Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος ομίλησε στην Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών στις 31 Μαρτίου, κατόπιν προσκλήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής. Το θέμα της ομιλίας του ήταν: “ο εμός έρως εσταύρωται”.

*

Ανακαινίσθηκε το Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, το οποίο βρίσκεται κάτω από τον Ι. Ναό. Οι εντυπώσεις μας ήταν άριστες. Αναμένουμε και τα εγκαίνια, οπότε θα αναφερθούμε εκτενέστερα.

*

Ἄννα Συνοδινοῦ - Ναυπάκτου κ. ἹερόθεοςΗ κ. Άννα Συνοδινού επισκέφθηκε την Ναύπακτο, για να ερμηνεύση την “Γυναίκα της Ζάκυνθος”, μαζί με την Θεατρική Ομάδα Ναυπάκτου, μετά από πρόσκληση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ναυπάκτου. Στην φωτογραφία συνομιλεί με τον Σεβασμιώτατο, με τον οποίο συνεργάζεται στην Επιτροπή της Εκκλησίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

*

Ως προέκταση της λατρευτικής ζωής των ημερών του Πάσχα, συνεχίστηκε το φιλανθρωπικό έργο των Ενοριών της Ναυπάκτου, με εντονότερους ρυθμούς τις ημέρες αυτές. Πολλοί ήσαν οι συνάνθρωποί μας που δέχθηκαν τον παρακλητικό λόγο συνοδευόμενο με ανακουφιστική προσφορά αναγκαίων υλικών αγαθών από τα μέλη των Συνδέσμων Αγάπης των Ενοριών, από το Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως και το Ταμείο Ευποιΐας του Σεβασμιωτάτου.

*

Σημαντικό κοινωφελές έργο επιτελεί η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου. Με ένα καινούριο όχημα - βιβλιοαυτοκίνητο, εξοπλισμένο με βιβλία οπτικοακουστικό υλικό, άά-άάαέ, και ηλεκτρονικό υπολογιστή επισκέπτεται και δανείζει βιβλία στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Ανακοινώσεις Ἱερὰ Πανήγυρη Ἁγίου Πολυκάρπου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πρόκειται να εορταστή και φέτος, την Κυριακή των Αγίων Πάντων, η έλευση του ιερού λειψάνου του αγίου Πολυκάρπου στην Ναύπακτο. Την πανήγυρη, που για δεύτερη συνεχή χρονιά τελείται την Κυριακή των Αγίων Πάντων, θα τιμήσουν με την παρουσία τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παράλληλα, τις λατρευτικές ακολουθίες θα πλαισιώσουν εορταστικές εκδηλώσεις που θα διοργανώση η Ι. Μητρόπολη.

Κατασκηνώσεις 2001

Θα λειτουργήσουν και φέτος οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στον Άγιον Παντελεήμονα Αντιρρίου. Οι Κατασκηνώσεις θα υποδεχθούν τα παιδιά και τους νέους της Επαρχίας μας σε τρεις περιόδους. Επίσης, θα πραγματοποιηθή Ημερίδα Φοιτητών - Αποφοίτων. Οι ημερομηνίες και τα προγράμματα των Κατασκηνώσεων και της Ημερίδας θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Νομίζουμε ότι δεν χρειάζονται συστάσεις για το ποιμαντικό αυτό έργο της Ι. Μητροπόλεως στον χώρο της νεότητος. Οι προηγούμενες επιτυχημένες χρονιές θ’ αποτελέσουν το κίνητρο για την εγγραφή των νέων. Μόνον να υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε την ανεκτίμητη και δυσαναπλήρωτη παιδεία - κοινωνικοποίηση που προσφέρεται στις Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις.

Για την συμμετοχή θα τηρηθή, όπως και πέρυσι, σειρά προτεραιότητος.

 

 ***

 

Τριήμερη επίσκεψη στον νομό Ξάνθης και Σερρών πραγματοποιεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συμμετέχοντας στον πρώτο εορτασμό του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεοφάνους. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και Πατριαρχική θ. Λειτουργία, στην οποία θα λάβη μέρος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος.

*

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε για έξη ημέρες την Σικελία και την Καλαβρία. Είναι ο πρώτος Οικουμενικός Πατριάρχης που επισκέπτεται την νότιο Ιταλία μετά από την πολιτισμική της κατάληψη από τον Φράγκικο Παπισμό. Η ορθόδοξη κοινότητα ανασυγκροτείται για πρώτη φορά μετά από πέντε αιώνες ληθάργου. Κατά την επίσκεψή του ο Πατριάρχης εγκαινίασε το Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών της Καλαβρίας.

*

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Βουδαπέστη, όπου τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το ανώτατο παράσημο της Ουγγαρίας και εγκαινίασε τα Γραφεία της Πατριαρχικής Εξαρχίας στην Ουγγαρία.

*

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην προσπάθειά του να διατηρήση Ελληνορθόδοξα τα προσκυνήματα του Παναγίου Τάφου, του Γολγοθά, της Βηθλεέμ, της Γεθσημανή διατηρεί ανέκαθεν Γυμνάσιο και Λύκειο. Το Γυμνάσιο και Λύκειο, που είναι θεωρητικής κατεύθυνσης, ακολουθούν το πλήρες πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας Ελλάδος με πρόσθετες ώρες για την σωστή εκμάθηση της Βυζαντινής μουσικής, της αγγλικής και της αραβικής γλώσσας. Το σύνολο των μαθητών όλων των Σχολείων ξεπερνά τις 2000.

*

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια, και σε συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Πέτρο, εξήρε την προσφορά του Πατριάρχη σ’ όλην την Αφρική και ανακοίνωσε χρηματική ενίσχυση της Κύπρου προς το Πατριαρχείο, και συγκεκριμένα για την λειτουργία της Θεολογικής Σχολής στην Κένυα.

*

Πρόσκληση απηύθηνε η Κυπριακή Κυβέρνηση, με την συγκατάθεση της Εκκλησίας της Κύπρου, στον Πάπα να επισκεφθή την Μεγαλόνησο, με τον όρο να μην επισκεφθή τα Κατεχώμενα. Τελικά, ο Πάπας δεν θα επισκεφθή την Κύπρο, για “τεχνικούς λόγους”! Οι Μαρωνίτες της Κύπρου (πού συνδέονται στενά με τον Πάπα) δήλωσαν ότι “θά αποβή προς όφελος της Κύπρου αλλά και ολοκλήρου του κυπριακού λαού” η επίσκεψη του Πάπα.  Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος εκδήλωσε την αντίθεσή του στην επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο. “Δεν είναι επιτρεπτό η Κύπρος ν’ ανοίξη νέα μέτωπα με τους Καθολικούς την στιγμή που καταβάλλει πολλές προσπάθειες να ενταχθή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας οι πλείστοι πολίτες είναι Καθολικοί”, δήλωσε επ’ αυτού ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

*

Για το ίδιο θέμα, της αρνητικής αποδοχής του Πάπα, ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος Β' είπε: “Αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά το θέμα των επισκέψεων που προγραμμάτισε ο Πάπας σε παραδοσιακά Ορθόδοξες Χώρες, θα διαπιστώσετε ότι ουσιαστικά για κάθε τέτοιο ταξίδι, το κράτος ασκεί πίεση στην Ιεραρχία της μίας ή της άλλης Τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας προκειμένου να λάβη την συγκατάθεσή της για την επίσκεψη. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο σκοπός των κυβερνητικών οργανισμών ήταν καθαρά πολιτικός, δηλαδή να αξιοποιηθή η πρόσκληση προς το Πάπα για να καταδειχθή το άνοιγμα προς την Δύση. Οι πολιτικοί ηγέτες είναι βέβαια ελεύθεροι να κάνουν τις επιλογές τους, όμως αυτό δεν πρέπει να γίνεται μέσω παρεμβάσεων στις διεκκλησιαστικές σχέσεις, είτε θυσιάζοντας τα συμφέροντα των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών για πολιτικούς λόγους”.

*

Αντιπροσωπεία της Παπικής Αρχιεπισκοπής της ιταλικής πόλεως Μπάρι, παρέδωσε λείψανα του Αγίου Νικολάου στο Ρωσσικό Πατριαρχείο, πράξη που εκλαμβάνεται από την Ρωσσική Εκκλησία ως κίνηση καλής θελήσεως του Βατικανού. Τα λείψανα του Αγίου τον οποίο η Ρωσσική Εκκλησία τιμά υπέρ τους άλλους αγίους, τοποθετημένα σε λειψανοθήκη, παραδόθηκαν την Δευτέρα 12 Μαρτίου στον Πατριάρχη Μόσχας κ. Αλέξιο Β’, κατά την διάρκεια τελετής στην Ιερά Μονή αγίου Δανιήλ, έδρα του Πατριαρχείου. Τα λείψανα του αγίου Νικολάου θα εναποτεθούν στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού. Ο Ναός ανακαινίσθηκε πέρυσι και αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ρωσσική Εκκλησία.

*

“Παγκοσμιότητα και Ορθοδοξία”, είναι ο τίτλος βιβλίου του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Εκκλησία της Αλβανίας διεκήρυξε για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ότι: “αποτελεί δώρον στην Ανθρωπότητα”.

*

Ο λαϊκός Ιεροκήρυκας Γεώργιος Μαγερόπουλος, 101 ετών εφέτος, συνεχίζει το κήρυγμά του στον σύλλογό του “Η Αναγέννησις”, στην Αθήνα!

*

Η Υπηρεσία Φιλοτελισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων κυκλοφόρησε οκτώ (8) θαυμάσια γραμματόσημα αφιερωμένα στην Εκκλησία της Ελλάδος. Ανάμεσά τους κυριαρχεί η μορφή του Κυρίου ως Καλού Ποιμένα, ως Παντοκράτορα, ως Αναπεσόντα κλπ.

*

Σε μια επιμελημένη ογκώδη έκδοση 555 σελίδων κυκλοφόρησε σε τρίτη έκδοση το θαυμάσιο έργο του Κώστα Σαρδελή “Το Συναξάρι του Γένους” (Εκδόσεις Αρμός). Περιλαμβάνει φωτισμένες μορφές οι οποίες έθρεψαν πνευματικά το δούλο Γένος και το στήριξαν όρθιο στα χρόνια της σκλαβιάς.

 

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1595

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance