωποι

Γεωργίου Ι. Κουτρουμπά Μηλιά Ναυπακτίας, ο τόπος και οι άνθρωποιΆλλο ένα χωριό της Ναυπακτίας δέχθηκε την ευγνωμοσύνη ενός τέκνου της, και ένας ακόμη δάσκαλος πρόσφερε ένα πολύτιμο δώρο στην τοπική κοινωνία αλλά και στην τοπική ιστοριογραφία και λαογραφία.

Ο λόγος για την Μηλιά της Ναυπακτίας, η οποία γεωγραφείται από την ευγνώμονα γραφίδα και με την φιλόπονη προσπάθεια του τέκνου της δασκάλου Γεωργίου Κουτρουμπά.

Ο κ. Γ. Κουτρουμπάς αναφέρεται στα κύρια γεωγραφικά στοιχεία, την ιστορία του χωριού, τα “πατριδογνωστικά” στοιχεία, την λαογραφία της Μηλιάς. Συγχρόνως όμως παραθέτει και την ιστορία, το γενεαλογικό δένδρο των κυριοτέρων οικογενειών του χωριού. Εκεί έχει διαγράψη με περισσή υπομονή, μεράκι και ακρίβεια τον δρόμο που ακολούθησε κάθε νέος βλαστός των πρώτων “γεναρχών” των οικογενειών της Μηλιάς. Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια που φυσικά αγγίζει και την ιστορία άλλων χωριών της Ναυπακτίας.

Συγχαρητήρια στον δάσκαλο Γεώργιο Κουτρουμπά, για την προσφορά του αυτή στην ιδιαίτερη πατρίδα του και την Ναυπακτία.

  • Προβολές: 1838

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance