Από τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου

Την 11η Ιουνίου, εορτή του αγίου ενδόξου Αποστόλου Βαρθολομαίου, εορτάζει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης.

Τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου εορτάζονται με λαμπρότητα, όπως το απαιτεί η περίσταση, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και εν συνεχεία στην αίθουσα του θρόνου.

Φέτος, κατά την εορταστική δεξίωση τον εορτάζοντα Πατριάρχη προσεφώνησαν ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Ιωακείμ και εκπρόσωποι οφφικιαλίων, φορέων και συλλόγων.

Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και τις ευχές τους και αναφέρθηκε στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριάρχου και την προσφορά των προκατόχων του προς την Εκκλησία και το Γένος, έχοντας “ως συμπαραστάτας εις τούτο ιστορικούς σοφούς και αντικειμενικούς... οι οποίοι συγγραφείς μετά γενναιότητος και παρρησίας αλλά και υιικής στοργής υπεραμύνονται των προ ημών Πατριαρχευσάντων...”.

Αμέσως μετά την επεξήγηση αυτή ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο ως εξής:

“Όμως, παρά την παρεξήγησιν των Πατριαρχών και την παραχάραξιν της ιστορίας των και της γνησίας κληρονομίας του Γένους, το κύρος αυτών εν τη ιστορία παραμένει υψηλόν –διότι υψηλοτάτη είναι και η περιωπή του Οικουμενικού Θρόνου–, ώστε και σήμερον να αναγνωρίζεται υπό δοκίμου συγγραφέως Ιεράρχου αδελφής Εκκλησίας, ότι “ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως προεδρεύει στις συνάξεις όλων των τοπικών Εκκλησιών, έχει υψηλές ευθύνες και δεν είναι απλώς ο Επίσκοπος που προεδρεύει, αλλά εκείνος που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και έχει ηυξημένες αρμοδιότητες για την σύγκληση των Οικουμενικών και Πανορθοδόξων Συνόδων, για την λύση διαφόρων προβλημάτων που αναφύονται στις κατά τόπους Εκκλησίες. Ακόμη η δικαστική απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου δεν υπόκειται σε έκκλητο, διότι “πάσης ανακρίσεως έσται επέκεινα”” (Ναυπάκτου Ιερόθεος)”.

Είναι μια αναφορά σημαντική και τιμητική για τον Σεβ. Μητροπολίτη και την Μητρόπολή μας αλλά και την Ναύπακτο.